VEȘTI BUNE. Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, deși Guvernul solicita amânarea până la 1 august

VEȘTI BUNE. Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, deși Guvernul solicita amânarea până la 1 august
Scumpiri în România, chiar și în pandemie
Publicat: 03/06/2020, 15:08
Actualizat: 03/06/2020, 15:22

Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020.

Ordonanța de Urgență a fost respinsă cu 209 voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie Digi24.

Dacă președintele României decide promulgarea legii, Guvernul ar trebi să mărească alocațiile pentru copii, astfel încât acestea să ajungă la 300 de lei. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

Dublarea alocațiilor – „cadou” din era PSD

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a susținut că în buget nu erau prevăzuți bani, astfel încât era necesară amânarea legii până după rectificarea bugetară din vară.

În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat,  ca for decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

După votul din plenul Camerei Deputaților fostul ministru PSD al Muncii, Marisu Budăi a declarat că „PSD le transmite copiilor de ziua lor că le dublează alocațiile, Guvernul Orban le transmite salutări”.

Dezbateriie din Parlament, schimb de replici acide

Dezbaterile din Parlament au fost aprinse, după ce Lia Olguța Vasilescu le-a transmis liberalilor că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor. „Nu mai blocați pensiile speciale și sigur că putem crește și alocațiile și pensiile”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.

„Anul trecut când eram la guvernare, la legea bugetului a trecut un amendament al PNL pentru dublare a alocațiilor. Deși era prost făcut, am considerat că e oportun ca în Parlament să lăsăm alocațiile copiilor crescute și am căutat soluții. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat bani. Anul acesta e aceeași situație. De data asta vine opoziția PSD, cu o lege care prevede dublarea alocațiilor. Nu facem ca dumneavoastră să venim cu un amendament fără sursă de finanțare, ci o să vă dăm și o sursă de finanțare. Este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde de lei, bani pe care îi puteți lua de la bunuri și servicii.

Reamintesc că în 2019 când aveam 28 de ministere erau 44 de miliarde, anul acesta având 14 ministere sunt cu 7 miliarde mai mult. Recomandarea noastră este să luați 3 miliarde pentru alocații, 4 miliarde să îi redirecționați către pensii. Noi venim și cu soluții, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat ca teroriști economici. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile.”, a declarat Olguța Vasilescu în Parlament.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a scris miercuri un mesaj pe Facebook în care acuză PSD de „terorism economic” și susține că partidul condus de Marcel Ciolacu „vânează” voturi prin prăbușirea economiei. Florin Cîțu a susținut că inițiativele social democraților nu au sursă de finanțare.

Premierul Ludovic Orban declara în mai 2020 că mărirea alocației este greu de realizat, de două ori într-un an și că hotărârea Parlamentului a fost o măsură „superpopulistă”. De asemenea, a menționat că dublarea alocațiilor s-a realizat în 2019, ca urmarea amendamentului propus de PNL, iar PSD-ul „a mai dublat o dată alocațiile”.

„Nu se poate de două ori într-un an să se dubleze alocațiile!”

„Este o sumă mare. Sigur, o să încercăm să creştem alocaţia cu cât ne va permite situația bugetară și situația economică, și mai ales prognozele economice, dar şi aici a fost tot o hotărâre a Parlamentului care a fost superpopulistă. Nu se poate de două ori într-un an să se dubleze alocațiile! A fost o dublare a alocațiilor în martie 2019, la Legea bugetului de stat, ca urmare a unui amendament care a fost propus de PNL. Mai mult decât atât, Parlamentul aprobase o lege conform căreia alocațiile se indexează anual, nu cum era înainte de sistem. A venit PSD-ul şi a mai dublat o dată alocațiile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase