ZILE LIBERE: Un deputat propune ca Ziua Înălțării Domnului-Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare

ZILE LIBERE: Un deputat propune ca Ziua Înălțării Domnului-Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare
Publicat: 11/10/2013, 15:44
Actualizat: 29/03/2019, 10:30

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunțat, vineri, că a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă privind declararea Zilei Înălțării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare națională legală, zi nelucrătoare.

„Această propunere are la bază dorința exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare având în vedere importanța ei în calendarul creștin ortodox, Ziua Înălțării fiind una din cele mai importante sărbători creștine. În plus, Ziua Înălțării este închinată comemorării Eroilor și trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru țara lor”, menționează deputatul, într-un comunicat de presă.

El precizează că în redactarea acestui proiect a avut consultări prealabile cu Patriarhia Română, „care susține, în mod firesc, această inițiativă”.

Bogdan Diaconu arată că, în scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților pentru susținerea declarării Zilei Înălțării – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează că în ultimii 23 de ani BOR a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălțării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, „însă acest demers nu a captat atenția factorilor decizionali și a rămas până astăzi nefinalizat”.

„Mai mult, scrisoarea aduce la cunoștință că «pomenirea eroilor în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiție sfântă și frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima și a-și reface tradiția sănătoasă de cinstire publică a eroilor români. Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 și 2001 s-a revenit la tradiția ca sărbătoarea Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos (art. 39). Deși în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, autoritățile administrației publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul și cu participarea reprezentanților autorităților centrale și ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult, din nefericire mulți credincioși care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici și la comemorările din cimitire sau de la monumentele și troițele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deși e proclamată ca sărbătoare națională, Ziua Eroilor rămâne totuși o zi lucrătoare”, se mai arată în comunicat.

În sprijinul proiectului de lege, deputatul amintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă „pentru a veni în întâmpinarea dorinței clerului și credincioșilor ortodocși români și pentru a sublinia după cuviință importanța publică a sărbătorii Înălțării Domnului, zi în care se face și pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credințe și a patriei”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu patronul FCSB în cadrul...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...