Ziua Aviației 2019. Leș: Forțele Aeriene au un trecut măreț, dar și un prezent demn de laudă. Dăncilă: Țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială

Publicat: 20/07/2019, 12:29

„Forțele Aeriene au un trecut măreț, dar și un prezent demn de laudă. Deținerea de către România, în prima jumătate a acestui an, a Președinției Consiliului Uniunii Europene a fost un succes, la care și-au adus semnificativ contribuția și Forțele Aeriene Române. În acest sens, doresc să evidențiez rezultatele participării dumneavoastră la activitățile derulate în cadrul Președinției Române, dintre care aș aminti cele mai importante momente – Summit-ul de la Sibiu, Exercițiul European Spartan 2019 și Conferința comandanților Academiilor Forțelor Aeriene din Europa”, a spus ministrul Gabriel Leș, de ziua Aviației Române.

Ministrul Apărării a menționat și misiunile umanitare la care militarii participă, Leș subliniind că le mulțumește pentru promptitudinea de care au dat dovadă: „Știu că sunt misiuni dificile, contra cronometru, iar personalul de specialitate (piloți, mecanici de bord, medici și asistenți) precum și aeronava trebuie să fie pregătite într-un timp foarte scurt”.

Forțele Aeriene Române parcurg în prezent un amplu proces de modernizare și operaționalizare, de consolidare a capacității de luptă a structurilor și dezvoltare de noi capabilități, mai arată discursul lui Leș.

„Demersul este cu atât mai important cu cât asistăm la o creștere accelerată a provocărilor în regiunea Mării Negre, iar responsabilitatea României este majoră, având în vedere poziția strategică pe flancul estic al Alianței. Așa cum am spus în numeroase rânduri, instituția pe care o conduc își continuă angajamentul de consolidare a capabilităților aviației de vânătoare, prin inițierea de către Ministerul Apărării Naționale, după aprobarea Parlamentului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze și a pachetului de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Aeronavele sunt necesare continuării procesului de realizare graduală a Capabilității Operaționale Aeriene Critice. Consider că acest fapt, alături de achiziția sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriane și dotarea radiolocației cu radare moderne asigură o capacitate modernă de apărare a spațiului aerian al României și al NATO, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaților noștri. „, a mai spus Gabriel Leș.

România se prezintă ca un factor de securitate, control și stabilitate a spațiului aerian în regiunea Mării Negre, a punctat ministrul.

„Mai mult decât atât, afirm cu tărie că România se prezintă astăzi ca un factor de securitate, control și stabilitate a spațiului aerian în regiunea Mării Negre, prin executarea serviciului Poliție Aeriană Întărită efectuat sub comanda NATO alături de structuri militare specializate ale statelor aliate. Doresc să amintesc aici sprijinul important acordat de către Italia, Canada și Marea Britanie”, mai spune Gabriel Leș.

„Dragi aviatori, ați avut o primă jumătate de an foarte bogată în misiuni și activități dintre cele mai complexe, ați contribuit la salvarea de vieți omenești, prin misiunile umanitare desfășurate, ați sprijinit autoritățile locale, prin participarea la organizarea unor evenimente de importanță majoră pentru România, ați participat la numeroase exerciții și demonstrații aeriene, toate acestea în timp ce ați supravegheat, fără încetare, spațiul aerian românesc și aliat. Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc pentru dedicare și să vă îndemn să continuați acest efort constant, contribuind astfel nemijlocit la consolidarea imaginii României ca pilon de stabilitate în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”, se mai arată în discursul citat.

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sâmbătă, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piața Aviatorilor, sa desfășurat o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori.

Pe timpul ceremoniei au evoluat aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Șoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan și IAR-330 Puma aparținând Forțelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, șase elicoptere tip EC-135 și Mi-17 aparținând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informații și cinci aeronave tip Extra 300 aparținând Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Dăncilă, de Ziua Aviației: Țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române. Șeful Executivului a afirmat că această sărbătoare este un prilej de a retrăi mândria că România a scris istorie în aeronautica mondială.

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene reprezintă un prilej de a retrăi mândria că țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială, nume ca Vlaicu, Vuia și Coandă ocupând loc nu doar în prima linie a marilor inventatori din acest domeniu, ci și în -escadrila- celor care au împlinit vechiul vis al omului de a cuceri cerul. Aviația militară ne protejează viețile, aviația civilă ne sporește bunăstarea și face ca vechiul ideal al multor oameni de a vedea lumea, de a înțelege stiluri de viață și culturi diferite să devină realitate”, se arată în mesajul transmis de Viorica Dăncilă.

Premierul le-a transmis aviatorilor români „cele mai calde gânduri, sănătate și bucurie” și să se întoarcă cu bine acasă din misiuni.

„Transmit cel mai calde gânduri, alături de urări de sănătate și bucurii, tuturor celor care slujesc aviația militară și civilă, precum și tuturor românilor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor români. Sunteți, zilnic, eroii noștri, dragi membri ai Forțelor Aeriene Române. Vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă din misiunile dumneavoastră militare și civile!”, a sublinian Dăncilă.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, șeful statului salutând lansarea misiunilor de poliție aeriană cu avioane F-16 sub comandă națională, „ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare”.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. În aceeași lună, în urmă cu 109 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepție proprie pe teritoriul țării noastre.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, detașamentul italian format din aproximativ 130 de militari (piloți și personal tehnic) cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Iohannis, de Ziua Aviației: Salut misiunile de poliție aeriană cu avioane F-16 sub comandă națională

Președintele KlausIohannisa transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, șeful statului salutând lansarea misiunilor de poliție aeriană cu avioane F-16 sub comandă națională, „ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare”.

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene onorează curajul și devotamentul temerarilor zborului. În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoștința și admirația noastră tuturor celor care au îmbrățișat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Românești. Această structură performantă a sistemului național de securitate îndeplinește misiuni complexe pentru protejarea suveranității spațiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene și cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menținere a păcii, precum și participarea la înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau în cazul unor situații de urgență”, se arată în mesajul transmis de președintele KlausIohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele avertizează că Forțele Aeriene Române trebuie să continue procesul amplu de modernizare, ca parte a consolidării posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile NATO.

„În acest context, salut lansarea misiunilor de Poliție aeriană cu avioane F-16, sub comandă națională, ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare, la începutul mandatului meu de Președinte, privind creșterea finanțării cheltuielilor de apărare până la 2% din PIB. Toți cei implicați în industria aviației civile – de transport, utilitară și sportivă – contribuie la dezvoltarea țării noastre și merită recunoștința noastră, la fel ca toți aviatorii militari și civili care salvează vieți omenești ori desfășoară activități de cercetare, promovând, astfel, știința aeronautică românească”, transmite șeful statului.

În finalul mesajului, KlausIohannisîi felicită pe aviatori pentru integritate, devotament și tenacitate. „Sunt convins că veți continua, cu același profesionalism, să contribuiți la îndeplinirea de către România a obiectivelor sale fundamentale de politică externă, pe linia apartenenței la NATO și UE și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, conchide președintele.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. În aceeași lună, în urmă cu 109 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepție proprie pe teritoriul țării noastre.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, detașamentul italian format din aproximativ 130 de militari (piloți și personal tehnic) cu aeronave Eurofighter Typhoon, dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, participă la executarea unor misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA