VENIT. Ludovic Orban anunță schimbări în privința șomajului tehnic pentru bugetari: „Nu mai este de actualitate”

VENIT. Ludovic Orban anunță schimbări în privința șomajului tehnic pentru bugetari: „Nu mai este de actualitate”
Ce se întâmplă luni cu starea de alertă. Premierul: „Nu vreau să mai comenteze cineva că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta” (FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto)
Publicat: 23/04/2020, 13:41

Premierul Ludovic Orban a suținut în cursul zilei de astăzi, 23 aprilie, faptul că  măsura conform căreia bugetarii ar trebui să intre în șomaj tehnic „nu mai este de actualitate”.

Unele dintre motivele invocate de premierul României au fost faptul că „ne apropiem oricum de finalul stării de urgență”, dar și că mare parte din bugetari, cum ar fi cei din sănătate, se află „în prima linie” în lupta contra COVID-19.

„O mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați.

O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta nu a precizat exact dacă măsura va mai fi implementată sau nu: „Nu mai e de actualitate, vom vedea!”

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale urmau să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Prevederile șomajului tehnic nu se aplicau personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii.

Ludovic Orban cerea chiar ca ordonanța de urgență privind șomajul tehnic în sectorul public să includă și șefii.