Ziua Marinei Române | Iohannis: Trebuie să acționăm mult mai rapid pentru a depăși sincopele procedurilor de achiziții

Redactor:
Diana Grigore
Ziua Marinei Române | Iohannis: Trebuie să acționăm mult mai rapid pentru a depăși sincopele procedurilor de achiziții
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că statul trebuie să acționeze mult mai rapid pentru a depăși sincopele apărute în procedurile de achiziții a echipamentelor necesare pentru înzestrarea Armatei. Șeful statului i-a felicitat pe marinari pentru îndeplinirea misiunilor.

„Doamnelor și domnilor, asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă la militarilor noștri. Tocmai de aceea încă de la începutul mandatului meu am inițiat Acordul politic național pentru creșterea finanțării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă. Au fost făcutți pași importanți în această direcție, dar încă nu sunt suficienți. Trebuie să acționăm mult mai rapid pentru a depăși sincopele și inconsecvențele din procedurile de achiziții a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajați”, a declarat Klaus Iohannis, la Constanța.

Șeful statului a amintit că anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române.

„Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Aș dori ca această aniversare să vă găsească angrenați în plin proces de modernizare și echipare, pregătiți să faceți față provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veți desfășura activitatea”, a adăugat Iohannis.

Președintele i-a felicitat, totodată, pe marinarii care au participat la misiuni, afirmând că aceștia și-au îndeplinit angajamentul asumat de România privind asigurarea securității statelor membre NATO.

„Dragi marinari,încă de la începutul acestui an ați fost implicați în misiuni complexe pe Marea Neagră și pe Marea Mediterană, în marșuri de instrucție, în exerciții multinaționale de anvergură. Reamintesc exercițiile «Sea Shield 19», cel mai mare exercițiu NATO din apele teritoriale ale României și din cele internaționale ale Mării Negre și «Saber Guardian 19», un alt exercițiu impresionant prin numărul participanților, prin locurile și durata desfășurării. Apreciez contribuția dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România față de aliați în ceea ce privește asigurarea securității statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei «Regele Ferdinand» în gruparea navală permanentă «Standing NATO Maritime Group», în cursul lunii iulie 2019. Vă felicit pentru profesionalismul și tăria de caracter pe care le-ați demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forțelor Navale Române cu NATO, precum și pentru contribuția esențială pe care o aduceți la menținerea unui mediu stabil de securitate la granița de sud-est a Alianței”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi, în Constanța, la ceremoniile dedicate Zilei Marine Române, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Aproximativ 20.000 de persoane sunt așteptate să asiste, joi, în Constanța, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române.

Nave și aeronave militare din state NATO sau partenere, între care și distrugătorul USS Porter, vor participa, joi, la festivitățile ce vor fi organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.

 

Inchide