VIDEO | SUA avertizează asupra unei riposte rapide dacă Belarus permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei

VIDEO | SUA avertizează asupra unei riposte rapide dacă Belarus permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei
Sursă foto: captură video
Publicat: 26/01/2022, 10:03

Statele Unite au avertizat Belarusul că se expune unei riposte rapide dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, a avertizat marți purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-o conferință de presă.

„În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump, în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat Price.

„Dacă ar începe o invazie din Belarus și dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui poziția în ţările vecine cu Belarusul”, a mai spus Price.

Săptămâna trecută, Statele Unite s-au declarat îngrijorate de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul țării, care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Americanii mai sunt de părere că exerciţiile militare ruso-belaruse din ultima vreme au mers „mult peste normal” şi ar putea însemna, de fapt, o prezenţă militară permanentă a Rusiei în Belarus.

Mai jos, conferința de presă integrală: