Virgil Musta le recomandă bolnavilor de Covid-19, asimptomatici, să nu evite spitalizarea: „Am avut pacienţi care se simţeau bine, iar după patru-cinci zile au ajuns în Secția ATI”

Virgil Musta le recomandă bolnavilor de Covid-19, asimptomatici, să nu evite spitalizarea: „Am avut pacienţi care se simţeau bine, iar după patru-cinci zile au ajuns în Secția ATI”
Virgil Musta: „Suntem la începutul valului trei al pandemiei!” / Când va începe să conteze vaccinarea anti-COVID / Mediafax Foto / Emanuel Titus Iliesi
Publicat: 19/08/2020, 18:30
Actualizat: 19/08/2020, 18:31

Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a precizat miercuri, prin intermediul unui comunicat, că potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată ca fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minim 24 de ore în spital, pentru evaluare.

În această perioadă de 24 de ore, unui astfel de pacient i se fac analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19.

În cazul în care analizele sunt normale, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.

Conform lui dr. Musta, în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.

„Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat, miercuri, Virgil Musta, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

„Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a explicat medicul.

De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara au fost internaţi 1.089 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Totodată, s-au înregistrat 90 de decese şi 712 pacienţi s-au vindecat.

Simptomele coronavirusului care se pot observa pe fața unei persoane infectate

Oamenii de știință au realizat o listă cu simptome ale coronavirusului care ar putea apărea chiar și în timpul perioadei de incubației a virusului în organism. Acestea se manifestă la nivelul buzelor, gurii și al ochilor.

Printre simptomele care ar putea indica infectarea cu SARS-CoV-2 se numără și unele care pot fi înșelătoare iar la prima vedere nu ar părea unele specifice acestei boli.

Simptome la nivelul buzelor

Unii pacienții COVID-19 au raportat că au avut buzele crăpate și uscate în timpul infecției cu noul coronavirus. O parte din aceștia au precizat că au avut, de asemenea, buzele palide.

Simptome la nivelul gurii

O parte din pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au avut leziuni dureroase în interiorul gurii. Oamenii de știință numesc acest tip de leziune enantem. Simptomul se manifestă sub forma unei erupții puternice care apare pe mucoasa cavității bucale.

Se pare că enantemul apare cu două zile înainte de apariția celorlalte simptome, potrivit cercetătorilor de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid.

Simptome la nivelul membrelor și al gurii

Oamenii de știință au mai descoperit că o treime din pacienții COVID-19, care au prezentat erupții cutanate pe brațe și picioare, au suferit și de crăpături la colțul gurii. Acest simptom apare de obicei spre sfârșitul bolii, la aproximativ 2 săptămâni de la apariția primelor simptome.

Simptome rare ale coronavirusului, întâlnite la pacienții din Iași. Medic: Ne-au atras atenția manifestări mai puțin obișnuite ale Covid-19

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi spune că pe lângă bolnavii de Covid-19 cu simptome clasice, a întâlnit și pacienți cu probleme digestive, manifestări cutanate sau chiar tulburări de comportament.

Medicul Carmen Dorobăţ spune că a întâlnit la spitalul din Iași și pacienți cu simptome de coronavirus mai puțin obișnuite. Dacă de regulă, Covid-19 se manifestă prin febră, dureri musculare, sau tuse, managerul Spitalului din Iași susține că din cei 1.300 de bolnavi pe care i-a îngrijit, a văzut și pacienți cu simptome precum tulburările de comportament.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?