Zgonea: Referendumul pentru Constituție nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidențialelor

Zgonea: Referendumul pentru Constituție nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidențialelor
Publicat: 21/09/2013, 18:18
Actualizat: 29/07/2014, 19:09

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că în condițiile în care președintele Băsescu a atacat la CC legea privind pragul la referendum, consultarea populară pentru validarea modificării Constituției nu va mai putea avea loc în 2014 odată cu primul tur al prezidențialelor.

Solicitat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferință de presă, să comenteze gestul președintelui Băsescu de a trimite la CC legea privind pragul la referendum în condițiile în care controlul constituțional a fost făcut o dată, Zgonea a răspuns: „Traian Băsescu are o singură țintă – e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puțin la PSD, dar și în USL am discutat – Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei și promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidențiale măsura referendară”.

Zgonea a spus că, în aceste condiții, referendumul pentru revizuirea Constituției nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidențialelor.

Întrebat dacă după gestul lui Băsescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constituției mai rămâne în vigoare, Zgonea a răspuns: „Întrebarea nu îi are rostul. Răspunsul este «Nu»”.

„În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut și cu domnul Ponta și cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare și seriozitatea cu care privește guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are”, a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituție odată cu turul doi al prezidențialelor, Zgonea a spus că acest lucru depine de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.

„Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârșitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat”, a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunțarea unor decizii.

Președintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituțională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conține prevederi care „înfrâng” principii constituționale legate de exercitarea suveranității de către popor.

Președintele susține, în sesizare, că stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituție deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranității prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorității cetățenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

În 29 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum la 30%. Inițiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat CC în legătură cu această lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituțională.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean și judecătorii CC Daniel Morar și Ștefan Minea au formulat o opinie separată, la acel moment, în care au susținut că prevederi din lege duc la „înfrângerea” suveranității și la alterarea legitimității deciziilor.

Cei trei judecători argumentau că definirea democrației se face ca „guvernare de către și pentru popor”, ceea ce conduce la ideea că guvernarea se face în numele unei majorități.

„Majoritățile trebuie să guverneze și minoritățile trebuie să se exprime și, eventual să se opună. Democrația trebuie să se manifeste în cadrul a două coordonate: pe de o parte, toți cetățenii care sunt afectați de o decizie trebuie să aibă șansa de a participa la luarea deciziei, fie în mod direct, fie prin reprezentanți aleși și, pe de altă parte, decizia finală trebuie să reflecte voința majorității cetățenilor, manifestată direct sau mediat”, argumentau judecătorii CC în opinia separată.

De asemenea, ei susțineau că „principiul majorității este singura consecință posibilă a modelului democratic”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, în iulie, răspuzând unei întrebări legate de decizia CC privind Legea referendumului, că nu înțelege termenul de „un an” fixat de această instituție, precizând că acesta este „greșit fixat”.

„Curtea Constituțională nu a protejat procesul de revizuire a Constituției, care a început deja”, a spus Băsescu, menționând că nu vrea să se înțeleagă că ar critica Curtea Constituțională.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, pentru MEDIFAX, comentând sesizarea de neconstituționalitate privind legea care stabilește pragul de 30% la referndum, că cei de la CC s-au pronunțat deja pe subiect, el adăugând că președintele Băsescu este în campanie pentru Elena Udrea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?