Viceprimarul PSD al Iașiului va prelua atribuțiile de primar, după ce Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcție

Publicat: 25/05/2015, 13:52

Viceprimarul Iașiului Mihai Chirica, totodată lider al filialei municipale Iași a PSD, a fost desemnat să preia atribuțiile de primar al orașului, el obținând 19 voturi din totalul celor 24 de consilieri prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local.

Toți cei cinci consilieri locali ai PNL s-au abținut de la vot.

Mihai Chirica a spus că așteaptă ca justiția să decidă dacă Gheorghe Nichita se va putea întoarce în funcția de primar, dar că în această perioadă îi va prelua atribuțiile pentru a asigura funcționarea orașului.

„Vorbim de o situație cerută de prefectul județului, în urma suspendării primarului. Nu ne bucură situația creată, încercăm să păstrăm normalitatea în oraș. Nu mă voi muta în biroul de primar, rămân în biroul meu de viceprimar. Funcția de primar se alege prin vot”, a spus Mihai Chirica.

În ședința extraordinară de luni, consilierii locali nu au votat și un nou viceprimar al Iașiului, în locul lui Mihai Chirica.

Consilierul PSD Daniel Mătăsaru, propus de partid pentru acest post, a solicitat plenului CL să amâne luarea unei decizii cu două săptămâni, când instanța va decide dacă menține arestul la domiciliu în cazul primarului suspendat, Gheorghe Nichita.

Liderul grupului de consilieri PNL din CL, Marius Dangă, a afirmat că prin desemnarea lui Mihai Chirica pentru a prelua atribuțiile de primar, „linia” Nichita este păstrată în Primăria Iași.

„Este o scenetă pusă la cale de PSD, că ar fi o bătălie între diverse aripi și grupări din PSD. Linia Nichita este păstrată, nu discutăm de nicio schimbare, sunt aceleași vechi metehne. Consilierii PSD nu sunt parteneri reali pentru o schimbare reală în Primărie”, a spus liberalul Marius Dangă.

Gheorghe Nichita, aflat în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi apelat la angajații Poliției Locale ca să își urmărească fosta iubită, a fost suspendat din funcția de primar al municipiului Iași, vineri, printr-un ordin emis de către prefectul județului, Dan Cârlan. Suspendarea este valabilă pe durata arestului la domiciliu.

Primarul Gheorghe Nichita este cercetat în arest la domiciliu din 8 mai, decizie luată de Curtea de Apel București, care a înlocuit hotărârea Tribunalului București de cercetare a edilului sub control judiciar.

În același dosar, sunt cercetați, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, șeful Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în aceeași instituție.

Gheorghe Nichita este suspectat în acest dosar că îi folosea pe angajații Poliției Locale Iași, instituție subordonată Primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliției Locale îl ținea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Procurorii DNA au dispus, în 1 mai, începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el au fost reținuți atunci directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Adina Samson, șef de serviciu în Primăria Iași, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relație de câțiva ani, l-ar fi denunțat pe acesta după ce el i-ar fi pus pe polițiștii locali să o urmărească.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a-și urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărțuia și amenința că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relația, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească și să o amenințe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relației. Ea mai spunea că niciodată nu a făcut o plângere la DNA și că singurul său demers a fost cel de la Parchet, din octombrie 2014, arătând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere și că se vor vedea la tribunal.

În 7 mai, Gheorghe Nichita anunța, printr-un comunicat de presă, că s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte PSD la nivel național, dar și din cea de președinte al PSD Iași. Nichita preciza că, până la clarificarea situației sale juridice, atribuțiile de președinte al PSD Iași au fost preluate de către Victorel Lupu, prim-vicepreședinte al organizației județene PSD Iași.

Gheorghe Nichita este primar al Iașiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?