Victor Ponta refuză din nou să aplice legea. Un fost subprefect de Cluj îi cere în instanță pedeapsa: 1.195 de lei pe zi, plus alte penalități

Victor Ponta refuză din nou să aplice legea. Un fost subprefect de Cluj îi cere în instanță pedeapsa: 1.195 de lei pe zi, plus alte penalități
Publicat: 14/05/2015, 16:28

Gyorke Zoltan, fost subprefect de Cluj din partea PNL în perioada 2008-2009, a fost dat afară din funcția de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcția de subprefect, care era vacantă. Guvernul, folosindu-se de ordonanța de urgență 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administrația locală, l-a dat însă afară din funcția de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. De altfel, OUG 77/2013 a fost ulterior, în 2014, declarată neconstituțională.

Drept urmare, pe 22 octombrie 2013, Gyorke Zoltan l-a dat în judecată pe prim-ministrul Victor Ponta, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAI, Ministerul Dezvoltării Regionale, precum și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), solicitând să fie repus în funcție, iar fostul angajator, Guvernul României prin SGG, să aplice principiul mobilității funcționarilor publici în interesul acestora, adică să-l numească subprefect de Cluj, așa cum Gyorke ceruse.

Procesul a fost câștigat definitiv de Gyorke Zoltan în 4 martie 2015, când Curtea de Apel Cluj a respins recursurile lui Victor Ponta și celorlalte instituții de stat, și i-a obligat să îl numească pe Gyorke subprefect de Cluj și să îi plătească salariile indexate și majorate cu rata inflației, de la data eliberării din funcție până în prezent, adică pe aproape 2 ani.

Victor Ponta și Guvernul României nu au pus însă în aplicare această sentință în termen de 30 de zile, așa cum cere legea, ea nefiind respectată nici în ziua de astăzi. Pe 7 mai, Victor Ponta și restul instituțiilor au atacat din nou sentința definitivă, printr-o cale extraordinară de recurs – contestația în anulare, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj pe 8 iunie.

Gyorke contraatacă: 1.195 de lei pe zi amendă pentru Victor Ponta, plus 1% penalități la suma salariilor restante pe 2 ani

Pentru că Guvernul a refuzat să pună în aplicare decizia definitivă a instanței în ce îl privește, Gyorke Zoltan a atacat din nou. El a solicitat Tribunalului Cluj să-i pedepsească pe Victor Ponta, prim-ministrul României, și pe Jozsef Birtalan, președintele ANFP, pentru că refuză să aplice legea și sentința instanței.

Astfel, fostul subprefect de Cluj solicită de la Ponta și Birtalan despăgubiri de 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere în care Guvernul și Victor Ponta refuză să îl numească în funcția de subprefect de Cluj (calculat de la 5 martie, a doua zi după sentința definitivă), amendă de 20% din salariul minim brut pe economie (adică 195 de lei) pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a sentinței definitive a Curții de Apel Cluj, precum și obligarea lui Ponta și a lui Birtalan la suportarea de penalități de 1% pe zi de întârziere în plata despăgubirii stabilite de instanță, adică a salariilor restante din perioada iulie 2013-prezent.

Cine este Gyorke Zoltan și cum i-a dat dreptate instanța

Gyorke Zoltan, 43 de ani, a făcut parte din PNL și a fost consilierul personal al lui Marius Nicoară, fostul președinte al CJ Cluj, în perioada 2004-2005, apoi directorul de cabinet al secretarului de stat al MAI Liviu Radu, între 2005 și 2008. În 2008 a devenit subprefect al Clujului, funcție în care a stat până în 2009, când a fost retras în funcția de inspector guvernamental, la dispoziția SGG și a Guvernului. El a stat în acest post până pe 31 iulie 2013, fără să mai fie numit în vreo altă funcție publică.

Înainte să fie dat afară, în 2013, Gyorke i-a solicitat primului-ministru Victor Ponta să fie numit din nou subprefect de Cluj, bazându-se pe principiul legii care spune că mobilitatea funcționarilor publici trebuie să se facă în interesul acestora, iar funcția de subprefect de Cluj era vacantă. Guvernul a refuzat, ba chiar l-a eliberat de tot din corpul inspectorilor guvernamentali.

În instanță, Guvernul, Victor Ponta și SGG au argumentat că Gyorke Zoltan a fost eliberat din funcție în baza OUG 77/2013 (emisă în iunie 2013), precum și că solicitarea de transfer într-o funcție nu este un drept al persoanei interesate, ci o competență a angajatorului. Ei au mai arătat că transferul lui Gyorke trebuia să fie aprobat de Prefectura Cluj, lucru care nu s-ar fi întâmplat, pentru că Gyorke nu a „depus diligențe în realizarea acestui demers”. Guvernul s-a mai apărat spunând că legea nu prevede sancțiuni dacă nu se dă curs unei propuneri de numire în funcție, astfel că situația lui Gyorke era „de strictă interpretare”.

Instanța Curții de Apel Cluj a stabilit însă că Gyorke, ca funcționar public, trebuia să beneficieze de dispoziția legală care îi era favorabilă, la solicitarea expresă, adică să fie numit în funcția de subprefect la Cluj, respectând principiul stabilit de lege al mobilității în interesul funcționarului public.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $,...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Ai primit și tu acest mesaj? Nu da click sub nicio formă! Alertă maximă pentru...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...