ZIUA 36 de protest față de proiectul Roșia Montană a adunat 6.000 de manifestanți. LIVE TEXT și FOTO

Publicat: 06/10/2013, 21:52
Actualizat: 07/10/2013, 00:26

Bucureștenii nemulțumiți de proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană protestează duminică în Capitală, la mai bine de o lună de la începerea manifestațiilor față de proiectul RMGC. Protestatarii s-au întâlnit jurul orei 17:00, pe Strada Roșia Montană, aflată în apropierea stației de metrou Gorjului din cartierul Militari, și au mărșăluit până în Piața Universității, oprindu-se și la Palatul Cotroceni.

UPDATE 21.45 Se poate circula acum pe un sens spre Piața Rosetti. Circulația a fost redeschisă și pe Bd. Magheru, pe sensul spre Piața Romană. Majoritatea protestatarilor a plecat din Piață.

UPDATE 21.30 Cordonul de jandarmi înaintează spre Teatrul Național cu tot cu protestatari, pentru a elibera intersecția.

UPDATE 21.20 Protestatarii încep să plece spre casă. Traficul a fost reluat pe Bd. Regina Elisabeta, pe sensul de mers dinspre Parcul Cișmigiu spre Universitate. Circulația rămâne închisă spre Piața Rosetti și pe Bd. Magheru.

UPDATE 21.00 După ce au încercat fără succes – ca urmare a intervenției jandarmilor – să întreruptă concertul în aer liber, protestatarii au decis să se bucure de el, așa că au încins o horă în stradă, pe Ciuleandra.

UPDATE 20.30 Lângă spitalul Colțea, se desfășoară, neîntrerupt de protest, un concert de muzică clasică în aer liber. Oamenii stau pe scaune și ascultă muzica. „Chiar dacă muzica e perturbată, o să ajungă la sufletele oamenilor”, spun organizatorii. „Salvăm și Roșia Montană, stai puțin să salvăm cultura”, le-a spus gazda evenimentului protestatarilor care deranjau un concert de pian. În replică, un protestatar a țipat: „Cultura e în stradă”.

FOTO: Corina Varlan/Gandul

UPDATE 20.10 Protestatarii RMGC au ajuns în Piața Univeristății, unde se află și manifestanții care au fost în fața sediului DNA. Potrivit unui alt negociator, sunt aproximativ 6.000 de oameni. O parte dintre protestatari s-a oprit în fața Teatrului Național, blocând intersecția și traficul pe Bd. Magheru. Un cordon de jandarmi îi împiedică pe manifestanți să avanseze pe Bd. Magheru, spre Piața Romană.

FOTO: Uniți Salvăm

UPDATE 19.58 Primii protestatari vor ajunge în curând în Piața Universității. În continuare, mai mulți fluturași pe care sunt explicate motivele protestului și soluțiile propuse sunt agățați de ștergătoarele mașinilor parcate. Se scandează „Vrem cultură, nu cianură!”

UPDATE 19.51 Manifestanții se află în zona Parcului Cișmigiu. Mai mulți bicicliști s-au alăturat mașului.

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 19.40 Protestatarii au ajuns în fața Facultății de Drept. Au fost distribuite flyere pe care scrie: „Hai să protestăm până când:

1. Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege și va interzice prin lege folosirea de cianuri în activitățile din România.

2. Guvernul va respinge în procedură de urgență, prin hotărâre de Guvern, acordul de mediu.

3. Roșia Montană va fi inclusă pe lista UNESCO.

4. Își vor prezenta demisia: Victor Ponta, alături de cei patru inițiatori ai acestui proiect de lege – ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministul Culturii, Daniel Barbu și directorul ANRM, Gheorghe Duțu.”

UPDATE 19.29 Primii protestatari au ajuns deja în Piața Operei. În față se află mai mulți bicicliști și părinți cu copii în cărucioare. Se scandează alternativ „Uniți salvăm Roșia Montană!”, „Roșia, Roșia, vine revoluția” și „Rezistăm gazelor de șist”.

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 19:17 Potrivit estimărilor negociatorului din fața porții Palatului Cotroceni, sunt 7.000 de protestatari.

UPDATE 19:15 Manifestanții se află în continuare la poarta principală a Palatului Cotroceni și strigă: „Ale, ale, ale, PDL și USL, aceeași mizerie”, „Băsescu, la poarta ta bate revoluția!”, „Roșia, nu uita, țara te va apăra!”.

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 19.00 Protestatarii s-au oprit în fața porții Palatului Cotroceni. Se scandează: „Demisia! Demisia!”

UPDATE 18.47 În fața gardului de la Palatul Cotroceni jandarmii au format un lanț de protecție. Manifestanții au scandat, fluierat și chiar au huiduit când au trecut pe lângă Palat. Traficul este blocat acum pe ambele sensuri de mers în această zonă, până în zona Eroilor. Jandarmii nu le permit protestatarilor să se apropie de trotuar.

UPDATE 18:40 „Uniți salvăm Roșia Montană!”, strigă din nou manifestanții, care îi îndeamnă pe trecători să li se alăture. Pe unele pancarte scrie următărul mesaj: „Nu puteți voi fura cât putem noi să iubim România!”. Protestatarii sunt aproape de Palatul Cotroceni. Circulația este oprită doar pe sensul de mers dintre cartierul Militari – bd. Vasile Milea – Piața Eroilor.

UPDATE 18:35 Manifestanții au ajuns lângă mall-ul Afi Cotroceni. Unii dintre ei sunt bicicliști, care au venit „echipați” cu sticle cu pietriclele și vuvuzele. Alții și-au adus copiii mici la protest.

UPDATE 18:30 Protestatarii au lăsat prinse în ștergătoarele mașinilor parcate pe Bulevardul Timișoara fluturași cu revendicările lor și motivele pentru care au ieșit în stradă.

UPDATE 18:14 Marșul continuă pe Bulevardul Timișoara, către centrul comercial AFI Cotroceni.

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 18.04 Manifestanții se află acum în zona mall-ului Plaza România, de pe Bulevardul Timișoara.

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 17.47 Protestatarii au ajuns pe strada Lujerului, urmând să-și continue traseul către Bulevardul Timișoara.

Foto: glympse.com

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

UPDATE 17.25 Protestul a început în cartierul Militari din Capitală. Manifestanții se află acum pe Bulevardul Iuliu Maniu și se îndreaptă către Palatul Cotroceni.

Foto: Facebook//Paul Alexandru

Foto: Facebook//Calin Aurelian Pana

Foto: Facebook//Rezistența Urbană

Foto: Facebook//Catalin Georgescu


Persoanele care vor participa la acest marș vor interzicerea mineritului pe bază de cianură în România, respingerea acordului de mediu, demisia și anchetarea lui Victor Ponta, Dan Șova, Rovana Plum, Daniel Barb și lui Gheorghe Duțu și înscrierea localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Manifestări similare au loc duminică și în alte orașe din țară, precum Cluj și Pitești. La Brașov, aproximativ 200 de persoane din comuna Șinca Nouă au protestat deja în acest weekend împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană. Printre participanți s-au aflat și copii cu pancarte pe care apăreau mesaje precum „Opriți jefuirea țării” și „Aurul este al nostru și al urmașilor urmașilor noștri”.

La finalul săptămânii trecute, aproape 5.000 de persoane au protestat în Capitală împotriva proiectului Roșia Montană, dar și împotriva exploatării gazelor de șist. Marșul lor s-a desfășurat pe traseul Metrou Parc Titan – Bd. Nicolae Grigorescu – Bd. Camil Ressu – Dristor – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului – Str. Delea Nouă – Calea Călărași – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Universității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...