Vocea Rusiei: DAN DIACONESCU este ASUL DIN MÂNECA LUI TRAIAN BĂSESCU

Vocea Rusiei: DAN DIACONESCU este ASUL DIN MÂNECA LUI TRAIAN BĂSESCU
Publicat: 26/09/2012, 09:54
Actualizat: 26/03/2019, 10:00

Dan Diaconescu este „asul din mâneca președintelui Traian Băsescu”, succesul acestuia în procesul de privatizare a Oltchim fiind parte a unei strategii mai largi de reducere a șanselor USL la alegerile parlamentare, comentează Vocea Rusiei, în ediția online.

„Pentru orice observator avizat, succesul obținut de Dan Diaconescu în lupta pentru privatizarea Oltchim este un semnal de ordin politic care se înscrie într-o strategie mai largă de reducere a șanselor USL de a obține o majoritate parlamentară în urma alegerilor viitoare. Situația politică, privită din perspectiva chiriașului de la Cotroceni, prezintă anumite provocări care pot fi depășite prin utilizarea creativă a electoratului lui Dan Diaconescu”, scrie Vocea Rusiei.

„Perspectivele electorale ale PDL nu sunt deloc strălucite și, chiar dacă Barroso și Reding vor face campanie prin satele Olteniei, este improbabil ca echipa portocalie să recâștige popularitatea de odinioară. «Generația nouă» a politicienilor de dreapta, inclusiv «micul Codreanu» alias Neamțu și «premierul Puff» alias MRU nu pot oferi nici un fel de speranțe politice, fiind fie niște anonimi din punct de vedere electoral, fie niște persoane care provoacă alergia electoratului. În aceste condiții, unica speranță de a reduce procentajul USL sub 50% este partidul lui Dan Diaconescu”, explică publicația rusă.

„Un prim pas pentru ranforsarea Partidului Poporului este demarginalizarea acestei structuri politice. Cei care își doresc o viitoare alianță parlamentară între PP și PDL ar fi interesați ca imaginea politică a lui Dan Diaconescu să fie disociată cât mai rapid de imaginea lui «domnu’ Dan de la televizor» și privatizarea Oltchim oferă o șansă pentru a-l transforma pe Diaconescu într-un fel de erou național”. (…) În cazul Oltchim, poziția lui Dan Diaconescu este un fel de win-win în varianta triplă. Dacă o altă companie ar fi oferit mai mulți bani pentru acțiunile combinatului (ceea ce nu era o problemă), cel mai probabil, «eroul poporului» ar fi contestat până în pânzele albe procesul de privatizare și, ajutat de «justiția independentă», ar fi transformat activitatea noului investitor într-o veritabilă cursă cu obstacole juridice și administrative. Orice victorie în instanță a lui Dan Diaconescu, ar fi fost tratată ca o înfrângere a «ciocoilor capitaliști» și o victorie «a poporului». Dacă Diaconescu pierdea în instanță, probabil, ar fi urmat acuzații de blat între investitorul străin și guvernul USL, iar Diaconescu ar fi căpătat o aură de erou care a suferit de pe urma patriotismului său. În aceste condiții, faptul că mogulul poporului a câștigat licitația nu trebuie tratat ca ceva surprinzător”, adaugă Vocea Rusiei.

„Acum, situația va evolua în funcție de conjunctura politică. Nu este exclus ca anumite grupuri politico-economice cu pronunțate afilieri portocalii să-i ofere lui Dan Diaconescu banii necesari pentru a cumpăra acțiunile, iar achiziția Oltchim să devină o importantă sursă de capital electoral pentru PP. Dacă Electrica sau AVAS vor încerca să forțeze plata datoriilor Oltchim, «mogulul poporului» va deveni un martir al luptei cu «ciocoii de la USL» care doresc «să dea combinatul pe mâna unor străini». Chiar și în acest caz, Dan Diaconescu va obține o creștere importantă a capitalului electoral. Astăzi, o asemenea variantă este încă posibilă, dar deja improbabilă. Scenariul cel mai probabil fiind utilizarea dezastrului de la Oltchim în calitate de piatră de moară legată de gâtul campaniei electorale a USL. Scandalul va continua, banii nu se vor da, Dan Diaconescu va acuza ciocoii de sabotaj și atacuri la adresa mogulului poporului, iar USL va scădea în sondaje”, subliniază Vocea Rusiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...