VIDEO | Roboții umanoizi de la salonul de tehnologie din Las Vegas au impresionat și speriat vizitatorii: „Ochii sunt cu adevărat înfricoşători”

VIDEO | Roboții umanoizi de la salonul de tehnologie din Las Vegas au impresionat și speriat vizitatorii: „Ochii sunt cu adevărat înfricoşători”
Sursă foto: Captură Youtbe
Publicat: 06/01/2022, 11:40
Actualizat: 06/01/2022, 11:42

O păpuşă robot de mărimea unui copil care se mișcă și țipă a uluit miercuri publicul la salonul de tehnologie din Las Vegas, unde limita dintre interesant şi neliniștitor s-a dovedit a fi uneori firavă, scrie AFP.

„Ochii sunt cu adevărat înfricoşători”, a spus Marcelo Humerez, un expozant din Peru care s-a întâlnit pe coridoarele salonului cu robotul Pedia-Roid, nume dat de alăturarea cuvintelor pediatrie şi android. Robotul are un rol practic, este destinat pregătirii medicale.

Câteva standuri mai departe, un robot umanoid denumit Ameca a avut parte de o primire mai puţin înfricoșată din partea vizitatorilor, care l-au privit discutând în timp ce demonstra o gamă uimitoare de mişcări similare cu cele ale oamenilor.

„Am proiectat Ameca pentru a fi cât mai uman posibil când se mişcă”, a spus Morgan Roe, de la compania Engineered Arts, care a realizat robotul.

„Oamenii sunt organisme foarte complicate, de aceea realizarea unui robot identic cu un om este aproape imposibil. Dar dacă am reuşi acest lucru, nu vă speriați fiindcă veți avea impresia că este om, nu robot”, a adăugat Roe.

Înainte de a atinge acest nivel de realism, însă, creaţia lui prezintă câteva aspecte care trădează faptul că nu este vorba despre o fiinţă vie, lăsând în schimb loc unui concept numit „uncanny valley” (valea nefirească) – folosit pentru prima dată, potrivit Scientific American, de specialistul japonez în robotică Masahiro Mori, în 1970. Termenul defineşte relaţia dintre aspectul uman al roboţilor şi răspunsul emoţional pe care aceasta îl provoacă.

„Nu se mişcă exact ca un om, nu se exprimă, nu îşi arată emoţiile şi nu vorbeşte ca un om. Aceasta este valea nefirească, partea care este înfricoşătoare”, a explicat Morgan Roe.

În cazul robotului Pedia-Roid, aspectul terifiant este voluntar, a afirmat Yusuke Ishii de la compania japoneză tmsuk, care a expus păpuşa. „Am dorit să creăm un scenariu realist, de aceea am adăugat nişte zgomote înfricoşătoare, ca să o facem să se comporte ca un copil”, a explicat el.