Vlad Voiculescu: Baronii sănătății vor încerca să arunce la coș tot ce a a făcut guvernul Cioloș

Vlad Voiculescu: Baronii sănătății vor încerca să arunce la coș tot ce a a făcut guvernul Cioloș
Publicat: 17/01/2017, 12:58

Reacția lui Vlad Voiculescu vine după de ordonanța de urgență care le interzice managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism, adoptată de Guvern în noiembrie la inițiativa fostul ministru, a fost respinsă de plenul Senatului luni.

„Chiar acum le permitem baronilor sănătății și politicienilor care au distrus sistemul să își ia revanșa. Tot ce a făcut bun guvernul Cioloș în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni… vor încerca să o arunce urgent la coș. Puterea trebuie să mearga din nou la ei… la tătucii sistemului, la cei neclintiți de zeci de ani deja din pozițiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum. Domnii de la guvernare (mai precis cei din Semat și de la Guvern, deocamdată) ne spun că este ok ca managerii de spitale publice să fie în organe de conducere, administrare și control ale partidelor politice; să fie în organe de conducere, administrare și control al companiilor private; să își promoveze rude pe poziții de șefi mai mici (șefi de secție, laborator, etc.) în același spital; să fie selectați doar dintre cadre universitare și medici primari în toate spitalele clinice; să primească finanțări pentru activități didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului; să numească șefii de secșie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universității (sau, desigur, acolo unde este cazul, să separe secția în 2,3,4 secții mai mici ca toată lumea să fie mulțumită)”,a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru precizează că „jaful” nu s-a făcut „doar din Ministerul Sănătății și de la sediile partidelor”, ci „jaful cel mai mare s-a făcut în spitale”.

„Banii tăi au fost furați de manageri corupți, manageri numiți politic, de ei și de prietenii lor din partid, universitate, etc. Spitalul este instituția cu rol de pâlnie în sistem, pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiții de la MS, bani de investiții de la primării și consilii județene, bani din fondurile europene, bani care se scurg către firme prietene și de familie. Te-a mirat ce ai văzut la Malaxa? Domnul doctor (medic primar și cadru universitar, desigur) Secureanu este doar un pește mic. Alți câțiva au fost arestați în cursul anului trecut. Alții urmează. Toți au îndeplinit condițiile de mai sus. Și da, despre faptele lor știau toți. Cei care i-au numit, cei care i-au mărit, cei care le-au permis sau împreună cu care și-au numit rudele și finii în funcții cheie în spital, cei care i-au pus acolo pentru a îți fuar banii. Banii din taxele tale pentru medici și personalul din spital care a avut sau va avea grijă de tine și de ai tăi, banii de medicamente pe care a trebuit sau va trebui să le cumperi tu pentru că nu se găsesc în spital, banii pentru dezinfectantul care nu există în recipientul ăla gol de pe perete, banii pentru a repara nenorocitele acelea de clădiri în care nu îți vine să intri nici sănatos, banii pentru ca tu și ai tăi să te faci bine atunci când ai avut sau vei ave nevoie de acel spital. Daca ei vor avea nevoie, vor merge în străinătate”, a continuat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru face apel către români să ceară deputaților care îi reprezintă și Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților să ia atitudine.

Ordonanța de urgență care le interzice managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partide, adoptată de Guvern în luna noiembrie, la inițiativa fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost respinsă de plenul Senatului cu 52 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. „În cinci minute de non-dezbatere parlamentară una din cele mai importante reforme din sistemul sanitar din ultimii ani, a fost anulată de Senat”, a comentat, din opoziție,senatorul USR, Vlad Alexandrescu.
Description Facebook [fb_description]: Detalii în Gândul

Guvernul a modificat în luna noiembrie, prin ordonanță de urgență, regulile prin care poate fi ocupată funcția de manager de spital, venind cu modificări prin care s-a realizat ”un pas important spre combaterea nepotismului”, după cum a apreciat ministrul de atunci Sănătății, Vlad Voiculescu. Concret, cele mai importante schimbări se referă la faptul că aspiranții la funcția de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice sau a societăților comerciale și nici nu au voie să-și angajeze soții, soțiile sau rudele de până la gradul al IV-lea în cadrul unității medicale.

„OUG prevede deschiderea funcțiilor de manageri de spitale pentru toți cei care au competențe. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri dar, alături de el, vor putea participa și profesioniști care nu provin din mediul academic. Cazurile în care ești în același timp și un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun și un manager foarte bun și reușești să le faci pe toate, în același timp, nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (…)

Eliminăm condițiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au legătură cu abilităție manageriale. În Marea Birtanie 70% din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricții coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze și să consolideze puterea anumitor grupuri”, explica Vlad Voiculescu.

În plus, conform noilor reguli, cei care doresc să ocupe funcția de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice.

‘„Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcție de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toata tara, și, după cum știm, șefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecțiuni mai puțin complexe”, mai spunea ministrul Sănătății în noiembrie.

De asemenea, prin OUG era extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel că rudele de până la gradul al IV-lea nu au voie să facă parte din comitetul director sau să fie angajați în alte funcții de conducere în cadrul unității medicale.

„În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului. O eventuală finanțare ar putea afecta exercitarea funcției de manager în condiții de imparțialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relația cu spitalul”, a mai stabilit Executivul prin OUG. „Am făcut un pas important spre combaterea nepotismului în spitale”, era concluzia lui Voiculescu în noiembrie.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca votul final asupra acestui proiect de lege să fie dat de plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice