ZILE LIBERE. România, printre țările europene cu cele mai puține sărbători declarate zile libere

ZILE LIBERE. România, printre țările europene cu cele mai puține sărbători declarate zile libere
Publicat: 10/09/2014, 17:34
Actualizat: 28/09/2018, 18:08

De asemenea, la nivelul Europei Centrale și de Est România se află pe ultimul loc.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paște, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Internațională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. În 2014, din cele 12 zile doar nouă sunt în timpul săptămânii.

În Europa Centrală și de Est, guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) și Slovacia (13). Cehia și Lituania au câte 12 sărbători legale, urmate de Croația (11), Polonia și Ucraina (10) și de Serbia și România, fiecare cu câte 9.

La nivelul întregului continent, Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda și Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.

Austria are 12 zile de sărbătoare libere, în timp ce Suedia, Italia, Franța și Danemarca oferă angajaților 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia și Portugalia sunt pe același nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar sunt variații între landuri, astfel încât unii angajați pot primi până la 13 zile. De remarcat, Norvegia și Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului și Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori.

„Numărul zilelor de vacanță publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la an la an. Unele țări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. (…) Cunoașterea practicilor de concediu, public și privat, este foarte importantă pentru cei care sunt responsabili de mobilitatea angajaților. (…) De exemplu, dacă beneficiile pe care angajatul le-ar avea în mod normal în propria țară nu sunt comparabile cu cele din țara în care urmează să fie mutat, angajatul ar putea fi reticent în acceptarea locului de muncă propus. Acest lucru poate afecta business-ul companiei”, a declarat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK.

În America de Nord, Canada acordă cel mai mare număr de sărbători publice (11), deși acest lucru variază în funcție de provincie. Statele Unite are 10 sărbători legale, însă angajatorii privați nu sunt obligați să ofere aceste zile libere.

În America Latină se regăsește țara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar și cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, în timp ce în Mexic sunt doar 7. Argentina și Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12.

În Orientul Mijlociu și Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

„Un număr mai mic de zile de concediu legal acordat angajaților se compensează adesea printr-un număr mai mare de sărbători legale și invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sărbătoare legală. Țările vor să atragă investiții, arătând că au o forță de muncă productivă și disponibilă. Portugalia, de exemplu, a luat măsura drastică de suspenda 4 din cele 14 sărbători legale în încercarea de a crește productivitatea și de a trimite un mesaj către posibilii investitori”, a adăugat Ellyn Karetnick.

Angajații din India și cei din Columbia beneficiază de cel mai mare număr de sărbători legale din întreaga lume – 18. Australia și Noua Zeelandă acordă mai puține zile libere decât media regiunii: 9 și, respectiv, 11. Thailanda și Coreea de Sud oferă 16 zile de sărbătoare legale, urmată de Japonia – 15, Indonezia, Malaezia și Filipine – 14, Pakistan – 13, Hong Kong și Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic număr de sărbători publice din regiune – 10, sub China și Singapore, cu 11 fiecare.

Studiul oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii și facultative, reglementărilor legale și condițiilor de angajare în peste 64 de țări. Studiul ia în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice