Victor CIORBEA nu vrea să renunțe la PENSIA SPECIALĂ. Ultimele măsuri ale Avocatului POPORULUI: Beneficiile, un semn al recunoașterii independenței

Victor CIORBEA nu vrea să renunțe la PENSIA SPECIALĂ. Ultimele măsuri ale Avocatului POPORULUI: Beneficiile, un semn al recunoașterii independenței
Publicat: 02/02/2019, 15:55

Victor Ciorbea a transmis un memoriu comisiei juridice a Senatului, în care semnalează că președintele Iohannis vrea să-i ia pensia specială. Acesta invocă rapoarte ale Comisiei de la Veneția, în care sunt oferite exemple statele în care salariul Avocaților Poporului este egal sau chiar mai mare decât cel încasat de judecătorii CCR, de exemplu.

Ciorbea a trimis memoriul la Senat pe 18 ianuarie, înainte de decizia CCR prin care pensia lui specială a fost declarată neconstituțională.

Demersul lui Ciorbea a fost anunțat pe Facebook de senatorul USR George Dircă. Astfel, beneficiile încasate de Ciorbea, acordate de PSD, prin lege, sunt „un semn al recunoașterii independenței și rolului constituțional” al Avocatului Poporului.

„Actul normativ criticat de președinte dă eficiență statutului constituțional al Avocatului poporului de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice”, explică Victor Ciorbea.

„Rangul înalt, reține Comisia de la Veneția, este unul dintre factorii esențiali care garantează independența Ombudsmanului față de ingerințele politice și permit instituției să funcționeze efectiv și eficient”, mai arată Ciorbea în memoriul trimis senatorilor.

„Problema stabilirii remunerației”, mai scrie Ciorbea, „nu este doar o chestiune de respect public, ci și de independență a instituției”.

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că pensia specială a lui Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstituțională și au trimis actul normativ Parlamentului.

„Avocatul Poporului, dl. Ciorbea lovește din nou, dar in interes propriu

Printr-o cerere adresată Comisiei Juridice din Senatul României, Victor Ciorbea își amintește brusc de practica Comisiei de la Veneția, pe care părea că o uitase atunci când Guvernul a adoptat OUG 92 ce a modificat legile justiției contrar recomandărilor partenerilor europeni. Acum ne trimite un mesaj cu subînțeles prin care ne pune în vedere că atât timp cât Avocatului Poporului și adjuncților sai nu le sunt asimilate drepturile cu cele din sistemul judiciar sau chiar cel al Curții Constituționale, statul nu recunoaște pe deplin statutul constituțional specific al Avocatului Poporului în concordanță cu statutul european al omologilor din statele europene.

Pe scurt, domnul Ciorbea ne explică de ce trebuie sa il platim mai bine, daca vrem sa fim europeni.

In plus, problema stabilirii remunerației Ombudsmanului este o chestiune ce ține atât de respect public, cât și de independența instituției, ne bate obrazul dl. Victor Ciorbea, invocand practica Comisiei de la Veneția.

Ca sa intelegeti mai bine ce ne cere domnul Ciorbea, va spun doar ca asimilarea cu rangul, salarizarea și condițiile de pensionare cu funcția de ministru nu i se pare suficienta Avocatului Poporului. Domnia sa doreste o recunoaștere sporită, mult peste merite, asimilată cu calitatea de judecător constituțional.

Dar cel mai mult domnul Victor Ciorbea dorește să identifice o cale prin care să cumuleze pensia cu salariul așa cum o fac bugetari de lux!

Ei bine, in sfarsit aflam subiectul care il scoate din amortire pe domnul Ciorbea: banii sai. Independenta justitiei poate sa astepte, nu?”, transmite USR-istul George Dircă pe Facebook.

foto: Mediafax Foto / Octav Ganea

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult