Studiul unui grup de cercetători de la Universitatea San Francisco aduce informații importante pentru bolnavii de cancer. Oamenii de știință anunță că au descoperit o terapie care atacă tumorile cu ajutorul unor celule de grăsime modificate în laborator. Momentan, tratamentul este încă în faza de experiment, însă testele pe animale sunt promițătoare.
Tratamentul revoluționar se bazează pe înfometare celulelor cancerigene. Cercetătorii de la Universitatea San Francisco au modificat banalele celule de grăsime care stochează energie în unele care ard calorii și generează căldură, le-au implantat aproape de tumori și a observat cum se hrănesc cu celulele bolnave. Dimensiunea tumorilor s-a micșorat cu peste 50%
În cadrul experimentelor efectuate pe șoareci, cercetătorii au observat că noua terapie a încetinit dezvoltarea tumorilor în cinci cazuri de cancer diferite, cum ar fi pancreatic, de sâni, sau de colon.
Medicii români sunt rezervați momentan.
„Dacă a ajuns la nivelul animalelor de laborator, înseamnă că mai sunt probabil ani până când va ajunge la stadiul de fază trei pe subiecți umani, pe voluntari. După aia urmează aprobarea medicamentelor.”, a declarat Laurențiu Simion, medic specialist oncolog.
În 2024, medicii de la noi din țară aveau în evidențe peste 550.000 de bolnavi, cu 21% mai mulți decât în 2023, iar statisticile sunt sumbre. Unul din șase decese este cauza de cancer. Doar în 2023, peste 56.000 de persoane au murit din cauza acestei maladii.
FOTO: Envato
Citește și:
Câţi bani alocă România pentru PREVENȚIA în sănătate în comparaţie cu celelalte state membre ale UE