Vicepreședintele CJ Caraș-Severin taxa cu 10% contractele și își folosea nepotul pentru a ridica mita: „Toată lumea-i cu ochii pe noi, parcă cine știe ce dracu” am face aici”

Vicepreședintele CJ Caraș-Severin taxa cu 10% contractele și își folosea nepotul pentru a ridica mita: Toată lumea-i cu ochii pe noi, parcă cine știe ce dracu'' am face aici
Publicat: 12/05/2015, 17:16
Actualizat: 14/05/2015, 08:04

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, în baza unei înțelegeri inițiate de Ionesie Ghiorghioni, în perioada în care a administrat S.C. CamandImpex S.R.L. Reșița, Armașu Paul Valentin a convenit să-i dea vicepreședintelui liberal al CJ Caraș-Severin 10% din valoarea fără TVA a lucrărilor realizate și încasate de societatea sa, în baza contractelor de lucrări încheiate cu Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat al județului, unitate din structura organizatorică a CJ.

În schimbul acestui procent, Ghiorghioni urma să sprijine interesele societății administrate de Armașu, prin determinarea subordonaților săi să primească și să admită devizele de lucrări și să facă plățile cu prioritate în favoarea S.C.Camand Impex S.R.L. Reșița.

„S.C. Camand Impex S.R.L. Reșița a încheiat în urma unei licitații publice organizate de Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat al județului Caraș – Severin un acord cadru de lucrări, prin care Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat Caraș-Severin, în calitate de promitent achizitor, se obliga să achiziționeze de la S.C.Camand Impex S.R.L. Reșița, în calitate de promitent executant, în baza unor contracte subsecvente, lucrări de «Întreținere pe timp de vară a drumurilor județene din Caraș-Severin» pentru lot 3 zona Reșița, în valoare de 5,3 milioane lei, iar în baza contractelor subsecvente încheiate în baza acestui acord cadru, societatea sa a efectuat lucrări și a încasat în parte contravaloarea acestora, context în care patronul firmei i-a remis lui Ghiorghioni suma de 200.000 de lei, în mai multe tranșe, ultima dintre acestea, în cuantum de 9.500 lei, fiind remisă lui Ghiorghioni, în biroul său, în perioada iulie – septembrie 2014”, arată sursa citată.

Potrivit documentului citat, în 9 mai 2013, Direcția pentru Administrarea Patrimoniului Public și Privat Caraș-Severin a încheiat cu S.C. Camand Impex S.R.L. Reșița acordul cadru de lucrări, având ca obiect achiziționarea în baza unor contracte subsecvente a lucrărilor de întreținere pe timp de vară a drumurilor județene din Caraș-Severin pentru lotul 3 zona Reșița, la prețul maxim de 4.264.381 lei, la care se adaugă 1.023.451 lei TVA.

„Din situațiile centralizate privind încasările făcute de S.C.Camand Impex S.R.L. Reșița de la Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat Caraș-Severin, în perioada 24.01.2013 – 11.09.2014, reiese că suma totală încasată de societate în această perioadă este de 7.005.793,91 lei, dintr-un total de 39.0772,89 lei, în aceasta fiind cuprinse și alte categorii de lucrări contractate de S.C. Camand Impex S.R.L. Reșița cu același beneficiar. Rezultă, deci, trafic de influență de către Ionesie Ghiorghioni, constând în primirea de bani de la Paul Valentin Armașu pentru susținerea intereselor S.C. Camand Impex S.R.L. Reșița în raporturile contractuale încheiate cu o unitate din structura organizatorică a Consiliului Județean Caraș-Severin, respectiv Direcția pentru Administrarea Patrimoniului Public și Privat”, se mai arată în documentul citat.

În 10 octombrie 2014, Adina Armașu, soția lui Paul Valentin Armașu, a avut o primă întâlnire cu Ionesie Ghiorghioni, în biroul acestuia de la Consiliul Județean Caraș-Severin, când i-a spus acestuia că funcționarii Direcției pentru Administrarea Patrimoniului Public și Privat refuză să mai semneze procesele verbale de recepție pentru lucrările executate de Camand Impex Reșița.

Ghiorghioni și-a oferit sprijinul pentru înlăturarea acestor dificultăți, astfel că l-a chemat telefonic pe directorul acestei direcții, Marius Andrițoi, însă lipsa acestuia de la serviciu a făcut imposibilă clarificarea acestor probleme, iar în aceste condiții vicepreședintele liberal i-a cerut Adinei Armașu să revină la el peste trei zile, cu o situație centralizată a tuturor recepțiilor care trebuiau admise pentru efectuarea plăților.

Ghiorghioni i-a atras atenția Adinei Armașu să fie circumspectă și să păstreze caracterul confidențial al înțelegerii lor.

„Și noi suntem monitorizați […] Suntem puși într-o imposibilitate, așa…niște pârghii…domnule, ăștia omoară oamenii”, i-a spus Gheorghioni, Adinei Armașu, potrivit documentului citat.

În 13 octombrie 2014, Adina Armașu a revenit în biroul lui Ghiorghioni de la Consiliul Județean Caraș-Severin, vicepreședintele asigurând-o pe femeie că o va sprijini nemijlocit în efectuarea preferențială de plăți pentru lucrările executate, precum și în identificarea, prin rectificarea bugetară, a unor noi resurse financiare pentru plata lucrărilor.

„Concret, Gheorghioni afirma: «Să stea liniștit (referindu-se la soțul Adinei Armașu) , cum vin banii îi dăm opțional, pe lucrări…[…] Poate vin la rectificare ceva și îi împărțim tot pe lucrări executate»”, conform documentului citat.

Și de această dată, vicepreședintele CJ Caraș-Severin s-a temut că este urmărit, afirmând: „Toată lumea-i cu ochii pe noi, parcă cine știe ce dracu” am face aici”, mai arată anchetatorii.

În 18 noiembrie 2015, potrivit documentelor obținute de MEDIAFAX, autoturismul în care a se afla Ionesie Ghiorghioni a fost implicat într-un accident rutier pe un drum din județul Caraș-Severin, vicepreședintele CJ necesitând internarea și o intervenție chirurgicală ușoară la o clinică din Timișoara, în 4 decembrie 2014.

În toată această perioadă, Ghiorghioni a ținut legătura telefonic cu Adina Armașu, o întâlnire directă între cei doi având loc în 2 decembrie 2014 când, în urma a două convorbiri telefonice, femeia a fost invitată să-l viziteze pe vicepreședintele CJ la spitalul din Timișoara.

„Cu ocazia acestei întâlniri directe, vicepreședintele CJ Caraș-Severin a atins și subiectul de interes în prezenta cauză, referitor la materializarea înțelegerii infracționale dintre Ionesie Ghiorghioni și Valentin Aramașu, prin remiterea către vicepreședinte a cotei procentuale de 10% din valoarea sumelor deja virate de către Consiliul Județean Caraș-Severin către societatea comercială, 700.000 de lei, reprezentând plăți ale lucrărilor deja efectuate, facturate și recepționate. În acest sens, i-a relatat lui Ghiorghioni că nu știe cât anume trebuie să-i remită din această sumă deja încasată, solicitând precizări în acest sens, însă vicepreședintele CJ Caraș-Severin s-a dovedit extrem de precaut în a rosti suma, explicându-i în mod explicit că se teme că ar putea fi în atenția organelor de urmărire penală cu atribuții în reprimarea faptelor de corupție, că deși poartă discuția într-un spital locația nu îi oferă încrederea în a vorbi deschis, deoarece ar putea fi interceptați în mediul ambiental prin intermediul telefoanelor mobile aflate asupra lor și că, oricum, aceste telefoane, prin serviciile de localizare, pot să probeze că în acea dată și la acel moment, atât el, cât și ea erau poziționați în același loc, astfel că el concluziona că organelor de urmărire penală le-ar fi ușor să înțeleagă că cei doi se află concomitent în aceeași locație”, se mai arată în document.

Cu toate acestea, Ghiroghioni i-a spus Adinei Armașu că este mulțumit că din suma ce i s-ar „cuveni” să primească măcar o parte deoarece, spunea el: „…nu-i concurs…îs vremuri, vremuri grele…știi tu…acu” urmează…vremuri grele…până ne așezăm…”.

Adina Armașu i-a propus un mesaj codificat lui Ghiorghioni, astfel încât pentru fiecare 5.000 de euro pretinși de vicepreședintele CJ să se utilizeze cuvântul „pupici”. Acesta i-a transmis însă femeii că nu va discuta astfel de aspecte prin telefon și că cel mai bine ar fi să îi trimită banii printr-un intermediar de încredere, care o va contacta pe Adina Armașu ulterior, spunându-i că dorește să închirieze un utilaj.

Intermediarul urma să ridice o sumă neprecizată.

„Potrivit procentului convenit, până în acel moment aveau la Ionesie Ghiorghioni o datorie de aproximativ 70.000 lei, reprezentând folosul infracțional în procent de 10%”, se mai arată în documentul citat.

În 2 decembrie 2014, Ionesie Gheorghioni l-a contactat pe nepotul său, Adrian Cosmin Gheorghioni, pe care l-a trimis să ia banii de la Adina Armașu, ca intermediar pentru unchiul său.

Cei doi s-au întâlnit în parcarea unui magazin din Timișoara unde Adrian Cosmin Ghiorghioni a primit de la Adina Armașu suma de 4.000 de euro pentru unchiul său.

Vicepreședintele CJ Caraș-Severin i-a multumit telefonic apoi Adinei Armașu pentru bani și a stabilit că următoarea tranșă să îi fie virată după sărbători. El i-a cerut femeii să păstreze discreție, atrăgându-i atenția că „lumea e rea”.

Într-o altă convorbire cu Adina Armașu, Ghiorghioni i-a comunicat acesteia că nu are încă deplină încredere în ea, afirmând: „pentru a fi sigur că nu ai nimic pe tine, trebuie să te dezbrac”.

„De asemenea, i-a comunicat femeii că el bănuiește că ar fi urmărit, cerându-i să fie extrem de precaută și invocând situația unei persoane ce ar fi dovedit lipsă de caracter prin denunțarea altor funcționari corupți și colaborarea cu organele de urmărire penală «Îs urmărit (vorbind șoptit și făcând semne din cap pentru a întări afirmația că ar fi urmărit – ) […] Sunt urmărit cu șăfu” (referindu-se la președintele Consiliului Județean Caraș – Severin, Sorin Frunzăverde) și io am mai rămas […] Poate știi că un om, când ajungi la necaz, cum o fost măgarul acela de la Armeniș (referindu-se la fostul primar al comunei Armeniș Vetreș Ioan, zis «Nică», care în cursul anului 2014 l-a denunțat pe un alt funcționar pentru fapte de corupție, sens în care Ghiorghioni își exprima repulsia față de astfel de atitudini ce vădesc lipsa de caracter, prin devoalarea unor activități infracționale) Scapă cine poate, mai ales că îi o treabă care nu-i legată de… activități»”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

De asemenea, conform documentelor obținute de MEDIAFAX, „Adina Armașu a început convorbirea prin a spune că are în vedere să conteste rezultatul licitației pentru încredințarea lucrărilor de deszăpezire pe tronsonul de drum Reșița – Grădinari, contractul fiind atribuit altei firme, ca urmare a insistențelor lui Ghiorghioni la întâlnirea cu Armașu Adina din 9 ianuarie 2015, când vicepreședintele CJ i-a cerut femeii să-și retragă firma din procedura licitației respective. Văzând că femeia ia în calcul posibilitatea contestării acelei licitații și, implicit, să «încurce» interesul lui Ghiorghioni în privința efectuării lucrărilor de către persoana în al cărui interes acționa, Ghiorghioni și-a schimbat atitudinea față de martoră, trecând de la abordarea amicală, deschisă, la o atitudine distantă, fiind vădit nemulțumit de aceste intenții ale martorei și a încercat să-i impună acesteia să respecte înțelegerile frauduloase pe care i le-a propus înainte de licitație”, mai arată sursa citată.

Ulterior, au avut loc mai multe convorbiri telefonice între Ionesie Ghiorgheni, Adina Armașu și Adrian Cosmin Ghiorghioni pentru trimiterea unor noi sume de bani către vicepreședintele CJ Caraș-Severin.

Ca urmare a acestor convorbiri telefonice, în 18 februarie 2015 a avut loc o nouă întâlnire în municipiul Reșița între Adrian Cosmin Ghiorghioni și Adina Armașu, aceasta din urmă având asupra sa suma de 2.000 euro. Banii nu au fost preluați de Adrian Cosmin Ghiorghioni, deoarece acesta aștepta acordul unchiului său. Adrian Cosmin Ghiorghioni și-a dat o nouă întâlnire cu Adina Armașu, în aceeași zi, în municipiul Reșița, preluând de această dată banii, nu înainte de a-l vizita pe unchiul său chiar la sediul Consiliului Județean.

„S.C. Camand Impex S.R.L. a încasat de la CJ Caraș-Severin suma totală de 106.589,92 lei (fără TVA), ce reprezintă lucrări executate, astfel că, potrivit calculelor făcute de martorii Armașu Paul Valentin și Armașu Adina, procentul de 10% pe care erau nevoiți a-l remite lui Ionesie Ghiorghioni era în cuantum aproximativ de 2.400 euro, sumă pe care s-au și pregătit să o remită acestuia din urmă, prin intermediul lui Adrian Cosmin Ghiorghioni”, se arată în documentele obținute de MEDIAFAX.

Vicepreședintele CJ Caraș-Severin i-a cerut nepotului său să aibă o colaborare mai bună cu Adina Armașu, iar pentru a nu se expune riscului de a fi depistați de către organele de urmărire penală în eventualitatea în care convorbirile lor telefonice ar fi ascultate, nepotul lui Ghiorghioni i-a propus martorei să-i „vândă” prin act notarial autoturismul BMW pe care îl dețineau soții Armașu și să-i mai plătească „rate” pentru mașina la care renunțau forțat, pe timp de un an și jumătate, fără a specifica cuantumul total la care ar fi putut ajunge aceste „rate”.

Din convorbirile dintre vicepreședintele CJ Caraș-Severin și Adina Armașu a rezultat că femeia se temea că nepotul lui Ghiorghioni încasa sumele de bani și apoi nu le mai vira unchiului său. Ionesie Ghiorghioni i-a cerut Adinei Armașu să îi spună șoptit, la ureche suma totală de bani pe care i-a dat-o nepotului, pentru a verifica exactitatea sumelor primite.

Astfel, Adina Armașu i-a transmis vicepreședintelui CJ că i-a trimis prin intermediul nepotului suma totală de 8.500 de euro.

„În 19 martie 2015, Consiliul Județean Caraș-Severin a efectuat o plată către S.C. Camand Impex S.R.L. în cuantum de 330.403,79 lei (cu tot cu TVA), reprezentând contravaloarea unor lucrări executate, procentul de 10% din valoarea fără TVA a decontării fiind calculată de către Armașu Adina la suma de 26.000 lei. Ca urmare a încasării acestor sume, în data de 25 martie a.c. Armașu Adina l-a invitat pe Ghiorghioni Ionesie să viziteze împreună locații în care firma efectua lucrări în acea perioadă, scopul real al deplasării inculpatului fiind însă acela de a i se remite de către femeie suma «cuvenită» pentru că în urma activității sale infracționale au fost atribuite acele lucrări firmei martorilor”, se mai arată în documente.

Ghiorghioni i-a transmis Adinei Armașu că banii pe care îi primește de la ea îi folosește în politică: „Dar crede-mă că și politica asta nu se face fără niște cheltuieli. Și te sperii dacă vezi…La ei a explodat, și da peste tot”.

După ce a luat banii, Ghiorghioni i-a spus Adinei Armașu că este disponibil în a încredința discerționar lucrări de consolidare a unui pod către firma familiei Armașu, precum și disponibilitatea de a-i mai aloca fonduri pentru lucrări de întreținere a drumurilor, pe viitor.

„În continuare, martora Armașu Adina i-a remis direct inculpatului Ghiorghioni Ionesie suma de 10.000 lei în interiorul autoturismului «Uitați aicia o sută de milioane…așa…și mai…când mai scot mai…», însă inculpatul a dorit să afle cât a încasat firma pentru a calcula câți bani i s-ar fi «cuvenit» din acea decontare, astfel că martora i-a explicat «acu”…la încasarea care am văzut-o eu trebuia să vă dau 260 (referindu-se la 260 milioane ROL, respectiv 26.000 lei – s.n.)…că or fost trei miliarde trei sute cu tot cu TVA și am scăzut TVA-ul și…dar mai trebuie să mai aduc eu» (referindu-se la diferența între cei 10.000 lei pe care tocmai i-a remis-o inculpatului și totalul de 26.000 lei ce reprezenta 10% din valoarea totală a sumei încasate fără TVA”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

La finalul întâlnirii dintre cei doi, Adina Armașu l-a întrebat pe vicepreședeintele CJ Caraș-Severin când dorește să se mai întâlnească pentru a-i mai da și diferența de bani, propunând ca acest lucru să se întâmple tot în cadrul unei deplasări pe teren.

Potrivit ultimei declarații de avere, din mai 2014, Ionesie Ghiorghioni are un teren forestier de 30 de hectare în comuna Băuțar, sat Bucova, cumpărat în anul 2003, și altul de 180 de hectare în același sat, moștenit în anul 2008. De asemenea, el are un teren de 2,5 hectare tot în Bucova, obținut prin donație în anul 1998, și un teren de 8 hectare, în aceeași localitate, moștenit în 2014 împreună cu soția Rozina Gheorghioni.

Totodată, Ionesie Gheorghioni deține o casă de 75 de metri pătrați în satul Bucova, obținută prin donație în anul 1998, un apartament de 82 metri pătrați în Oțelu Roșu, cumpărat în 1998, precum și o casă de 120 de metri pătrați împreună cu Rozina Gheorghioni, moștenită în 2014.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin a cumpărat în anul 2000 un autoturism Mercedes. Acesta nu are bunuri mobile a căror valoare să depășească 3.000 de euro, nici conturi și depozite bancare, plasamente, împtrumuturi acordate

Ionesie Gheorghioni a câștigat de la Consiliul Județean suma anuală de 49.414 de lei, iar soția lui, în calitate de director al Liceului Bănățean Oțelu Roșu, a obținut venituri în valoare de 39.395 lei.

Veniturile vicepreședintelui CJ din investiții ajung la 100.000 de lei ca acționar unic la SC Fag Montana SRL, 60.000 de lei ca acționar la Composesoratul Bucova, iar ale soției sale la 20.000 în calitate de acținar la același composesorat.

Potrivit declarației de interes, Gheorghioni este președinte la Composesoratul Bucova, unde are 34 părți sociale sau acțiuni, membru al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin, acționar cu 50% la SC Piatra SRL și acționar unic cu 100 % la SC Fag Montana SRL Bucova.

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin Ionesie Gheorghioni (PNL) a fost prins în flagrant, marți, de procurorii DNA, în timp ce lua mită suma de 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract, banii fiind puși într-o revistă, susțin surse judiciare.

Potrivit unui comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timișoara fac, marți, șase percheziții în municipiul Reșița și în alte localități din județul Caraș Severin, din care una la sediul unei instituții publice, iar restul la locuințele unor persoane.

Cercetările sunt făcute într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada ianuarie 2013 – martie 2015.

Surse judiciare au declarat că instituția publică vizată de percheziții este Consiliul Județean Caraș-Severin, vicepreședintele instituției Ionesie Gheorghioni fiind prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei, chiar în biroul său.

Conform surselor citate, banii erau puși într-o revistă care i-a fost dată lui Gheorghioni de către un om de afaceri. În schimbul banilor, vicepreședintele CJ Caraș-Severin ar fi trebuit să îi înlesnească omului de afaceri atribuirea unui contract.

De asemenea, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că cei 20.000 de lei ar fi reprezentat o tranșă din suma totală cerută de Gheorghioni de la omul de afaceri pentru încredințarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri.

Ionesie Ghiorghioni și nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, urmează să fie duși la sediul DNA Timișoara pentru a fi audiați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto