ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE. Peste 2700 militari români și 280 de mijloace tehnice vor participa la parada de 1 Decembrie

Redactor:
Eliana Radulescu
ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE. Peste 2700 militari români și 280 de mijloace tehnice vor participa la parada de 1 Decembrie
Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI și SPP vor participa, luni, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Constituției din București, la eveniment urmând să asiste și președintele Traian Băsescu.

Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI și SPP vor participa, luni, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Constituției din București, la eveniment urmând să asiste și președintele Traian Băsescu.

Militarilor români li se vor adăuga și detașamente de militari din Franța, Polonia, Republica Moldova, Turcia și Statele Unite ale Americii.

În 2014 parada se desfășoară în Piața Constituției, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare și reparații.

Ziua Națională a României. Un român a văzut un pian în gara din Amsterdam și a decis să îi facă României un cadou de 1 Decembrie >>>

Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00.

Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Corul Academic „Divina Armonie”, acompaniat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul și Muzicii Militare a Diviziei 1 infanterie „DACICA”, va interpreta Imnul Național.

În deschiderea paradei dedicată Zilei Naționale a României va evolua, cu drapelul național, un elicopter MI-17, aparținând Ministerului Afacerilor Interne.

Primul bloc de defilare al Armatei României va fi reprezentat de detașamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie „ROVINE”.

La defilare, Franța va fi reprezentată de un detașament format din 30 de militari francezi ai Regimentului 40 Artilerie.

În premieră, cu ocazia Zilei Naționale a României va defila în Piața Constituției Garda de Onoare a Armatei Republicii Moldova.

Forțele armate poloneze vor fi reprezentate de un detașament din Batalionul Gărzii de Onoare.

La paradă va defila, de asemenea, un detașament al Statelor Unite ale Americii, compus din pușcași marini dislocați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forței de Rotație a Mării Negre. Aceștia sunt supranumiți „Lorzii războiului” și fac parte din Batalionul 2 al Regimentului 2 Pușcași Marini din Baza Lejeune.

Prin fața asistenței, va defila și detașamentul Republicii Turce aparținând Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată, care, din 2005, este parte integrantă a Forței de Reacție Imediată a Alianței Nord- Atlantice.

Al doilea bloc de paradă al Armatei României va fi reprezentat de detașamentul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, unitatea care, în premieră după cel de Al Doilea Război Mondial, a participat la operații în afara teritoriului național. Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a executat, până în prezent misiuni în 6 teatre de operații, pe 3 continente, și a dislocat, în total, un număr de peste 2.000 de militari.

Al treilea bloc de paradă va fi reprezentat de detașamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, batalionul care a executat misiuni de luptă în Irak și Afganistan și a participat la numeroase exerciții militare naționale și internaționale. Majoritatea militarilor sunt brevetați ca parașutiști militari și scafandri de luptă și au specializări în instrucție alpină, supraviețuire, pregătire sanitară, cercetare și geniu.

Parada va continua cu defilarea militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”, care au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operații Kosovo și Afganistan, urmați de militari ai Brigăzii de Informații Militare „Mareșal Alexandru AVERESCU”, care au fost printre primii militari români participanți la misiuni în teatrele de operații din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.

Prin fața Palatului Parlamentului vor defila Forțele pentru Operații Speciale, componenta specializată de intervenție rapidă a armatei, destinată să execute cu mare precizie operații speciale independente sau în sprijinul forțelor convenționale. Blocul de paradă al FOS va fi constituit din militari ai Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul”. Brigada și structurile subordonate au participat, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operații din Afganistan.

Cei prezenți vor putea vedea, în pas de defilare, detașamentul de poliție militară, din cadrul Batalionului 265 Poliție Militară. Din 1992, Poliția Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operații din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia și Herțegovina, Albania, Kosovo, Irak și Afganistan.

Detașamentul Forțelor Aeriene Române va fi reprezentat de militari aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului București.

Forțele Navale Române vor fi reprezentante la paradă de două detașamente. Primul este alcătuit din militari aparținând unităților subordonate Flotei care au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operații din Marea Mediterană, Golful Aden și Oceanul Indian, îndeplinind sarcinile primite în timpul Operației BLACKSEAFOR, Operației Active Endeavour sau Operației Atalanta, împotriva pirateriei navale.

Al doilea detașament este constituit din militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină.

Parada va continua cu defilarea elevilor instituțiilor de învățământ militar – Academia Tehnică Militară, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „BASARAB I” și ai Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir”.

Blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis de un detașament de studenți ai Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”.

Jandarmeria Română va prezenta onorul cu un Detașament de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș”.

IGSU va fi reprezentat de blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Prin fața spectatorilor vor defila Drapelul de luptă al Inspectoratului General și garda formată din pompieri echipați în uniforma specifică.

Vor defila apoi în Piața Constituției detașamentul constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălțime și din medii ostile vieții, echipaje pirotehnice și echipaje de intervenție la urgențe chimice.

Printre salvatori se vor afla și membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internațional, acreditată INSARAG pentru a executa misiuni în afara granițelor tării, sub egida Organizației Națiunilor Unite.

În cadrul paradei de 1 Decembrie, va defila detașamentul Serviciului Român de Informații. Port-stindardul instituției este încredințat Brigăzii Antiteroriste – unitatea prin care SRI își exercită prerogativele de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului.

Primul bloc de defilare va fi constituit din luptători ale căror misiuni sunt executarea intervenției contrateroriste la nivel național și asigurarea securității diplomatice. Protecția și gardarea antiteroristă a unor obiective și personalități, securitatea zborurilor companiilor românești de aviație (Air Marshal), precum și executarea intervenției pirotehnice anti și contrateroriste la nivel național sunt misiuni aflate, de asemenea, în responsabilitatea luptătorilor SRI.

Al doilea bloc de defilare va fi format din profesioniști care realizează controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din țară.

Blocul de defilare terestru va fi încheiat de Detașamentul de gardă și ceremonii militare din cadrul Jandarmeriei Române, constituit din subofițeri de elită.

Defilarea detașamentelor de militari se va încheia cu două detașamente care amintesc de tradițiile militare ale poporului român.

Primul detașament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, urmat de cel al Asociației Tradiția Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare. Cel din urmă detașament va purta uniformele și echipamentul de ceremonie, de grăniceri, model 1914, precum și de campanie, de Infanterie și Vânători de Munte, model 1916, specifice Armatei Regale Române.

În încheierea defilării terestre, o echipă formată din militarii Regimentului 30 va prezinta un exercițiu special de drill-team – exerciții demonstrative de mânuire a armamentului.

Deasupra Pieței Constituției, primul zbor va fi efectuat de o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), avion destinat susținerii tactice a trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian (parașutări de trupe și materiale) și evacuare medicală.

A două formație de zbor va fi alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni).

Acestea vor fi urmate de trei avioane IAR-99 Șoim din dotarea Bazei 95 Aeriene (Bacău) și de alte șase aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea.

Blocul de paradă al tehnicii militare va fi deschis de cinci vehicule URO VAMTAC, autovehicule blindate pentru operații speciale, intrat în înzestrarea Forțelor Terestre în anul 2007, urmate de transportoare de trupe PIRANHA.

Cei prezenți vor mai putea vedea mașina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe șenile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”.

În continuare, va fi prezentat sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil și cu performanțe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlate armate din țările membre ale NATO. Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc.

Spectatorii vor vedea, sistemul de artilerie antiaeriană „Ghepard”, un sistem blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, complexul antiaerian „OERLIKON” – sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălțimi mici și foarte mici, rachete aer-sol, avioane cu sau fără pilot, precum și ținte terestre ușor blindate.

Prin fața tribunei oficiale vor defila vehiculele de luptă tip HUMVEE, în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren și relief, de la deșert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreținere, autoturisme de teren CHEVROLET TAHOE care, pentru a veni în sprijinul acțiunilor militare, pot fi echipate cu kituri de protecție balistică care să corespundă unor niveluri de protecție ridicată pentru personal și autospeciale EOD.

Celor prezenți le va fi prezentat convoiul de tehnică HAWK, format din trei autospeciale de transport rachete, având atașat câte un lansator cu câte trei rachete de exercițiu.

Forțele Navale vor fi reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcațiuni tip RIB, o ambarcațiune rapidă FULGERUL și o Instalație Mobilă de Lansare a Rachetelor, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri, din infanteriști marini ai Batalionului de Infanterie Marină și din marinari ai Divizionului 150 Rachete Navale.

Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit vor face parte autoturisme de teren DACIA DUSTER, achiziționate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, fiind destinate transportului personalului la diferite misiuni.

Blocul de defilare a tehnicii MApN va fi încheiat de autospecialele de intervenție CBRN, pe platformă auto DACIA DUSTER 4×4, un mijloc tehnic dislocabil, independent, integrabil în Sistemul de Supraveghere și Avertizare CBRN al Armatei României.

Defilarea tehnicii Ministerului Afacerilor Interne va fi deschisă de o formație de elicoptere Eurocopter – 135, aparținând Inspectoratului General de Aviație.

Elicopterele vor fi urmate de avionul medicalizat de tip Piper PA-42 Cheyenne III dotat cu echipamente medicale conforme cu standardele europene, destinat efectuării misiunilor interne și externe de salvare pentru pacienții aflați în stare gravă.

Blocul de defilare al tehnicii terestre a structurilor Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis cu defilarea a zece motociclete BMW ale Poliției Rutiere, structură specializată în îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice.

Acestea vor fi urmate de un autoturism marca Volvo V 60, folosit la intervenția în cazul accidentelor de circulație și la supravegherea și controlul traficului rutier.

Poliția Română mai prezintă autoturismul Porsche, folosit de polițiștii rutieri la supravegherea și controlul traficului rutier, fiind capabil să atingă o viteză maximă de 320 km/h.

Publicului îi vor mai fi prezentate trei autoturisme BMW – 330 – XD, folosite, în special, la însoțirea coloanelor oficiale ale demnitarilor români și străini, precum și la misiuni de patrulare, supraveghere și control al traficului rutier, urmate de două autovehicule Dacia Duster și o autospecială Dacia Dokker, folosite de Poliția Rutieră la misiuni de supraveghere a traficului rutier și intervenție în condiții meteorologice nefavorabile pe autostrăzi și drumul național DN1, precum și de șase autospeciale Dacia Logan, folosite de polițiști în activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice, în orașe, și în zonele rurale.

În Piața Constituției, vor defila efective din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, principala formațiune de intervenție a Poliției Române, parte a grupului de elită „ATLAS” .

Cei prezenți vor mai putea vedea autospecialele de intervenție Mercedes Vito și Sprinter, folosite de luptătorii SIIAS, dotate cu echipament de protecție balistică și echipamente speciale de executare a misiunilor specifice: rezolvarea situațiilor de criză, intervenția pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoși sau înarmați cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.

Blocul de paradă al Poliției Române va fi închis de trei autolaboratoare criminalistice destinate cercetării la fața locului, dotate cu tehnică foto-video digitală, truse și echipamente criminalistice.

Poliția de Frontieră Română va prezenta, la paradă, cinci ATV-uri care au rolul de a facilita accesul in zonele înguste, greu accesibile de pe frontieră, trei Autospeciale Volkswagen Passat Variant destinate patrulării și intervenției cu operativitate a polițiștilor de frontieră în zonele de competență și pe comunicațiile adiacente, Autospeciale de patrulare Dacia Duster, Autospeciale de patrulare „Iveco Massif” și Autospeciale de supraveghere cu termoviziune care oferă informații video în timp real, atât ziua, cât și noaptea, inclusiv coordonatele GPS ale infractorilor.

Parada va continua cu o Ambarcațiune Harpoon, utilizată în misiunile de intervenție în zone greu accesibile, mlaștini, gheață spartă, poduri de gheață, ape mici din Delta Dunării, Fluviul Dunărea, Râul Prut, Ambarcațiuni de tip RR, destinate misiunilor de patrulare, și Autospeciale pentru transportul câinilor de serviciu marca Mitsubishi L200.

Poliția de Frontieră Română își va încheia defilarea cu trei autospeciale Volkswagen Transporter.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române va fi deschisă de motociclete, urmate de autoturismul Volkswagen Passat Variant, destinat misiunilor de însoțire a coloanelor oficiale și Sistemul mobil de comunicații montat pe autovehiculul Chevrolet Tahoe.

Parada va continua cu autoturisme DACIA DUSTER, folosite pe timpul misiunilor de patrulare, autospeciale Volkswagen Transporter, dotate cu mijloce de filmare și înregistrare, folosite în misiunile de asigurare și restabilire a ordinii publice, pentru furnizarea de informații și imagini operative, dar și pentru constituirea mijloacelor de probă judiciare.

Prin fața celor prezenți vor rula autospeciale ISUZU 4X4, precum și de tip UTV, care au în dotare și kit separat de șenile, folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare și evacuare a persoanelor aflate în situații de risc, dar și pentru asigurarea unui climat de siguranță în zonele montane.

Vor defila, de asemenea, autospeciale OPEL MOVANO cu 12 locuri, care asigură transportul rapid în condiții de siguranță a forțelor Grupărilor de Jandarmi Mobile și autospecialele blindate pentru intervenție SANDCAT și AM7 sunt folosite atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât și în cele internaționale, deoarece asigură un nivel ridicat de protecție balistică antiglonț, împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate, precum și Autospeciala cu apă ACDP 7000, destinată misiunilor de restabilire a ordinii publice.

Defilarea va continua cu tehnica de intervenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Formația de defilare a pompierilor români va fi deschisă de autospecialele pentru munca operativă, mijloace de transport destinate acțiunilor grupei operative, care asigură coordonarea forțelor de intervenție.

Defilarea va continua cu autospeciala cu capacitate de trecere mărită, în care, alături de cei doi salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, se află „LUCKY”, câinele special antrenat pentru misiunile de căutare-salvare urbană a persoanelor.

Prin fața spectatorilor vor mai trece motociclete de intervenție S.M.U.R.D, care deservesc zonele aglomerate și greu accesibile, încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical specializat, mașina medicului de urgență, urmată de ambulanțele S.M.U.R.D., destinate acordării primului ajutor medical calificat, terapie intensivă mobilă și terapie intensivă neonatologie.

La paradă vor fi prezentate autospeciale pentru cercetare și primă evaluare în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare, autospecialele pentru decontaminare a persoanelor afectate, o Autospecială de intervenție la dezastre și accidente colective, destinată intervenției la calamități și catastrofe naturale și cele două centre mobile de comandă și control și Autospeciale pentru descarcerare.

Blocul de defilare al tehnicii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se va încheia cu autospeciala de intervenție și salvare de la înălțimi de tip Bronto Skylift, destinată intervenției la clădiri înalte și foarte înalte.

Prin fața tribunei oficiale va trece și tehnica din dotarea Serviciului Român de Informații, compusă din trei dispozitive.

Primul va fi dispozitivul de intervenție contrateroristă format din trei autospeciale de intervenție contrateroristă cu câte patru luptători și o autospecială pentru intervenție a scafandrilor, cu doi luptători și patru scafandri echipați de luptă.

Va urma dispozitivul de intervenție antiteroristă/contrateroristă pirotehnică, alcătuit din două autospeciale de intervenție cu câte patru luptători, destinate evacuării și izolării zonei de intervenție, și o autospecială de intervenție pirotehnică cu dotările standard, deservită de un echipaj format din trei luptători.

De asemenea, în Piața Constituției va defila dispozitivul de protecție – gardare, format dintr-un autovehicul principal (auto VIP) și două autovehicule de escortă cu câte patru luptători.

Blocul de defilare al SRI se va încheia cu trei autospeciale aparținând unității specializate responsabile cu asigurarea, pe teritoriul României, a protecției corespondenței oficiale.

În Piața Constituției vor defila, reprezentând Serviciului de Protecție și Pază, două dispozitive specifice pentru protecția demnitarilor, una pentru oraș, cealaltă, pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiții de vreme nefavorabilă. Acestea vor fi urmate de cinci motocicliști care asigură escorta coloanelor oficiale.

Pentru prima dată de la înființarea sa, Poliția Locală a Municipiului București va fi reprezentată la parada de 1 Decembrie de motocicliștii din cadrul Serviciului Circulație. În dotarea lor se regăsesc motociclete BMW și CA-NAM SPYDER, acestea fiind utilizate pentru patrulare sau pentru deplasarea cu rapiditate la cazurile sesizate.

Defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române, devenită deja o obișnuință a manifestărilor prilejuite de Ziua Națională, va fi deschisă de caii multiplii campioni naționali ai Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei., urmați de Detașamentul de cavalerie al Jandarmeriei Capitalei și de Patrula Călare a Poliției Locale a Municipiului București.

În Piața Constituției va prezenta onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate etalon a Armatei României. Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este prima unitate atestată documentar din armata română modernă, acreditată cu paza palatului domnesc, înființată la 1 iulie 1860, prin Ordonanța domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Parada prilejuită de Ziua Națională se va încheia cu onorul dat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul și Muzica Militară a Diviziei 1 Infanterie „DACICA”.

La parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale în Piața Constituției urmează să asiste și președintele Traian Băsescu, fiind de asemenea anunțată prezența ministrului Apărării, Mircea Dușa, și a șefului Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă.

În timpul paradei de 1 Decembrie, traficul rutier va fi restricționat, între orele 5.00 și 14.00, pe Calea 13 Septembrie (între Bd. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății), strada Izvor, Bd. B.P. Hașdeu, Splaiul Independenței (între Piața Operei și Podul Națiunile Unite), Bd. Unirii (între Piața Constituției și Bd. I.C. Brătianu), Bd. Națiunile Unite, Bd. Libertății, Bd. Regina Maria (între Piața Libertății și Piața Regina Maria), Bd. George Coșbuc (între Bd. Tudor Vladimirescu și Piața Regina
Maria) și Calea Rahovei (între Bd. Libertății și Bd. George Coșbuc).

După defilare, traficul rutier va fi restricționat pe Bd. Tudor Vladimirescu, între Bd. George Coșbuc și Calea 13 Septembrie, sensul spre Calea 13 Septembrie, precum și pe străzile care acced în acest tronson.

Rutele ocolitoare recomandate de Poliția Rutieră sunt: Calea 13 Septembrie – Șos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd. Eroilor – str. Știrbei Vodă – Calea Victoriei; Calea 13 Septembrie – Șos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd. Eroilor – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei; Calea Rahovei – str. Progresului – str. C-tin Istrate – bd. Mărășești – bd. Dimitrie Cantemir – Piața Unirii.

Tot luni, începând cu 17.30, când va avea loc retragerea cu torțe, traficul rutier va fi restricționat pe banda I pe traseul Palatul Cercului Militar – bd. Regina Elisabeta – bd. Mihail Kogălniceanu – Piața Operei – bd. Eroii Sanitari – bd. Prof. Gh. Marinescu – Șos. Cotroceni – Piața Leul – bd. Iuliu Maniu – bd. Vasile Milea – sediul Regimentului 30 Gardă.

Inchide