Vicepreședinte PNL: M-am săturat să tot aud ce frumoasă e Moldova, dar nimic despre sărăcie

Vicepreședinte PNL: M-am săturat să tot aud ce frumoasă e Moldova, dar nimic despre sărăcie
Publicat: 12/07/2015, 11:53
Actualizat: 06/04/2019, 16:32

Ioan Bălan, care este deputat PNL de Suceava, arată, într-un comunicat de presă, că dacă în această zonă trăiește mai mult de un sfert din populația țării, niciuna din primele 20 de investiții publice nu a fost făcută în Moldova în ultimii 25 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ne-am săturat să tot auzim în discursuri publice cât de frumoasă este Moldova și cum este Bucovina fără egal în lume, însă, când vine vorba despre sărăcia în care trăiesc oamenii din această parte a României, nimeni nu suflă vreun cuvânt! Nimeni nu spune că pe aceste meleaguri trăiesc mai bine de 25% dintre români și că niciuna din primele 20 de investiții publice ale statului român nu ne-a vizat în ultimii douăzeci și cinci de ani. Nici Moldova și nici Bucovina nu există pentru Guvern, iar pentru aceste zone nu au existat bani la bugetul de stat aproape niciodată. Banii de la București au mers tot către administrațiile bogate, tot către cei care au cu vârf și îndesat, deși impozite plătim cu toții, și noi din Moldova și Bucovina”, susține Ioan Bălan.

El consideră că locuitorii zonei și-au pierdut speranța în capacitatea Guvernului de a-i ajuta și le transmite guvernanților să meargă prin satele Moldovei.

„Vă rog să mergeți prin satele noastre! Nu se mai nasc copii! Școlile se golesc de la un an la altul. Preoții sunt mai ocupați cu parastasele, pentru că nu mai au prilej de bucurie cu nunțile sau cu botezurile. Cei mai mulți tineri au luat calea străinătății și nu pentru că asta și-ar fi dorit, ci pentru că la noi și-au pierdut orice speranță în Guvern și autorități că vor crea locuri de muncă bine plătite și condiții de viață mai bune. Da! Suntem cea mai săracă regiune nu doar din România, ci din Europa și nimeni parcă nu vede acest lucru”, afirmă Bălan.

Vicepreședintele liberal menționează că la Bacău s-a adoptat o „Rezoluție pentru Moldova”.

„Toate speranțele noastre se îndreaptă acum către Cătălin Predoiu, care nu mai are prea mult de așteptat până se va instala la Guvern, ca prim-ministru. De aceea, nu am stat cu brațele încrucișate și, la Bacău, am adoptat o Rezoluție pentru Moldova, un adevărat decalog în care se reflectă viziunea noastră, a liberalilor moldoveni, privind scoaterea acestei părți de țară din sărăcie și subdezvoltare. Ce ne propunem pentru Moldova nu sunt lucruri imposibil de realizat, ci obiective serioase și realiste. Vrem tot mai multe întreprinderi mici și mijlocii care să creeze locuri de muncă bine plătite. Vrem investiții publice serioase. Vrem autostrăzi și drumuri rapide care să ne lege de București, Transilvania, Banat și de Europa”, spune Bălan.

El arată că liderii PNL din județele Moldovei vor condiții de viață mai bune pentru moldoveni, condiții deja existente în alte părți ale României, aceasta însemnând accesul gospodăriilor la utilități, precum apă, canalizare, drumuri asfaltate, școli și spitale, posibil de realizat cu ajutorul fondurilor europene.

„Vrem investitori străini serioși în domenii generatoare de prosperitate și salarii decente, căci Moldova are și atuul resurselor, dar și oameni de toată isprava. Vrem administrații publice puternice, independente financiar de București, cu bugete puternice și taxe locale mici, conduse de oameni merituoși, buni gospodari, care să-și iubească propriile comunități ca pe propriile familii. Vrem un turism regional sprijinit și prin fapte, nu doar prin vorbe, care să aducă tot mai mulți turiști pe meleagurile noastre”, menționează Bălan.

El recunoaște că o parte dintre obiective implică resurse financiare care se pot obține printr-o mai eficientă utilizare a banilor publici, însă cea mai mare parte dintre obiectivele pentru Moldova presupun voință politică, viziune pe termen lung și dorința de a face bine pentru cetățeni.

„Eu nu am uitat o clipă că am o datorie față de cei care m-au ales. L-am avertizat și pe domnul Cătălin Predoiu că nu-i deloc ușor ceea ce-l așteaptă, mai ales după toate prostiile pe care le-a făcut Victor Ponta la guvernare vreme de peste trei ani. De asemenea, l-am mai avertizat pe domnul Predoiu că nu-i de glumă cu noi, cu moldovenii, și că până nu voi vedea rezolvate obiectivele din Rezoluția pentru Moldova ne vom ține ca scaiul de domnia sa! Am însă toată încrederea că aceste lucruri se vor întâmpla, pentru că ele sunt prinse și în programul de guvernare al domnului Predoiu”, conchide Ioan Bălan.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale