VREMEA. STARE DE ALERTĂ în Buzău, Brăila și Vrancea. COD PORTOCALIU ȘI GALBEN de viscol în 11 județe – LIVE

Publicat: 27/01/2014, 13:32
Actualizat: 03/09/2019, 02:01

VREMEA. Estul și sud-estul României se află, luni, sub avertizare de cod protocaliu și galben de viscol, între orele 19:00 și 23:00. După un sfârșit de săptămână cu vreme extremă, inclusiv cod roșu, numeroase drumuri și localități din țară sunt în continuare blocate. În județele Buzău, Brăila și Vrancea, a fost declarată stare de urgență.

De asemenea, autoritățile au anunțat că școlile vor fi închise luni și marți în 26 de județe. Lista unităților de învățământ închise o găsiți aici.

VREMEA. Drumuri închise, drumuri blocate. Lista completă actualizată în timp real

VREMEA. Lista trenurilor anulate, blocate și cu întârzieri

VREMEA. UPDATE 13.15 Ministrul Educației, Remus Pricopie, a spus că o parte dintre școlile închise luni vor rămâne închise și marți. Lista completă a școlilor și grădinițelor închise marți.

VREMEA. UPDATE 12:35 Premierul i-a cerut lămuriri ministrului Educației, Remus Pricopie, despre închiderea școlilor în București. Acesta i-a spus șefului Guvernului că decizia a fost luată după ce s-a dicutat cu Primarul General. „Bine, mai vorbiți o dată să nu ținem lumea acasă decât dacă este absolut necesar”, a spus Ponta.

VREMEA. UPDATE 12:31 Potrivit ordonanței 21/2004, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlaturare a consecințelor situației de urgență. Pe timpul stării de alertă autoritățile pot dispune măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia.

VREMEA. UPDATE 12:23 Ponta a susținut că instituirea stării de alertă nu înseamnă că vor fi restrânse anumite drepturi, ci este voraba de asigurarea sub comandă unitară a transportului și distribuției de alimente de strictă necesitate în zonele afectate, prioritizarea intervenției, avertizarea populației și posibilitatea interzicerii circulației pe anumite drumuri.

VREMEA. UPDATE 12:18 Premierul Victor Ponta a anunțat oficial instituirea stării de alertă în Buzău,Brăila și Vrancea, explicând că este nevoie de o „comandă unică” pentru gestionarea situației. „Nu este vorba că vremea este mai rea, însă având o comandă unitară putem îndepărta rapid consecințele ultimelor zile și să ne pregătim pentru ce urmează. Nu e vorba de achiziții sau de bani, tot ce se dă este de la rezervele statului”, a spus premierul.

VREMEA. UPDATE 12:00 Membrii Comandamentului de urgență au decis să declare stare de alertă în județele Buzău, Brăila și Vrancea, care au fost timp de șase ore sub cod roșu de viscol, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

VREMEA. UPDATE 11:30 O echipă de muncitori de la ADP a început să deszăpezească un parc mic din zona Piața Miniș, sector 3, în loc să dea zăpada la o parte de pe trotuar.

VREMEA. UPDATE 10:30 Un tren care circula pe ruta București – Târgoviște și în care se află aproximativ 80 de pasageri a rămas blocat, luni, în apropierea localității Nucet din județul Dâmbovița, după ce plugul aflat în fața locomotivei pentru a deszăpezi calea ferată s-a defectat.

VREMEA. UPDATE 10:10 Circulația a fost redeschisă pe DN 22B Dig Brăila-Galați și pe DN 2B Brăila-Șindreni-Galați. De asemenea, aproximativ 60 de TIR-uri și 80 de autoturisme, blocate de aproape 48 de ore pe drumurile din Buzău

VREMEA. UPDATE 10:00 Galați: 19 drumuri blocate în continuare de zăpadă, 30 de localități fiind izolate.

VREMEA. UPDATE 09:30 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut, luni dimineață, să fie degajată zăpada de pe trotuare, străzile secundare, refugiile și stațiile RATB, precizând că pe artele mari se circulă în condiții de iarnă, iar autobuzele, troleibuzele și tramvaiele circulă pe toate traseele.

VREMEA. UPDATE 08:20 Circulația rutieră continuă să fie blocată, luni dimineață, din cauza zăpezii, pe tronsoane ale autostrăzilor A2 București – Fetești și A3 București – Ploiești, precum și pe 24 de drumuri naționale, în timp ce traficul pe autostrada București-Pitești a fost redeschis. Detalii, AICI.

VREMEA. UPDATE 08:00 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunță că în adăposturile din București se află 520 de persoane, iar alte 46 sunt monitorizate în stradă.

VREMEA. UPDATE 20:48 Circulația este în continuare întreruptă pe cele trei autostrăzi și pe 23 de drumuri naționale, în timp ce pe alte 15 drumuri naționale nu pot circula autovehiculele de peste 7,5 tone, potrivit informării de la ora 19.30 a Centrului Infotrafic.

VREMEA. UPDATE 19:45 O autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București aduce în Capitală o tânără însărcinată, în vârstă de 16 ani. Aceasta a fost preluată din Pantelimon, unde fusese adusă de o ambulanță din județul Călărași.

VREMEA. UPDATE 19:43 Alți 35 de militari cu trei autospeciale 6×6 au fost trimiși pentru a participa la misiunea de evacuare-salvare a femeii însărcinate din localitatea Robeasca, aceasta fiind, potrivit lui Raed Arafat, cea mai gravă situație medicală cu care se confruntă autoritățile.

Foto: Mediafax (Ciprian Sterian)

VREMEA. UPDATE 19:02 Cei aproximativ 150 de turiști cazați la cabanele din zona Peștera-Padina, din Masivul Bucegi, care urcaseră cu mașinile pe munte zilele trecute, au fost coborâți în siguranță.

VREMEA. UPDATE 19:00 Un singur zbor a fost anulat duminică, până la această oră, de pe Aeroportul Otopeni, din cauză că avionul respectiv nu a mai plecat de la Salonic, relatează Mediafax. La majoritatea decolărilor întârzierile nu au depășit 30 de minute.

VREMEA. UPDATE 18:54 Circulația rutieră a fost redeschisă pe DN 2D, din județul Covasna, în zona localității Ojdula, aflată la granița cu județul Vrancea. Drumul fusese închis duminică la ora 15.30, din cauza ninsorilor. Pe de altă parte, circulația rutieră a fost închisă pe drumul național DN 2N, km 17+000 – km 53+000, Dumbrăveni – Jitia. Din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulația rutieră a fost închisă și pe drumul național DN 2R, km 0+000 – km 11+000, Jitia – Vintileasca.

VREMEA. UPDATE 18.52 Zeci de TIR-uri și alte autovehicule sunt blocate, de peste 24 de ore, în județul Călărași, autoritățile organizând convoaie de autoturisme însoțite de Poliție, al căror drum este deschis de utilaje de deszăpezire pe DN 3, către Fundulea. Zona în care s-a înregistrat cel mai mare număr de autovehicule rămase înzăpezite, de 24 de ore, pe șoselele din Călărași, este localitatea Lehliu Gară.

Foto: Mediafax (Silviu Matei)

VREMEA. UPDATE 18:35 În satul Buturugeni, din apropiere de lacul Mihăilești, județul Giurgiu, alimentarea cu energie electrică este întreruptă de peste 30 de ore. Localnicii s-au plâns că nu au primit încă nicio înștiințare referitoare la remedierea problemei.

VREMEA. UPDATE 18.15 Liniile de cale ferată București Sud – Oltenița, Ploiești – Urziceni și Cilibia – C.A. Rosetti sunt închise și au fost anulate peste 100 de trenuri, întârzierile fiind și de peste 11 ore Totodată, circulația trenurilor este restricționată pe alte 15 linii. Trenuri cu întârzieri foarte mari mai sunt pe liniile București Nord – Salva (680 de minute) și Sibiu – București Nord (245 de minute), potrivit situației prezentate de CFR Călători.

VREMEA. UPDATE 18:10 O femeie în vârstă de 70 de ani, din localitatea Valea Oanei, județul Vaslui, a fost găsită înghețată, duminică după-amiază, pe treptele unui imobil din curtea unei rude la care fusese în vizită. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, bătrâna a plecat spre casă, sâmbătă seară, de la o rudă la care fusese în vizită în aceeași localitate, fără a fi însoțită până la poartă de către gazdă.

Foto: Mediafax (Ciprian Sterian)

VREMEA. UPDATE 18:05 Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat că autoritățile harghitene au trimis cinci utilaje de deszăpezire de la Secția Drumuri Naționale din Miercurea Ciuc, care vor ajunge, duminică seară, în județul Vrancea, și de un utilaj special de salvare, 8 x 8, al Consiliului Județean (CJ), care a pornit, la ora transmiterii acestei știri, căre județul Buzău.

„Prefectura Harghita, Consiliul Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au considerat că celelalte județe afectate au nevoie de ajutorul nostru, pentru că nu se știe niciodată când și noi, la rândul nostru, vom cere sprijin din partea lor. Este un gest de solidaritate, un gest normal”, a declarat prefectul județului Harghita.

VREMEA. UPDATE 18.03 Nouă localități din județul Vrancea sunt izolate, a declarat prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu, precizând însă că oamenii au provizii de alimente și apă și adăugând că utilajele de deszăpezire vor fi pregătite pentru a interveni după ridicarea avertizării de cod roșu. El a mai spus că a luat deja legătura cu Armata și Jandarmeria pentru ca aceștia să fie pregătiți să intervină în caz de nevoie.

„Acum ne preocupă să ducem în spitale bolnavii care luni trebuie să ajungă la dializă. Să-i aducem cât mai aproape de spitale”, a mai spus prefectul de Vrancea.

VREMEA. UPDATE 17:22 Un tren interregio care aparține CFR, cu aproximativ o sută de pasageri, care circula pe ruta București – Buzău – Făurei – Galați, a fost oprit în gara din Buzău ca urmare a instituirii codului roșu de viscol. Trenul va staționa până la ridicarea avertizării meteo.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CFR, Adrian Vlaicu, pasagerii au primit ceai cald, iar trenul are încălzire.

VREMEA. UPDATE 16:54 Circulația rutieră a fost închisă, duminică, pe DN 2D, din județul Covasna, în zona localității Ojdula, aflată la granița cu județul Vrancea, din cauza ninsorilor. Pe toate drumurile din județul Covasna traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă.

Foto: Mediafax (Costi Tudor)

VREMEA. UPDATE 16:51 Cadrele didactice și personalul administrativ din școlile sucevene vor veni luni la școală, deși cursurile sunt suspendate în județ în urma unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, relatează Mediafax. Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman, a precizat că personalul administrativ al școlilor va asigura condițiile pentru reluarea cursurilor, vor încălzi unitățile școlare și vor curăța căile de acces în școli, în timp ce personalul didactic va desfășura activități didactice cum ar fi evaluarea unor lucrări, teste sau portofolii în vederea finalizării situațiilor școlare pentru primul semestru al acestui an școlar.

VREMEA. UPDATE 16:47 Patru dintre cele opt autovehicule implicate în accidentul în lanț produs, sâmbătă, la kilometrul 52 al autostrăzii A 1 sunt încă blocate pe autostradă. Trei autoturisme urmează să fie ridicate pe platformă și duse în parcări, iar un TIR înmatriculat în Turcia uremază să fie tractat.

Zece autovehicule, între care opt autoturisme și două TIR-uri, au fost implicate într-un accident în lanț produs sâmbătă pe autostrada A 1, la kilometrul 52. Unul dintre răniți a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la spitalul din Găești. Un al doilea rănit, care a suferit fracturi la membrele inferioare, a rămas blocat timp de câteva ore într-o ambulanță care la preluat pentru a-l transporta la spital și care nu a mai putut ieși de pe autostradă.

VREMEA. UPDATE 16.32 La Vâlcea, o ambulanță a fost accidentată, după ce un copac a căzut pe ea. O altă ambulanță a fost trimisă să preia pacientul.

VREMEA. UPDATE 16.29 Alte 792 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport blocate în zăpadă, de duminică dimineață, iar 72 de localități din țară sunt în continuare fără curent electric, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit situației centralizate, 41 de persoane mai erau blocate în gări, trenuri sau mașini.

VREMEA. UPDATE 16:17 Premierul Victor Ponta anunță concluziile comandamentului de iarnă. „Sunt în acest moment peste 8.000 de oameni în teren: polițiști, jandarmi, persoane de la ISU, de la CNADNR și, bineînțeles, forțele de la Ministerul Apărării Naționale”. Perioada în care unitățile de învățământ sunt închise ar putea fi prelungită dacă este cazul, a mai anunțat premierul.

VREMEA. UPDATE 15:52 Toate drumurile naționale din județele aflate sub avertizare cod roșu de ninsoare – Buzău, Vrancea și Brăila – vor fi închise. Circulația rutieră a fost închisă și pe drumul național DN 3A atât de la kilometrul 0 până la kilometrul 43, cât și între Drajna – Fetești. Pe de altă parte, DN 67C Novaci – Rânca, se redeschide circulației. În aceeași situație sunt DN4, DN31 și DN 41, dar numai pentru autovehiculele mai mici de 7,5 tone.

VREMEA. UPDATE 15.44 Proba practică pentru obținerea permisului de conducere a fost suspendată, luni, în Capitală, aceasta urmând să fie reprogramată în cel mai scurt timp, a anunțat directorul Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule București, Dan Moșescu. „Examenul practic de marți va fi anunțat în funcție de condițiile meteo și de deciziile luate la nivelul municipalității”, a precizat Moșescu.

VREMEA. UPDATE 15:39 Un om al străzii a fost găsit mort în Iași, sub un pasaj de la Hala Centrală, învelit cu o pătură. Tot duminică dimineață, un bărbat de 75 de ani, din localitatea Hadâmbu, comuna Mironeasa, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, după ce a fost găsit inconștient în zăpadă de către vecinii săi.

VREMEA. UPDATE 15:26 Directorul CNADNR, Narcis Neaga, a cerut transportatorilor înzăpeziți, cărora le expiră rovigneta, să facă prin orice mijloace dovada că au rămas blocați, pentru a evita să fie amendați. Pe de altă parte însă, vicepremierul Liviu Dragnea i-a atras atenția acestuia că nu poate cere așa ceva șoferilor blocați în nămeți.

Ulterior, Neaga a arătat că nu cere șoferilor să meargă undeva să cumpere rovigneta, având în vedere că aceasta poate fi achiziționată prin telefon, iar singura lui preocupare este ca ei să nu fie amendați.

VREMEA. UPDATE 15:00 Circulația rutieră pe DN 67C între Novaci și Rânca, din județul Gorj, a fost redeschisă duminică, după oprirea viscolului, deplasarea autoturismelor făcându-se însă în condiții de iarnă. Stratul de zăpadă de la Rânca măsoară peste o jumătate de metru.

VREMEA. UPDATE 15:43 14 turiști rămași blocați la o cabană de pe Valea Vâlsanului, în județul Argeș, au solicitat intervenția autorităților pentru a putea coborî de pe munte. Aceștia nu au probleme de sănătate, dar nu mai pot coborî cu mașinile în condițiile în care drumul a devenit inaccesibil.

Reprezentanți ai Salvamont Argeș au precizat că vânătorii de munte vor interveni cu un excavator și se estimează că în cel mult o oră cei 14 turiști vor putea fi coborâți de la Valea Vâlsanului.

VREMEA. UPDATE 14:25 Un bătrân de aproximativ 70 de ani, cel mai probabil fără adăpost, a fost găsit mort pe Șoseaua Colentina din Capitală, duminică dimineață. Serviciul de ambulanță și Poliția Locală acționează la nivelul Capitalei pentru preluarea oamenilor străzii și cazarea lor în adăposturi. Totodată, au fost distribuite de angajații primăriei produse de primă necesitate pentru cei care refuză adăpostirea – paturi, haine groase, bocanci și hrană caldă.

Foto: Mediafax

VREMEA. UPDATE 14.15 Peste 1.000 de solicitări au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABI) în ultimele 24 de ore, 533 fiind urgențe. Din totalul urgențelor, 49 au fost pentru căzuți în stradă, 27 leșinuri în spațiile publice, 6 accidente, 51 fracturi, entorse, luxații, 29 de traumatisme.

VREMEA. UPDATE 14:13 Peste 11.000 de oameni din patru localități din județul Prahova sunt izolați din cauză că drumurile care duc spre cele patru comune sunt blocate în urma ninsorilor abundente și a viscolului, relatează Mediafax. De asemenea, peste 6.000 de consumatori din acest județ nu beneficiază de alimentare cu energie electrică

Autostrada A 3, drumul național 1 B Ploiești – Buzău, DN 1 D Albești – Urziceni (Ialomița) sunt în continuare închise, în timp ce pe DN 71 Sinaia – Moroeni ș pe DN 1 A Ploiești – Vălenii de Munte – Cheia pot circula doar autovehiculele cu masa mai mică de 3,5 tone. În plus, pe toate drumurile din județul Prahova a fost restricționată circulația pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone.

Duminică, în Prahova sunt închise drumurile județene: DJ100C Mizil – Fulga – Sălciile; DJ102D Mizil – Baba Ana – Grădistea – Sălciile; DJ207 Plaiu Câmpinii – Șotrile; DJ230 Drajna – Cerașu.

VREMEA. UPDATE 14:02 Trei localități din județul Galați – Cerțești, Smulți și Cuca – sunt izolate, în urma căderilor de zăpadă din ultimele ore, iar circulația este blocată pe un drum național și pe 11 tronsoane de drumuri județene din cauza formării de sulurilor de zăpadă, au anunțat reprezentanții Comandamentului de Iarnă al județului Galați. În cele trei localități locuiesc aproximativ 6.500 de persoane. Aproximativ 70 de persoane vârstnice au fost ajutate de voluntari și beneficiarii ajutorului minim garantat pentru a nu rămâne izolate în case.

VREMEA. UPDATE 13:54 Autoritățile din județul Dâmbovița au luat măsuri pentru evacuarea a aproximativ 150 de turiști cazați în zona turistică Padina-Peștera, din Masivul Bucegi. Aceștia vor fi coborâți de pe munte de către salvamontiști și jandarmii montani, în grupuri organizate, cu mașinile, urmând să fie conduși până la Moroeni. Drumul în zona respectivă nu este blocat, însă măsura a fost luată pentru preîntâmpinarea oricărei situații neplăcute, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de jandarmi județean Dâmbovița, căpitanul Ciprian Vătășelu.

VREMEA. UPDATE 13:35 Prefectul județului Buzău a solicitat suplimentarea utilajelor la CNADNR: „Sunt insuficiente ca număr și ca și capacitate. Astăzi drumurile sunt blocate”.

Foto: Mediafax (Ciprian Sterian)

VREMEA. UPDATE 13:27 Salvările împreună cu utilajele de deszăpezire încearcă să ajungă la trei bolnavi din județul Buzău, care au nevoie de ajutor medical de urgență. Este vorba despre femeia însărcinată din Robeasca, care are nevoie urgentă de o operație de cezariană, și doi bolnavi cardiaci, aflați în zone cu drumuri blocate de nămeți.

VREMEA. UPDATE 13:15 Școlile vor fi închise luni în 26 de județe: Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Meheninți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, a precizat Remus Pricopie.

VREMEA. UPDATE 13:13 Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că 1.107 de operatori cu 336 de utilaje se află pe teren. Edilul a a cerut reprezentanților firmelor de salubrizare să ridice zăpada strânsă în cursul nopții. Astfel, în următoarea perioadă operatorii de deszăpezire vor interveni continuu pentru curățarea tuturor străzilor, inclusiv celor secundare, și vor încărca zăpada acumulată în marile intersecții și pe marile bulevarde.

VREMEA. UPDATE 12:58 Județele Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, municipiul București, Ilfov și Prahova vor trece de la codul portocaliu la cel galben începând cu ora 21.00 , iar județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Dolj vor ieși de sub codul galben tot duminică, la ora 21.00. Județele Vrancea, Galați, Buzău. Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța vor fi în cod portocaliu până luni dimineața, la ora 9.00.

VREMEA. UPDATE 12:55 Universitatea București, Universitatea din Pitești și Universitatea Valahia din Târgoviște au decis suspendarea activitatea didactică programată pentru luni, informează Ministerul Educației Naționale. Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a solicitat rectorilor instituțiilor de învățământ superior din țară să asigure studenților, care nu se pot prezenta la examene din cauza vremii nefavorabile, posibilitatea de a susține respectivele examene într-o altă zi.

VREMEA. UPDATE 12: 54 Cele trei autostrăzi și 22 de drumuri naționale sunt închise, în sud-estul țării, în timp ce în gara Slobozia toate trenurile sunt anulate. Cu privire la traficul feroviar, Centrul Infotrafic informează că relația Ploiești – Urziceni și magistrala CF 802 (Ciulnița – Slobozia) sunt închise. Porturile maritime rămân în continuare închise, atât pentru traficul maritim, cât și pentru cel fluvial.

Foto: Mediafax (Gabriel Fluerariu)

VREMEA. UPDATE 12.52 Mircea Dușa a precizat că, în fară de eforțele din teren care acționează, mai sunt pregătite peste 650 de mijloace tehnice – tranportoare blindate și camioane 6X6 și 3900 de militari.

VREMEA. UPDATE 12:43 Județul Buzău, nordul județului Brăila și sudul județului Vrancea se vor afla sub avertizare cod roșu de zăpadă și viscol, în intervalul orar 15.00-21.00.

VREMEA. UPDATE 12.40 Circulația rutieră a fost închisă pe drumul național DN 22A Tulcea – Ciucurova. Pe de altă parte, centura București a fost parțial deschisă, între km 41 și km 49, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. A fost deschisă circulația rutieră și pe DN 5, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai micÇŽ de 7,5 tone.

VREMEA. UPDATE 12.36 Comandamentul de iarnă, prezidat de vicepremierul Liviu Dragnea, se reunește la această oră la Palatul Victoria. La comandament participă miniștrii Mircea Dușa, Ramona Mănescu, Rovana Plumb, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat, șefii de arme din Ministerul de Interne, directorul ANM, Ion Sandu și prefecții.

VREMEA. UPDATE 12:33 Nouă trenuri înregistrau duminică, în jurul orei prânzului, întârzieri de peste două ore din cauza copacilor căzuți în gabarit. Alte 15 trenuri sunt blocate sau circulă cu viteze reduse din cauza vântului puternic și a zăpezii viscolite. Totodată, 60 de trenuri au fost anulate, informează CFR Călători.

VREMEA. UPDATE 12.30 Cei doi brăileni dispăruți în nămeți sâmbătă noapte, pe un câmp din localitatea Surdila Găiseanca, au fost găsiți, duminică, după 12 ore de căutări, la circa trei kilometri de comună. Medicii au stabilit că aceștia sunt în afara oricărui pericol.

VREMEA. UPDATE 12:21 Mai multe localități din țară sunt acoperite de zăpadă, iar localnicii nu reușesc să iasă din casă din cauza nămeților care acoperă drumurile. Într-o situație similară sunt și locuitorii din Căpățânești, comuna Mărăcineni, județul Buzău.

VREMEA. UPDATE 12:15 Doi bărbați sunt dați dispăruți de peste 12 ore, la Brăila, după ce tractorul în care erau a rămas în nămeți, la Surdila Găiseanca. Zeci de militari, pompieri, polițiști, jandarmi și autorități locale sunt angrenați în căutarea acestora. Cei doi brăileni au 43 și 47 de ani, sunt căsătoriți și au copii.

VREMEA. UPDATE 12:11 Militarii au intervenit pe tronsoane ale autostrăzilor A1 și A2 și pe drumuri județene și naționale în judele Vâlcea, Buzău, Prahova și Brăila, iar în prezent participă la mai multe intervenții, între care și una pentru evacuarea unei femei însărcinate din localitatea buzoiană Robeasca.

Conform MApN, aproape 300 de militari ai Ministerului Apărării Naționale, cu 35 de mijloace tehnice, au executat, în ultimele 24 de ore, 14 misiuni de intervenție în sprijinul populației afectate de zăpadă și viscol.

VREMEA. UPDATE 12:04 Peste 2.300 de consumatori din mai multe localități din județul Dâmbovița nu au alimentare cu energie electrică din cauza avariilor produse pe rețeaua de alimentare. Astfel, localitățile Malu cu Flori, Văleni, Pucheni, Cândești Deal, Bălteni, Muscel și Vulcana Băi sunt complet nealimentare, în timp ce alimentarea cu energie electrică se face doar parțial în localitățile Văcărești și Samurcaș. De asemenea, aproape 10.000 de consumatori casnici din județul Buzău au rămas fără curent electric, remedierea avariilor fiind de durată din cauza viscolului foarte puternic, a zăpezii și a drumurilor blocate.

VREMEA. UPDATE 11:46 Inspectoratul Școlar din județul Buzău a precizează că toate școlile șii grădinițele rămân închise în cursul zilei de luni și foarte probabil cursurile vor fi suspendate și marți.

VREMEA. UPDATE 11:40 Până la această oră, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au fost salvate, acestora adăugându-li-se 22 de persoane asistate medical.

VREMEA. UPDATE 11:33 Zece trenuri de călători au rămas blocate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în gările dintre Ploiești și Predeal, după ce mai mulți copaci au căzut pe linia de contact în zona „Valea Largă”, blocând ambele fire. În prezent un singur fir a fost redeschis, trenurile fiind trase cu locomotive Diesel.

Foto: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)

VREMEA. UPDATE 11:20 Un bărbat în vârstă de 44 de ani, din localitatea vasluiană Ciortolom, a fost găsit înghețat de către un localnic, duminică, în fața unui magazin din sat. Vasluianul este cea de-a treia persoană descoperită, în ultimele patru zile, înghețată sub zăpadă. La mijlocul acestei săptămâni, un alt bărbat, de 71 de ani, a fost găsit mort de frig pe un câmp din comuna Arsura, iar sâmbătă, o femeie de 56 de ani, din localitatea Frasinu, a fost găsită înghețată tot pe un câmp din apropierea satului.

VREMEA. UPDATE Duminică 09:00. Buzău: Aproape 10.000 de consumatori casnici din județ, fără curent electric din cauza viscolului

VREMEA. UPDATE Duminică 08:00 Peste 1.200 de solicitări au fost făcute la serviciul de ambulanță în București, în ultimele 24 de ore, peste 400 dintre acestea fiind urgențe, incluzând 11 accidente auto și 28 de fracturi și entorse din cauza ghețusului, informează Primăria Capitalei.

VREMEA. UPDATE Duminică 07:30 Oprea: Sunt 150 de oameni cazați în cămine provizorii și 63 de mașini încă blocate pe drumuri

VREMEA. Sâmbătă: Jurnalistul gândul, Marian Sultănoiu, s-a aflat sâmbătă în mijlocul nămeților, pe DN2. Mai jos, rezumatul zilei de ieri.

VREMEA. Circulația pe DN2, blocată între Focșani și Urziceni:”Pe aici nu treceți!”

Cine a spus „Ai grijă ce-ți dorești!”, cu siguranță a petrecut câteva ierni, pe drum, la hotarul dintre Muntenia și Moldova. Ne-am dorit zăpadă, avem nămeți, ne-am dorit atmosferă de iarnă, avem viscol în tot sudul României. DN2, cel care leagă Moldova de Muntenia, a fost închis, chiar de Ziua Unirii, fix la Focșani, punctul în care, în urmă cu 155 de ani, românii învârteau simbolica Horă a Unirii pe „fâșie”.

Venind către București, dinspre Iași, de la serbarea „Micii Uniri”, ne-a prins iarna pe drum. Și, dacă până la ieșirea din Focșani, am ajuns, de bine, de rău, din Vrancea către Buzău n-a mai ținut.

La ieșirea din orașul lui Marian Oprișan, spre Râmnicu Sărat, polițiștii au fost de neînduplecat: „Pe aici, spre București nu treceți! Chiar dacă v-aș lăsa eu, în Râmnic nu intrați. Echipajul de acolo n-o să vă lase, credeți-mă! E mai bine să stați toată noaptea în mașină, printre TIR-uri, în loc să rămâneți aici?!”, mă sensibilizează agentul.

În dreapta, pe marginea șoselei, se întinde către Râmnic un șir de mașini grele. „Vedeți și dumneavoastră că nimeni nu pleacă!” îmi spune iar agentul.

E ceață, e viscol, în spatele meu bate, sinistru, o tablă desprinsă dintr-un panou publicitar. Din valurile de abur și zăpadă, apar, în răstipuri, ca dintr-o altă lume, faruri.Iarna nu glumește!

VREMEA. Oprea, gata să scoată taburile și tancurile

La solicitarea ministrului Gabriel Oprea armata a pus la dispoziție și câteva tancuri și taburi, unul dintre acestea rămânând blocat pe autostrada A1. De altfel, autostrada A 1 și județul Buzău, sunt zonele cele mai afectate de ninsoare și viscol.

Din cauza zăpezii au fost anulate 19 trenuri care legau Bucureștiul de Constanța, Buzău, Urziceni, Pitești, Craiova și Râmnicu-Vâlcea. Alte peste 30 de trenuri au înregistrat întârzieri și de 300 de minute. De asemenea, toate porturile din Constanța fost închise, iar peste zece curse care urmau să decoleze sau aterizeze pe Aeroportul „Henri Coandă” București (AIHCB) din Otopeni au fost anulate. Peste o sută de localități au rămas fără curent electric.

Prezent la ședința comandamentului de urgență, ministrul de Interne Gabriel Oprea a anunțat că „unde e nevoie de tancuri, de taburi, vor fi puse la dispoziție”. La două ore de la anunțul ministrului, un TAB trimis de armată la deszăpezire a rămas blocat pe autostrada A1 din cauza mașinilor rămase în coloană.

Intemperiile au făcut și primele victime. Un angajat al CNADNR a murit sămbătă după-amiază în timp ce participa la deszăpezirea drumului național DN 6, în județul Olt, iar o femeie de 56 de ani, din Vaslui, a fost găsită înghețată pe un câmp.

Afectați de ninsoare nu au fost numai cetățenii blocați pe drumurile închise din cauza zăpezii – 123 de autovehicule blocate în trafic -, ci și președintele Senatului, Crin Antonescu, al cărui avion a fost anulat. În acest context, premierul Victor Ponta a făcut un apel către șoferi să nu plece pe drumurile afectate de zăpadă, în afara orașelor în care locuiesc, decât în situații excepționale, arătând că vor mai fi încă 24 ore extrem de dificile, până duminică seara.

VREMEA. PROGNOZA METEO pentru zilele următoare

Șeful ANM, Ion Sandu, a anunțat că sâmbătă seara județele din sud-vestul României vor trece din cod portocaliu în cod galben, pentru că scade intensitatea vântului. J

Potrivit noii atenționări ANM, codul portocaliu rămâne valabil, până duminică la ora 22, pentru județele Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, inclusiv București, Prahova, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați.

Astfel, viscolul puternic va continua în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, în sudul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură. În aceste regiuni, dar cu precădere în județele Buzău, Brăila, Vrancea și Ialomița, viteza vântului la rafală va depăși temporar 70 – 80 km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În sud-estul Dobrogei, mai ales la începutul intervalului, vor mai fi ploi și lapovițe, moderate cantitativ și izolat se va depune polei.

Totodată, se află sub cod galben de viscol județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Argeș, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani. Astfel, în Oltenia, vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și jumătatea nordică a Moldovei va ninge, dar viteza vântului la rafală va fi de până la 45 – 50 km/h.

Directorul ANM a afirmat că zone din Dobrogea, Ialomița, Brăila vor rămâne și luni sub avertizare de cod galben.

„Luni și marți va fi o pauză, dar chiar dacă va ninge este nesemnificativ și pentru autorități și pentru populație. Dacă ninge și nu mai bate vântul nu este nicio problemă. Zăpada va fi slabă de luni după-masă și marți, vântul nu mai este puternic decât pe Marea Neagră, deci este o pauză în acest sens. Chiar dacă ninge, ninge fără implicații. După aceea, pe 29 — 30 ianuarie este un semnal că vine din nou un ciclon din Marea Mediterană și este posibil să se amplifice tot în partea de sud, sud-est”, a adăugat el.

„Pericolul de a emite cod roșu a scăzut. El va fi dat numai pentru zonele în care zăpada căzuta este de 15 cm pe oră” a mai spus Ion Sandu. Ministerul Educației a anunțat că inspectoratele județene pot lua decizia de a suspenda cursurile în zonele unde situația o impune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului