SUPRAVEGHERE. Ministerul Justiției vrea să instalaze aparatură de bruiaj în închisori după ce peste 7.000 de telefoane au fost confiscate din penitenciare

SUPRAVEGHERE. Ministerul Justiției vrea să instalaze aparatură de bruiaj în închisori după ce peste 7.000 de telefoane au fost confiscate din penitenciare
Deținuții confirmați cu COVID-19 la Jilava au fost restesțati. Care sunt rezultatele / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 27/05/2020, 19:40
Actualizat: 27/05/2020, 20:02

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 27 mai 2020, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, inițiat de Ministerul Justiției. 

„Proiectul de lege urmărește să actualizeze cadrul legal, astfel încât autoritățile statului să aibă la dispoziție mijloace eficiente de împiedicare a radiocomunicațiilor nelegale între deținuți și terțe persoane.
Absența unor mijloace de control eficiente a radiocomunicațiilor nelegale ale persoanelor private de libertate a generat creșterea numărului de convorbiri dintre deținuți şi terțe persoane, efectuate în alte condiții decât cele prevăzute de lege astfel că, în prezent, riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul telefoanelor mobile constituie un motiv de îngrijorare la adresa ordinii şi siguranței publice, prin valorile sociale puse în pericol prin folosirea neautorizată a dispozitivelor de comunicare la distanță, inclusiv a telefoanelor mobile, de către persoanele private de libertate”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Captură impresionantă de telefoane în penitenciarele din România

Statistica Administrației Naționale a Penitenciarelor evidențiază că au fost confiscate în penitenciarele din România din anul 2017 și până în prezent peste 7000 de telefoane:

• 2912 în anul 2017
• 2317 în anul 2018
• 1524 în anul 2019
• 301 în perioada 01.01-30.04.2020

Actul normativ se înscrie în strategia Ministerului Justiției și a Administrației Naționale a Penitenciarelor de adaptare permanentă a cadrului legislativ la evoluția criminologică și tendințele fenomenului infracțional.

„Ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor 8 ani precedenți pierduți în reforma ANP”

Achiziționarea serviciilor, echipamentelor sau sistemelor de detecție, identificare și localizare se face potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012.

 „Modernizarea instituțională a ANP este unul din obiectivele mandatului. Adaptarea legislativă în domeniul ANP și, în general, la evoluția criminologică este parte din strategia MJ. Vor urma și alte proiecte. Am rezolvat împreună cu ANP provocările Pandemiei la adresa siguranței deținuților și angajaților ANP, nu avem niciun deținut contaminat până în prezent, contrazicând toate temerile și prognozele catastrofale care s-au făcut la adresa ANP la începutul crizei. Acum ne concentrăm pe modernizările necesare și pe recuperarea celor 8 ani precedenți pierduți în reforma ANP”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Trebuie să fii mereu cu o mutare înaintea adversarului și să ripostezi rapid la orice mutare”

De asemenea, acesta a precizat că prevenirea este foarte importantă întrucât „important este să fii cu un pas înaintea fenomenului infracțional”.

„Când infractorii adoptă noi strategii infracționale, noi adoptăm noi strategii de contracarare. E o muncă perpetuă, nu se va termina niciodată. Important este să fii cu un pas înaintea fenomenului infracțional. Este ceea ce am cerut recent și Ministerului Public. Filosofia noastră e simplă, precum în șah, trebuie să fii mereu cu o mutare înaintea adversarului și să ripostezi rapid la orice mutare. Am încredere că Parlamentul va înțelege rațiunea proiectului și va coopera cu noi prin adoptarea sa rapidă și fără amendamente distructive”, a mai precizat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?