Viceprimar: „Pasajul de la Piața Sudului este gata”. De ce nu aprobată însă lucrarea de Inspectoratul de Stat în Construcții

Viceprimar: Pasajul de la Piața Sudului este gata. De ce nu aprobată însă lucrarea de Inspectoratul de Stat în Construcții
Publicat: 24/04/2017, 15:08
Actualizat: 19/08/2017, 13:12

„Pasajul este gata. Problema este că Inspectoratul de Stat în Construcții nu este de acord să facă recepția parțială a lucrării. În momentul acesta, dacă noi luăm acele garduri, se poate circula. Dar nu vor să facă recepția parțială motivând că pentru una din străzile laterale, la ieșirea din Pasaj spre strada Nițu Vasile, ar trebui făcut un sens giratoriu. Asta ne ține pe loc. Oricum, săptămâna aceasta îi dăm drumul pe deasupra, un fir dus, un fir întors. Între timp, vom mai avea o întâlnire săptămâna aceasta cu ISC să mai discutăm despre această problemă. În proiectul inițial nu era prevăzut un astfel de sens giratoriu acolo, dar s-au gândit cei de la ISC că ar trebui pus acolo, la ieșirea din Pasaj, în dreptul străzii Secuilor, pentru a prelua traficul de pe acea alee. Ori, amenajarea acestui giratoriu la ieșirea din pasaj, mai mult ca sigur, va duce la formarea de ambuteiaje, deci e ca și când am fi construit degeaba acest pasaj. Tocmai asta vom discuta cu cei de la ISC, să vedem ce soluții găsim”, a declarat pentru MEDIAFAX Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții nu au confirmat, până în acest moment, situația prezentată de viceprimarul Bucureștiului.

La începutul lunii aprilie, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a somat consorțiul de firme care realizează lucrările la Pasajul Rutier de la Piața Sudului să finalizeze cât mai rapid acest proiect, anunțând că în caz contrar va rezilia contractul.

„Am solicitat asocierii de constructori Astaldi -Euroconstruct să ia în considerare faptul că dacă nu se accelerează la acest obiectiv de investiții, Primăria Generală a Capitalei ia în calcul rezilierea contractului din vinovăția expresă a executantului. Am fost informată de către grupul de lucru comun că este posibil ca în preajma sărbătorilor de Paște să fie termenul de finalizare, pentru ca acum câteva zile să fim informați că, de fapt, ni s-a comunicat încă un termen – 31 iunie, anul curent. În fapt și în teren lucrarea este finalizată în proporție de 82%. Este intolerabil să amâni la nesfârșit finalizarea unei lucrări, câtă vreme suntem în stadiul de a încheia execuția acestei lucrări”, a declarat Gabriela Firea.

În prezent, așa cum se vede în imaginile filmate de jurnaliștii MEDIAFAX, la Pasajul de la Piața Sudului se desfășoară lucrări de finisaj: în subteran se montează sistemul de iluminat, se fac lucrări la sistemul de canalizare și se asfaltează.

„Așteptăm de ani de zile să se încheie această lucrare. Este un chin și pentru noi, cei care trebuie să traversăm pe jos zona, și pentru șoferi, care stau aici nu ore, ci zile. Chiar am făcut o dată un calcul, dacă în fiecare zi ei stau dimineața o oră, seara o oră, la final de lună înseamnă că au pierdut în trafic aproape două zile. Ca să nu mai vorbim de benzina consumată de pomană”, spune Constantin Ivan, în vârstă de 68 de ani, care locuieșe în apropiere de Piața Sudului.

„De trei ani, de când s-au apucat de lucrări, traficul pe aici este groaznic. La orele de vârf, dar mai ales când plouă, stau între 40 de minute și o oră și jumătate pentru a traversa o amărâtă de intersecție. Păi mai bine se circula înainte, vorbesc serios. Și atunci stăteam 15-20 de minute prins în trafic, în zona asta, dar cumparativ cu cât stăm acum, era de vis atunci”, a spus Marian, unul dintre șoferii care tranzitează zilnic zona Piața Sudului.

Lucrările la pasajul subteran de la Piața Sudului au început în primăvara anului 2014 și ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2015. După începerea lucrărilor, însă, constructorii au descoperit o serie de conducte de gaze, apă și canalizare care nu erau trecute în planurile de infrastructură ale companiilor de utilități, iar devierea acestora a produs o serie de întârzieri. În plus, greșelile comise de funcționarii publici privind avizarea lucrărilor au produs, de asemenea întârzieri. Din această cauză, Primăria Generală a Capitalei nu a mai putut obține finanțare europeană pentru acest pasaj.

Costurile estimative de realizare a pasajului de la Piața Sudului depășesc 127 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit decontați în proporție de peste 80% din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor Primăria Generală a Capitalei nu a putut deconta decât puțin peste 18 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul...
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?