EXCLUSIV | Unde își petrec românii vacanța de Crăciun? Cele mai scumpe pachete turistice și cele mai căutate destinații

EXCLUSIV | Unde își petrec românii vacanța de Crăciun? Cele mai scumpe pachete turistice și cele mai căutate destinații
Vacanță în Laponia, Țara lui Moș Crăciun / Sursa foto: Răzvan Pascu
Publicat: 22/12/2022, 12:30

Cu ocazia primului Crăciun după ridicarea totală a restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, mai mulți români au decis să își cumpere vacanțe pentru a petrece aceste sărbători fie în țară, în pensiuni agroturistice sau în hoteluri pe Valea Prahovei, fie în străinătate, în orașele unde s-au organizat piețe dedicate, sau în țara lui Moș Crăciun, Laponia.

Crăciunul nu este foarte scump, comparativ cu Revelionul, dar ceea ce specialiștii remarcă, în comparație cu anul 2021, este creșterea numărului de turiști, mai mare chiar și față de Revelion.

Motivul este, spune consultantul în turism Traian Bădulescu, pentru Gândul că, anul trecut, erau încă în vigoare restricții cauzate de pandemia de COVID-19, inclusiv în piețele de Crăciun, și vizitatorii aveau nevoie de certificat pentru a călători în marile orașe europene, dar și în interiorul României.

„Pentru Crăciun, cred că este o creștere de 40-45% față de anul trecut, de Revelion este cam de 35%, că s-a călătorit și de Anul Nou în 2021, dar de Crăciun se călătorește mai mult decât în 2021. Crăciunul este sub Revelion, dar cu o creștere mai mare față de anul precedent”, explică Traian Bădulescu.

În ceea ce privește prețurile, acestea s-au mărit cu 10 – 25%, față de Crăciunul trecut, ceea ce este realist și reprezintă o creștere mai mică decât la alte produse și servicii, apreciază consultantul în turism.

„Utilitățile s-au dublat, triplat la prețuri, la fel și produsele de larg consum. În turism, nu-și permit să crească mai mult de 25%, pentru că vorbim de sume un pic mai mari decât cât dai pe un lapte”, a explicat Traian Bădulescu.

Vacanță în Țara lui Moș Crăciun

Cel mai scump pachet de Crăciun, dar care prinde bine la clienții români, este Laponia.

„Pentru copii, pachetul este undeva la 1.800 – 2.000 de euro, iar pentru părinți, 2.200 – 2.300 de euro de persoană, cu tot cu zbor, pentru cinci zile, în Țara lui Moș Crăciun. Cred că este cel mai scump, dar este cerut, pentru cei care își permit, de Crăciun. Sunt incluse și circuite în Țara lui Moș Crăciun. Așa cum noi suntem «Țara lui Dracula», Finlanda – Laponia – este «Țara lui Moș Crăciun», așa s-au pus pe hartă de mulți ani”, a spus Traian Bădulescu.

Consultantul în turism Răzvan Pascu este cel care organizează, din 2020, în calitate de antreprenor, vacanțe speciale în „Țara lui Moș Crăciun”.

„Organizăm un zbor charter direct în Laponia de Crăciun, pentru familii cu copii, și deja 70% din capacitatea avionului este rezervată, deci oamenii își doresc în continuare să călătorească”, spunea Răzvan Pascu în 2020, în perioada când restricțiile epidemiologice erau destul de severe. Atunci era vorba ce aproximativ 120 de locuri.

La acea dată, un sejur de cinci zile, cu zbor charter direct, cazare cu demipensiune la hoteluri de 4 stele cu facilități precum saună cu priveliște panoramică sau SPA pentru copii, transferuri, asigurare de călătorie și storno cu clauză COVID, cină festivă de Crăciun și însoțitori de grup din partea agenției Eturia, cu care era organizat circuitul, pornea de la 2.150 de euro pentru un adult și de la 1.590 de euro pentru un copil.

Răzvan Pascu este și în aceste zile în Laponia și publică pe rețelele sociale imagini și detalii din „sediul central” al lui Moș Crăciun, „Santa Klaus Village”, de lângă localitatea finlandeză Rovaniemi, aproape de Polul Nord.

Zilele acestea, turiștii noștri au trăit alături de noi magia Crăciunului în Țara lui Moș Crăciun, în Laponia. Am fost împreună să ne plimbăm cu sania trasă de câini husky, cu sania trasă de reni, ne-am plimbat cu snowmobilul, am fost să vedem Aurora Boreală, am vizitat casa lui Moș Crăciun din pădure și am fost la Oficiul Poștal al lui Moș Crăciun. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, a fost extraordinar”, a povestit Răzvan Pascu, pentru Gândul.

Antreprenorul a confirmat că cererea pentru aceste pachete a fost foarte mare de acest Crăciun.

„Am avut două avioane charter pline. Și dacă mai aveam încă două, se vindeau și acelea”, spune Răzvan Pascu.

În fiecare avion au fost 170 de turiști, dintre care aproximativ 60 de copii, iar pentru ei a fost angajat un animator în timpul zborului.

Sărbători în pensiuni pe Valea Prahovei sau stațiuni balneare

Sunt și români care aleg destinații exotice în această perioadă, dar este doar o vacanță, nu Crăciun, crede Traian Bădulescu. Pentru a simți atmosfera de sărbătoare mai mult decât doar în hoteluri sau mall-uri, așa cum este, de exemplu, în Dubai, românii aleg pachete în marile orașe europene unde s-a muncit pentru organizarea piețelor de Crăciun.

Preponderente rămân clasicele sejururi în pensiuni rurale din țară, în stațiunile de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, stațiunile balneare Băile Felix, Băile Herculane.

De Crăciun, o cameră – pentru o familie, eventual cu un copil – poate să coste undeva de la 1.500 – 2.000 de lei, cu o masă festivă inclusă.

„De obicei se stă cam două, trei nopți. Pachetul cu totul, camera, pornește de la 1.500 de lei până undeva la 4.000 de lei. Pot fi anumite hoteluri unde să coste mai mult, dar cam asta e media”, a explicat Traian Bădulescu.

Se poate ajunge și la 1.500 de euro, pentru hoteluri scumpe de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, unde sunt multe servicii incluse, spune specialistul în turism.

Ca o comparație, în Austria – nu că o mai promovăm noi neapărat – înainte de Crăciun am văzut prețuri la trei și patru stele de la 8.000 de lei, pentru cinci nopți, o familie cu copii, unu sau doi, până la 25.000 de lei, pentru perioada de dinainte de Crăciun. Și Austria oferă frig, noi nu. Acolo nu se mai bagă căldură la niște hoteluri, la noi mai bine le închid decât să nu bage încălzire. Turistic, nu o boicotez, că e o destinație foarte frumoasă, dar și România merită”, consideră Traian Bădulescu.

Consultantul în turism spune că, trecând peste decizia politicienilor, oamenii din domeniu voiau ca România să intre în Schengen și chiar au primit semnale în acest sens.

În România, turiștii aleg mai ales pensiunile rurale pentru că vor să se simtă într-o atmosferă frumoasă, în familie, în Bran, Moeciu, Fundata, Maramureș, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Neamț, Oltenia de sub munte, completează Traian Bădulescu, iar prețurile de Crăciun, la ofertă, mai scumpe, pot fi între 300 – 400 de lei pe noapte camera, cu o cină specială.

Cei care aleg o vacanță în străinătate, un city-break, preferă orașele cu piețe de Crăciun, de la 300 de euro pe persoană, cu tot cu zbor, în Istanbul, la 500 – 600 de euro de persoană.

Românii vor să meargă și în marile orașe europene – Praga, Budapesta, Strasbourg, în Franța, în Germania – Dusseldorf, Berlin, la Barcelona.

Pentru doritorii de Crăciun în Dubai, cu tot cu zborul cu avionul, un pachet poate să coste în jur de 600 – 700 de euro de persoană, cu tot cu cazare la hotel.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu