Zeci de localități din țară, inundate în urma ploilor torențiale din ultimele ore. FOTO

Publicat: 11/07/2014, 17:23
Actualizat: 29/07/2014, 19:24

Zeci de râuri din 30 de județe se află până sâmbătă la ora 16.00 sub cod galben de inundații, potrivit unei atenționări emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Potrivit hidrologilor, se vor putea produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.

Avertismentul meteorologilor este cu atât mai periculos cu cât zeci de localități din țară se confruntă deja cu inundații.

Precipitațiile abundente din ultimele 24 de ore au provocat inundații în nouă localități ale județului ARGEȘ – Dârmănești, Ștefănești, Micești, Valea Danului, Stolnici, Coșești, Stâlpeni, Costești și Pitești.-, apa intrând în subsoluri și curți, iar vântul puternic doborând mai mulți copaci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vineri dimineață pompierii au fost solicitați să intervină la Costești, unde apa a intrat în casa parohială din localitate. În comuna Stolnici, a fost inundat subsolul unui bloc, iar în satul Vlășcuța a fost afectată o gospodărie. La Dârmănești, vântul puternic a doborât doi copaci, unul prăbușindu-se pe carosabil și blocând un drum, iar apa a inundat o gospodărie, în timp ce în comuna Valea Danului subsolurile a trei locuințe din satul Vernești au fost inundate.

La Pitești, mai multe curți au fost inundate pe străzile Antim Ivireanul și Mihail Vlădescu. Potrivit sursei citate, zeci de pompieri de la ISU Argeș au intervenit pentru evacuarea apei din zonele inundate și pentru îndepărtarea copacilor dezrădăcinași și a crengilor smulse de vântul puternic.

VÂLCEA: Un bărbat și o femeie au fost luați de ape de pe stradă

Ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele ore, în VÂLCEA s-au produs viituri puternice. Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, în noaptea de joi spre vineri un microbuz în care se aflau 17 pasageri a fost surprins în trafic de o viitură, pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Drăgășani. Cele 17 persoane au fost preluate de echipajele de pompieri și duse în locuri singure.

În localitatea Roești, un bărbat și o femeie, soț și soție, au fost luați de ape de pe stradă, în timp ce se aflau în fața casei lor, pe un drum comunal. Cei doi au fost purtați de viitură pe o distanță de câteva zeci de metri, iar în final au reușit să se salveze, fiind preluați de către membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, care le-au acordat îngrijiri.

FOTO: Mediafax (Ciprian Sterian)

De asemenea, pompierii din Vâlcea au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din gospodării din 14 localități -Drăgășani, Bălcești, Crețeni, Livezi, Ionești, Lăpușata, Roești, Diculești, Copăceni, Râmnicu Vâlcea, Sutești, Călimănești, Lungești și Ștefănești -, unde au fost inundate 24 de case, 37 de curți, zece beciuri, trei subsoluri și o anexă gospodărească.

Un număr de 62 de puncte de transformare a energiei electrice care deserveau 1.910 consumatori au fost avariate din cauza vântului puternic. De asemenea, în județul Vâlcea inundațiile au afectat un pasaj de cale ferată, un depozit de făină, două ateliere de reparații auto, un sediu de firmă, precum și stația de alimentare cu apă potabilă din localitatea Drăgășani. Totodată, un podeț de pe DJ 676 Copăceni – Lăpușata a fost rupt de o viitură.

Sute de gospodării din 12 localități ale județului DÂMBOVIȚA au fost inundate în urma ploilor torențiale din ultimele 12 ore, iar locuitorii din 32 de localități au rămas fără energie electrică după ce vântul puternic a doborât copaci sau a provocat avarii în rețeaua de alimentare.

Potrivit datelor centralizate vineri dimineață de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița, trei orașe și opt comune au fost afectate de inundații ca urmare a ploilor torențiale din ultimele ore, apa intrând în sute de gospodării.

DÂMBOVIȚA: 32 de localități rămase fără energie electrică

Cea mai afectată este comuna Dărmănești, unde sunt inundate 200 de curți și grădini, iar pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate.

La Bilciurești, apa a intrat în 70 de gospodării și a inundat patru case, la Finta au fost inundate 30 de curți și șase case, iar la Vlădeni alte 30 de curți sunt inundate. În toate aceste localități pompierii continuă să desfățoare, vineri, operațiuni de evacuare a apei.

De asemenea, în municipiile Târgoviște și Moreni, în orașul Titu și în comunele Mătăsaru, Dragodana, Ocnița, Răscăeți au fost inundate case sau sedii de firme, iar la Moreni o stradă a fost blocată de un pom căzut, în timp ce în comuna Malu cu Flori un copac a căzut pe acoperișul unei case.

Din cauza vântului puternic, în 32 de localități alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

FOTO: Mediafax (Ciprian Sterian)

Într-o localitate din județul MUREȘ, un drum comunal, zece hectare de teren agricol și 19 locuințe și gospodării au fost inundate în urma ploilor torențiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, Mihai Gagyi, a declarat că pompierii au intervenit în cursul nopții în comuna Gornești, satul Mura Mare, unde s-au produs inundații în urma ploilor torențiale.

Conform sursei citate, au fost inundate 19 gospodării și locuințe, precum și zece hectare de teren agricol și un drum comunal pe o porțiune de 700-800 de metri: „Am fost anunțați în jurul orei 04.00, iar pompierii de la Reghin au intervenit cu un camion și două motopompe, după care au fost trimise încă două autospeciale de la Reghin și Târgu Mureș. Nu a fost nevoie de evacuarea persoanelor din localitate”, a spus Gagyi. El a precizat că echipajele ISU acționează încă pe teren, fiind în curs de finalizare a intervenției, iar apele au început să se retragă.

BUZĂU: precipitațiile au depășit 100 de litri pe metru pătrat

Sute de gospodării au fost inundate în județul BUZĂU în ultimele două zile, când cantitatea de precipitații înregistrată a fost istorică, în unele zone depășind o sută de litri pe metru pătrat în numai câteva ore de cod portocaliu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Una dintre cele mai afectate comune în urma vijeliilor este Vernești, aflată la zece kilometri de municipiul Buzău, la poalele unor dealuri cultivate cu viță-de-vie. În această comună, peste o sută de gospodării au fost inundate, iar în cel puțin 30 de case apa a distrus mobilier și obiecte electro-casnice. Sute de păsări au murit înecate în urma ploii din noaptea de miercuri spre joi și a viiturii care a inundat gospodăriile, la fel ca și zeci de oi și capre care au fost înecate de apa ce a depășit pe câmp o jumătate de metru.

FOTO: Mediafax (Ciprian Sterian)

Apa a provocat distrugeri mari și la Cândești, un alt sat din comuna Vernești, unde unele case stau să se dărâme.

În urma ploilor abundente, au fost afectate municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, dar și cel puțin șapte comune și satele arondate, sute de gospodării și instituții precum Spitalul Județean Buzău și Prefectura.. Până la ora actuală, autoritățile nu au un bilanț strict al pagubelor provocate de inundațiile din ultimele două zile.

PRAHOVA: O persoană și-a pierdut viața

Un bătrân dintr-o localitate din Prahova a murit după ce a fost luat de o viitură, fiind găsit într-un canal colector din gospodăria sa. Mai multe localități din acest județ au fost afectate de furtuna din noaptea de joi spre vineri, o anexă gospodărească luând foc de la un trăsnet.

Pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină, vineri, în jurul orei 02.42, pentru căutarea unui bărbat luat de ape în comuna Vărbilău, satul Livadea. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, este vorba despre un bărbat în vârstă de 76 de ani care, în timp ce se afla în curtea casei sale, a fost luat de ape, fiind aruncat de șuvoaie într-un canal colector. Trupul bătrânului a fost găsit blocat în canalul colector, sub nivelul apei.

De asemenea, furtuna din noaptea de joi spre vineri a provocat pagube în mai multe localități din Prahova.

Datelor centralizate vineri dimineață de ISU arată că în jurul orei 04.30 un foișor amplasat într-o curte din comuna Tomșani a luat foc după ce a fost lovit de un trăsnet, pompierii intervenind pentru lichidarea incendiului înainte ca acesta să se propage la alte construcții. În Ploiești, un copac doborât de vântul puternic a căzut peste un autoturism pe strada Gherghe Doja, iar pe strada Poet Anghel din municipiu un alt copac a căzut pe cablurile electrice.

De asemenea, din cauza ploilor torențiale s-au produs inundații în gospodării sau sedii de firme în Ploiești și Vălenii de Munte, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zonele afectate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York