Veste proastă pentru fumători: ”Este prematur să vorbim despre modificări”

Veste proastă pentru fumători: ''Este prematur să vorbim despre modificări''
Publicat: 01/04/2016, 12:15
Actualizat: 05/04/2016, 22:04

Aurelia Cristea a declarat, vineri, presei, că indiferent despre ce modificări se discută, spiritul legii, care este de a proteja nefumătorii și expunerea la fumul de țigară, nu trebuie să fie atins.

„Propunerea de modificare a Legii antifumat vine din partea unor colegi deputați din mai multe partide, fiind dreptul lor să propună o astfel de
inițiativă legislativă, pe care nu îl pot contesta. Însă trebuie să ne uităm cu atenție dacă nu contravine motivării Curții Constituționale (CC) cu privire la această lege. Spiritul legii este de a proteja nefumătorii și expunerea la fumul de țigară. Indiferent despre ce modificări discutăm, spiritul legii nu trebuie să fie atins. Dacă o singură persoană este expusă fumatului pasiv, înseamnă că se încalcă un drept constituțional pe care îl avem cu toții, și anume dreptul la sănătate, și aceste propuneri nu pot să treacă de CC. Este prematur să discutăm de modificări la lege atâta timp cât nu avem clar efectele implementării ei în practică. Discutăm, poate, peste un an despre eventuale modificări”, a spus Cristea.

Potrivit acesteia, din informațiile pe care le are din rândul patronilor de localuri, în special din Centrul Vechi al Bucureștiului, vânzările nu au scăzut după intrarea în vigoare a Legii antifumat.

„Un singur lucru trebuie să ne obișnuim să îl facem, că dacă până acum fumam peste tot și nu ne interesa dacă îl respectăm pe cel de lângă noi, un nefumător, odată cu această lege conștientizăm mai mult și efectele nocive pe care le are fumatul asupra noastră, dar și faptul că îi putem afecta și pe ceilalți. Eu nu aș anticipa nimic legat de aceste modificări, este un parcurs legislativ pe care îl vom urmări cu atenție toți cei care am fost implicați în promovarea acestei legi și vom vedea dacă va ajunge la un vot final în Camera Deputaților și apoi la promulgare”, a subliniat deputatul PSD.

Senatorii din Comisia juridică au făcut un prim pas pentru oferirea unor condiții mai bune pentru fumători, fiind de acord cu o serie de amendamente potrivit cărora spațiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereți de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.

Amendamentele au fost citite în Comisia juridică de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat în calitate de inițiator alături de deputații Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase modificarea legii.

Parlamentarii vor să modifice definiția spațiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, spațiul public închis este definit ca orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.

Ei dau o nouă definiție și spațiului închis de la locul de muncă, care este „spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securității și sănătății în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare.

Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaționale a fumatului.

Potrivit modificărilor dorite, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții- să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete