Vîntu a mai primit 10 ani de închisoare într-un dosar în care au dispărut 12 milioane de euro

Vîntu a mai primit 10 ani de închisoare într-un dosar în care au dispărut 12 milioane de euro
Publicat: 13/12/2016, 19:56

Tribunalul București i-a condamnat, marți,pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și pe Liviu Luca la 10 ani și 6 luni de închisoare cu executare și respectiv 10 ani de închisoare cu executare în dosarul în care au fost acuzați de spălare de bani și delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind stabilit la peste 12 milioane de euro.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) arătau, la data trimiterii rechizitoriului în instanță, că în perioada 2005 – 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan au constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociației Salariaților din SNP Petrom SA și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acțiunile Asociației Salariaților diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape. În prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tănăsescu, Gheorghe Șupeală și Ioan Bohâlțeanu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociației Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom, organ decizional, conform statului, care deținea 50 la sută din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni.

„În cea de a doua etapă, s-a urmărit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemțiune de a subscrie acțiuni de către Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte, crearea unui flux de lichidități pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societăți, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societății PSV Company SA în cuantum de 90 milioane de lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Totodată, în această etapă s-a urmărit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA și ulterior acționariatul să încuviințeze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vîntu, ajutat de Octavian Țurcan – Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd – la majorarea de capital social.

„În cea de-a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociația Salariaților din S.N.P. Petrom SA – Petrom le împrumutase SC PSV Company SA au fost transferate către Comac Ltd – Cipru și Stonecom Ltd – Cipru, prin achiziția mai multor pachete de părți sociale sau acțiuni la mai multe societăți comerciale deținute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societății, la prețuri supraevaluate”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

În etapa a patra, sumele încasate de Comac Ltd. și Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate acțiunile rămase, reprezentând aproximativ 50 la sută din capitalul social al fostei societăți Petromservice, potrivit DIICOT.

„Având în vedere că înființarea Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociația Salariaților din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobândirea și distribuirea de acțiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum și ale societăților comerciale la care SNP Petrom SA este acționar, în numele și pentru salariații și pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea în aplicare a planului infracțional, inculpații au prejudiciat patrimoniul Asociației și implicit a membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei”, au mai arătat procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adăugat acordarea de împrumuturi față de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scădere a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei. Valoarea contabilă a pachetului de acțiuni a scăzut astfel de la 99,029,745 de lei la 57,816,028 de lei, potrivit DIICOT.

„Aceasta reprezintă diminuarea valorii pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acțiuni care să îi conserve aceeași cotă de participare, în condițiile în care la data subscrierii de către Elbahold Ltd a pachetului de acțiuni scoase la vânzare la valoarea nominală, Asociația Salariaților din SNP Petrom SA deținea deja creanțe asupra PSV în cuantum de peste 12 milioane euro”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Patrimoniul Asociației Salariaților din SNP „Petrom” SA și, implicit, a membrilor săi (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat și cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun că Liviu Luca și-a însușit, odată cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, această sumă, care provenea din folosirea și traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociației, obținută de SC PSV Company SA, din patru contracte de împrumut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
ine sunt sora și fratele Ioanei Ginghină: "Ar fi o ipocrizie să spun că simt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie