Avertismentul unui turist român plecat în concediu în Grecia: „Gândiți-vă bine cu ce veniți. Chiar NU MERITĂ efortul”

Avertismentul unui turist român plecat în concediu în Grecia: „Gândiți-vă bine cu ce veniți. Chiar NU MERITĂ efortul”
Sursa FOTO: Arhiva Gândul/ Caracter ilustrativ
Publicat: 28/06/2023, 13:50
Actualizat: 28/06/2023, 14:30

Un turist român care a plecat în Corfu, Grecia, cu mașina spune că drumul cu autoturismul personal este obositor și costisitor. În schimb, transportul cu avionul costă cam tot atât și „în 3 ore ești la plajă, cu berea în mână”.

El afirmă că a pierdut două zile la plecare și două zile la întoarcere, în condițiile în care ar fi fost mai rentabilă o călătorie cu avionul în Grecia. „Gândiți-vă bine cu ce veniți. Chiar nu merită efortul”, avertizează el.

„Am venit cu mașina în Corfu și rău am făcut, plecat la 5 din București, 16.00 oprire la Seres, a doua zi la 9.00 pe drum la 14.30, Igoumenitsa ferry.

Am pierdut 2 zile la venire și 2 la plecare, care puteau fi de concediu, și cel puțin 500 euro cheltuiți pe drum pe cazări, combustibil, ferry, taxe autostradă, rovignete.

Am observat că sunt foarte puțini români veniți cu auto personal, majoritatea cu avion care e pe la 250 euro, mașini închiriate de la aeroport, în 3 ore ești la plajă, cu berea în mână, versus două zile de stat la volan, se schimbă obiceiurile oamenilor!

Așa că gândiți-vă bine cu ce veniți, drumul de venire nu e tocmai ok, pe autostrăzile din Grecia se lucrează și pe unele se merge pe o singură bandă, DN-ul din Bulgaria plin de cârpeli, chiar nu merită efortul!”, a scris un român pe grupul Forum Corfu, de pe Facebook.

Ce spun șoferii despre mersul în coloană, la drum lung: „Parcă vă duceți la război, nu în concediu”

Mulți români aleg să meargă în concedii alături de multe familii, rude sau prieteni și merg în coloană cu mașinile. Grecia este una dintre destinațiile favorite ale turiștilor din țara noastră, iar pe rețelele de socializare există grupuri în care oamenii își spun experiențele de acest gen.

Este și cazul unui bărbat, care merge des în Grecia în concediu, iar pe grupul de Facebook „Forum Thasos” a vorbit despre condusul mașinilor în coloană și a oferit și câteva sfaturi, evident, din proprie experiență.

„Am tot văzut aici fel de fel de păreri pro și contra despre călătoritul «în coloană». Există avantaje și dezavantaje, dar mai ales niște reguli de conduită preventivă care ar trebui respectate. Lista nu este exhaustivă și orice completare e binevenită. Recomandări personale:

Maxim 3 mașini în coloană sau perechi.

Primul este tot timpul cel mai lent, iar ultimul cel mai rapid, excepție atunci când există un veteran care știe bine drumul, iar ceilalți sunt începători. Folosiți walkie talkie, pentru o comunicare rapidă pe distanțe scurte. Stabiliți dinainte puncte de așteptare/ întâlnire în caz că nu puteți comunica”, a scris el.

El a continuat postarea și cu câteva precizări mai detaliate, pentru fiecare șofer, în funcție de poziționarea sa în coloană.

„Dacă ești primul din coloană sau intermediar:

  • Niciodată să nu forțezi galbenul la semafor;
  • Semnalizează la orice manevră: depășire, ocolire obstacol, intenție de oprire etc;
  • Încearcă să nu pui frâne bruște;
  • Verifică din când în când dacă cel din spatele tău te urmează;
  • Dacă nu, unde e posibil, tragi pe dreapta și îl aștepți să vină.

Dacă ești ultimul sau intermediar:

  • Asigură-te că lași suficientă distanță între tine și cel din față pentru a permite depășirea și pentru a evita coliziunea în caz de frânare bruscă.
  • Verifică, din când în când, dacă cel din spatele tău te urmează.
  • Dacă nu, unde e posibil, tragi pe dreapta și îl aștepți să vină. Nu trece pe roșu/galben. Nu încălca regulile de circulație, chiar dacă există riscul de a pierde coloana. Te vor aștepta… sau așa ar trebui”, a mai precizat șoferul.

„Dacă primul face o tâmpenie…”

Chiar și așa, comentariile critice la adresa sa nu au întârziat să apară. Zeci de alți șoferi și-au dat cu părerea și au adus argumente contra.

  • „În cea mai mare parte, cei care merg în coloană sunt pericol pentru trafic, deoarece nu prea știu cum să meargă. Sunt focusați la cei cu care merg în coloană și foarte puțin atenți la ceilalți participanți la trafic. În general, dacă primul face o tâmpenie în trafic e urmat de ceilalți, precum oile. Nu vă înțeleg, în era tehnologiei aveți date pentru Facebook, dar pentru drum nu prea, vă trebuie walkie-talkie, stații și detectoare de radar când aveți tot ce vă trebuie în telefon… Că mi-e greu să cred că vreunul din aceste comentarii e scris de pe desktop, aici. Atâta plănăgeală pentru un drum de câteva sute de kilometri… parcă vă duceți la război, nu în concediu. Fără supărare, puteți să ziceți ce vreți, dar dacă trebuie să opriți din 50 în 50 de km la un astfel de drum. Nu sunteți șoferi? Lăsați mașina acasă și duceți-vă cu autocarul. E mult mai sigur. Cei care știu să meargă în coloană nici nu îi sesizezi în trafic că sunt împreună, decât după câțiva kilometri în care ai aproximativ același ritm de mers cu ei”, a scris cineva.
  • „Dacă tot mergeți în coloană (deși nu e indicat), permiteți depășirea! Dacă mergeți cA după știm noi ce, nu înseamnă că toți trebuie să meargă în ritmul vostru. Nu se bagă nimeni în coloana voastră, dar nici nu se pot depăși 3-4 mașini dintr-un foc”, este de părere altul.
  • „Eu consider că mersul în coloană generează risc de accidente; conducătorii sunt tentați să ignore semnele de circulație, în favoarea urmăririi colegilor de coloană. Waze a devenit foarte eficient, dând informații reale despre drum, direcția de urmat, camere radar sau alte probleme”, a mai postat altcineva.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?