VORBEȘTE ROMÂNEȘTE. Gândul lansează site-ul comunităților celor care vorbesc românește. Descarcă afișele campaniei și PROPUNE TEXTE DIN LITERATURA ROMÂNĂ care merită cunoscute în întreaga lume

Publicat: 27/11/2013, 13:48
Actualizat: 22/12/2013, 20:32

Campania VORBEȘTE ROMÂNEȘTE intră, începând de astăzi, într-o nouă etapă. Lansăm site-ul vorbesteromaneste.gandul.info, spațiul virtual în care își vor putea da întânire românii, oriunde s-ar afla pe harta lumii. VORBEȘTE ROMÂNEȘTE este campania prin care gândul vă invită să deveniți misionari ai limbii române și vă prezintă o serie impresionantă de povești ale unor oameni care fac deja acest lucru. Oameni care reușesc prin harul, talentul și priceperea lor să îi facă și pe alții să înțeleagă frumusețea acestei limbi.

Veți găsi pe vorbesteromaneste.gandul.info o hartă și o invitație. Aceea de a vă alătura comunităților existente, alegând țara în care trăiți și intrând în familia celor care vorbesc românește. În grupurile Spania VORBEȘTE ROMÂNEȘTE , Italia VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Germania VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Franța VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Marea Britanie VORBEȘTE ROMÂNEȘTE , Canada VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, SUA VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Japonia VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Turcia VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Liban VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Libia VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Australia VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, Noua Zeelandă VORBEȘTE ROMÂNEȘTE, veți putea comunica cu oameni cu care împărțiți aceeași limbă și istorie națională.

În cazul în care doriți să adăugați comunitate care vorbește românește, dar care nu există pe hartă, puteți trimite in email la[email protected].

Pe coloana din stânga, CITEȘTE ȘI ÎNCARCĂ, editorialiștii gândul, precum Cristian Tudor Popescu, Lelia Munteanu, Rodica Ciobanu și Marian Sultănoiu, vă recomandă fragmente excepționale din literatura română, care pot oferi oricui bucuria lecturii. Puteți să recomandați voi înșivă texte literare românești care merită să fie cunoscute de când mai multă lume, trimițându-ni-le pe adresa [email protected].

Vă invităm, pe coloana din mijloc a site-ului, să vă filmați în timp ce citiți un fragment frumos de proză sau poezie românească sau în timp ce rostiți un mesaj adresat cuiva drag sau chiar României. Aflați pe site-ul vorbesteromaneste.gandul.info cum vă puteți publica înregistrarea.

Am realizat, în colaborare cu GMP Advertising, o serie de afișe în engleză, franceză, germană și română, prin care puteți face cunoscută lumii întregi frumusețea limbii române. Le găsiți pe coloana din stânga, pe care am numit-o, lansându-vă o provocare, FII MISIONAR! Le puteți descărca, la puteți da share pe Facebook și le puteți arăta străinilor că în limba engleză „contribuția imigranților” se numește „immigrants” contribution”, că „film de Cannes” se spune în franceză „film de Cannes”, că germanii spun la „familie”, „Familie”. Că sunt mai multe lucruri ca ne apropie pe noi, românii, de lumea occidentală decât cele care ne despart, că România este o țară care are ce oferi omenirii.

Pe coloana din stânga jos, veți putea citi reportajele campaniei VORBEȘTE ROMÂNEȘTE și veți afla poveștile unor oameni deosebiți, a căror existență se leagă în cel mai frumos mod posibil de limba română. Precum Monseniorul Anton Lucaci, omul care l-a învățat pe Papa Ioan Paul al II-lea limba română sau Badea Cârțan, varianta din 2013. Românul care merge în opinci până la Roma ca să ofere cărți de acasă românilor din străinătate. Ori precum MIhnea, copilul pentru care faptul că poate să scrie „La mulți ani, România!” este o minune. Ori precum Mirela Miron, profesoara care a renunțat la salariul și mașina de serviciu de la multinațională pentru a-i învăța limba și literatura română pe copiii din Apuseni.

Iar pe cea din mijloc găsiți materialele video care însoțesc aceste reportaje, dar și clipurile utilizatorilor care s-au filmând citind literatură română sau transmițând mesaje României. Totodată, aveți posibilitatea, pe coloana din stânga jos, de a transmite comentariile voastre live.

Și Cărturești s-a alăturat campaniei inițiate de gândul. De pe raftul VORBEȘTE ROMÂNEȘTE de pe site-ul librăriei, oricine își poate comanda literatură românească de o frumusețe rară, volume de memorialistică ale unora dintre cei mai mari autori români, cărți care poartă în paginile lor parfumul bucătăriei naționale, povești care ne-au modelat tuturor universul copilăriei și CD-uri cu tot ce e mai bun din muzica noastră. Cei care intră pe site găsesc, în secțiunile „Vorbește românește”, „Citește românește”, „Gătește românește”, „Pentru copii”, „Muzică și film”, găsești una dintre cele mai reprezentative părți din cultura română, de la I.L. Caragiale și Mihai Eminescu, până Andrei Pleșu și Mircea Cărtărescu, de la Regina Maria a României până la Monica Lovinescu.

AICI PUTEȚI COMANDA CĂRȚILE DE PE RAFTUL VORBEȘTE ROMÂNEȘTE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple