ZILE LIBERE: Un deputat propune ca Ziua Înălțării Domnului-Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare

ZILE LIBERE: Un deputat propune ca Ziua Înălțării Domnului-Ziua Eroilor să fie sărbătoare legală, zi nelucrătoare
Publicat: 11/10/2013, 15:44
Actualizat: 29/03/2019, 10:30

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunțat, vineri, că a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă privind declararea Zilei Înălțării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare națională legală, zi nelucrătoare.

„Această propunere are la bază dorința exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare având în vedere importanța ei în calendarul creștin ortodox, Ziua Înălțării fiind una din cele mai importante sărbători creștine. În plus, Ziua Înălțării este închinată comemorării Eroilor și trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru țara lor”, menționează deputatul, într-un comunicat de presă.

El precizează că în redactarea acestui proiect a avut consultări prealabile cu Patriarhia Română, „care susține, în mod firesc, această inițiativă”.

Bogdan Diaconu arată că, în scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților pentru susținerea declarării Zilei Înălțării – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează că în ultimii 23 de ani BOR a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălțării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, „însă acest demers nu a captat atenția factorilor decizionali și a rămas până astăzi nefinalizat”.

„Mai mult, scrisoarea aduce la cunoștință că «pomenirea eroilor în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiție sfântă și frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima și a-și reface tradiția sănătoasă de cinstire publică a eroilor români. Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 și 2001 s-a revenit la tradiția ca sărbătoarea Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos (art. 39). Deși în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, autoritățile administrației publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul și cu participarea reprezentanților autorităților centrale și ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult, din nefericire mulți credincioși care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici și la comemorările din cimitire sau de la monumentele și troițele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deși e proclamată ca sărbătoare națională, Ziua Eroilor rămâne totuși o zi lucrătoare”, se mai arată în comunicat.

În sprijinul proiectului de lege, deputatul amintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă „pentru a veni în întâmpinarea dorinței clerului și credincioșilor ortodocși români și pentru a sublinia după cuviință importanța publică a sărbătorii Înălțării Domnului, zi în care se face și pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credințe și a patriei”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață