Vicepremierul ungar, la Tușnad: „Ungaria trebuie să își asume autonomia minorităților maghiare așa cum Israelul își asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea”

Vicepremierul ungar, la Tușnad: Ungaria trebuie să își asume autonomia minorităților maghiare așa cum Israelul își asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea
Publicat: 26/07/2014, 09:23

Ungaria nu a cerut niciodată ceva ce nu a existat deja în UE, deci autonomia este un drept uman fundamental și nu un drept extrem, a declaratvicepremierul ungar Semjen Zsolt, vineri, la Băile Tușnad.

„Ceea ce am făcut noi cel mai important în fața istoriei este acordarea cetățeniei ungare tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc în lume, adică unificarea de drept comun a națiunii. Peste 650.000 de maghiari au cerut până acum cetățenia ungară, iar 600.000 au și primit-o deja și până la finele acestui ciclu parlamentar vom avea peste un million de noi cetățeni ungari care vor fi depus jurământul. Națiunea maghiară este unică și indivizibilă, așa cum arată noua constituție și avem mii de forme de sprijinire și 21 de miliarde de forinți, o sumă fără precedent, acordată acestui scop. Un astfel de sprijin nu a mai existat până acum și aceste fonduri vor crește odată cu creșterea economică a Ungariei. În Ungaria s-a născut un consens social-politic total, și nu doar din partea partidelor politice, că maghiarilor li se cuvine autonomia”, a afirmat vicepremierul ungur.

În continuare, acesta a susținut că „Ungaria nu a cerut niciodată ceva ce nu a existat deja în UE, deci autonomia este un drept uman fundamental și nu un drept extrem, așa cum se spune în politica internă românească”. „Și dacă acceptăm că există un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar altora, adică nouă, nu, ar însemna că noi, maghiarii suntem cetățeni de rangul doi în Europa. Există deja în Europa precedente privind autonomia, iar Ungaria trebuie să-și asume autonomia minorităților maghiare așa cum Israelul își asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea.

Foto: Mediafax Foto / Adrian Popescu

În Voivodina se implementează acum autonomia teritorială și toți ceilalți maghiari ar trebui să obțină autonomia teritorială și culturală în bazinul carpatic. Fiecare parte a națiunii trebuie să elaboreze un concept al autonomiei care i se potrivește, maghiarii din Voivodina – autonomia pentru Voivodina, cei din Ucraina subcarpatică la fel, ardelenii la fel, autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc din Secuime și autonomie culturală pentru Partium și pentru comunitățile de maghiari în diasporă. Iar Ungaria îi va sprijini”, a susținut Semjen Zsolt.

Apoi, la „sesiunea de întrebări și răspunsuri”, adjunctul lui Orban Viktor la conducerea guvernului de la Budapesta a mai adăugat, referindu-se tot la autonomia teritorială a maghiarilor din România: „Când va fi autonomie în Secuime, nu vă pot da o dată exactă, dar suntem pe drumul cel bun. Dacă catalanii au avut nevoie de o sută de ani, și noi vom avea o fărâmă de timp pentru a o obține. Această autonomie se va realiza dacă vom avea o masă critică în favoarea ei, dar deocamdată suntem la faza respingerii ei de către majoritatea românească.”

Toro T. Tibor, șeful PPMT: „Vrem un sistem de stat federal în România!”

La rândul său, Toro T. Tibor, șeful Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formațiunea extremistă înființată de Tokes Laszlo, care a devenit acum europarlamentar ungar pe lista FIDESZ-ului lui Orban Viktor – și-a reiterat opiniile în materie de autonomie teritorială a minorității maghiare.

Toro T. Tibor nu a ezitat să atace din de această dată UDMR-ul, „care n-a avut nici un rezultat în ultimii 15 ani din punctul de vedere al autonomiei teritoriale, a făcut până acum doar un ceardaș electoral, după cum a spus chiar presa română”.

„De multe ori s-a dovedit, în ultimii 25 de ani, că trucurile politicii de partid ale UDMR-ului funcționează doar când e vorba de interesele personale ale liderilor, dar nu funcționează nicicum când e vorba de interesele majore ale comunității maghiare”, a concluzionat discipolul lui Tokes, adăugând apoi „ca să fie cât se poate de clar”: „Ce dorim noi, PPMT-ul, de la autoritățile române în schimbul loialității noastre, ca cetățeni care plătim impozite și taxe în mod mult mai serios decât românii este federalizarea, un sistem de stat federal în România, care pentru români ar însemna cu adevărat intrarea în secolul XXI”.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT, după ce o MAȘINĂ s-a...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Adio, restricții! Se întâmplă sâmbătă, 22 ianuarie. „Nu mai este justificat”
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...