• Publicat:
Știri

Zeci de pacienți fără discernământ din Brașov ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu

Zeci de pacienți fără discernământ din Brașov ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu
Zeci de pacienți cronici și fără discernământ de la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente, declară managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu.

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a dispus o comisie de analiză după ce a primit informații că la Secția de Psihiatrie de la Vulcan zeci de pacienți cronici ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat Bîgiu.

Potrivit acestuia, studiul „nu este etic și legal”.

„Conform unui ghid european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, iar aici avem pacienți cronici și fără discernământ”, a afirmat managerul.

Acesta a adăugat că își va declina competența și va sesiza organele de cercetare penală, cel mai probabil luni.

 

Inchide