Zeci de persoane au protestat în Capitală cerând eliminarea violului din Legea medierii

Zeci de persoane au protestat în Capitală cerând eliminarea violului din Legea medierii
Publicat: 11/02/2014, 10:59

La protestul organizat de mai multe ONG-uri au participat peste 50 de persoane, în majoritate tinere, care au afișat pancarte cu mesaje ca „Sunteți complici cu agresorii”, „Violul nu îl cuantificăm, nu îl acceptăm”, „Trauma violului nu este moftul mediatorului” sau „Cât mai costă un viol, domnule mediator?”.

Membrii ONG-urilor organizatoare au făcut, cu același prilej, o prezentare a Legii medierii și a prevederii prin care violul este inclus printre infracțiunile ce pot fi mediate, punând victima față în față cu agresorul. Respectiva prevedere, dispusă prin ordonanță de urgență, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 februarie, însă a fost amânată pentru a se aplica odată cu noul Cod de procedură penală.

„Nu am anulat acțiunea de protest, suntem în continuare vigilente”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Asociației Front, Delia Panait.

Panait a explicat că, în opinia ei, medierea nu poate avea loc în caz de viol, chiar aceasta dacă ar fi doar o posibilitate, și nu o obligație pentru victimă.

„Să ne gândim că victima unui viol este în șoc postraumatic. Nu poate lua o decizie rațională (…) Știm că printre cele mai frecvente sentimente în rândul acestor victime este autoînvinovățirea”, a mai spus vicepreședintele Front, arătând ca organizația pledează ca, inclusiv în caz de viol, să fie deschisă din oficiu acțiunea penală.

Un alt participant la protest a afirmat că „ideea medierii este bună, dar nu în cazul unor infracțiuni ca violul, pentru că victima nu poate fi în niciun caz pusă în contact cu agresorul”. „Cât de mediator să fii într-un astfel de caz?”, a mai spus acesta.

Cristina, asistent social, a declarat că nu i se pare normal ca victima și agresorul să fie puși pe poziție de egalitate, cu ocazia medierii.

O tânără doctorandă la științe politice a afirmat că „deja legislația nu încurajează femeile supuse violenței domestice sau hărțuirii sexuale la locul de muncă”, iar prevederea privind violul în Legea medierii i se pare a fi „apogeul”.

O altă tânără, în vârstă de 20 de ani, a spus că „posibilitatea medierii legitimeză orice dezaxat care atentează la integritatea fizică sau psihică a unei femei sau a unui copil”, în timp ce prietenul acesteia, prezent și el la protest, a fost și mai vehement: „Ar trebui pedepsiți mai dur descreierații ăștia. (…) Dăm niște legi ca un agresor să ajungă la ce, la un mediator care vrea niște bani, nu?”.

Un protest similar a fost organizat, vineri, în Piața Operei din Timișoara.

Prevederea legată de participarea la ședința de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii în materie civilă va intra în vigoare la 15 februarie, odată cu noul Cod de procedură civilă, precizat, vineri, Ministerul Justiției (MJ).

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.4/2013 a fost stabilită data de 15 februarie pentru intrarea în vigoare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură civilă. Pe lângă stabilirea acestei date, au fost reglementate și o serie de alte măsuri, inclusiv în domeniul medierii. În ceea ce privește participarea la ședința de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii, ordonanța de urgența menționată stabilește că, în materie civilă, această dispoziție urmează să intre în vigoare odată cu noul Cod de procedură civilă, adică la 15 februarie 2013”, a arătat MJ, într-un comunicat.

Potrivit MJ, în mod similar prorogării până la data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă a dispozițiilor menționate referitoare la ședința de informare în materie civilă, ordonanța de urgență a reglementat și prorogarea textului privind participarea la ședința de informare în cauzele penale până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, astfel încât acest element de noutate în materia medierii să fie implementat în contextul intrării în vigoare a noilor coduri procedurale.

De altfel, mai arată MJ, întreaga problematică a medierii în cauzele penale urmează a fi supusă dezbaterii parlamentare cu ocazia adoptării proiectului recent transmis Senatului (ca primă cameră sesizată) – „Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale”.

Ministerul precizează că urmează ca forul legiuitor să decidă în cadrul dezbaterilor parlamentare referitor la aspectele legate de participarea la ședința de informare privind avantajele medierii în cauzele penale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”