Hidroelectrica a semnat ORDINUL de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru. Investiția este de peste 188 de milioane de euro

Publicat: 09/07/2024, 19:00

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România, a semnat, marți, ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Vidraru, un proiect de importanță strategică pentru Sistemul Energetic Național (SEN).

Contractul, adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. și Butan Grup, are o valoare de 188.382.021 euro. Această investiție majoră va aduce tehnologii de ultimă generație și soluții inovatoare pentru modernizarea și optimizarea funcționării Centralei Hidroelectrice (CHE) Vidraru.

„De 12 ani nu a fost semnat un contract de retehnologizare, iar asta înseamnă o problemă pentru România. Lumea privește cu îngrijorare aceste contracte mari. Este un contract pe 7 ani. Arătați-mi undeva, în sectorul public, un contract pe 7 ani la 188 de milioane de euro. Nu este ușor de făcut. Suntem o companie listată, noi am promis anul trecut o listare și domnul ministru (Sebastian Burduja, ministrul Energiei, n.r.) a fost alături de noi în toată această perioadă. Planul de investiții este unul foarte serios. Este o foarte mare responsabilitate a sectorului energetic românesc, a acelor companii care produc energie electrică în bandă. Fără investiții în acest sector pentru a prelungi durata de viață nu vom putea avea o bază. Trebuie să avem un plan foarte bine pus la punct. O companie listată nu trăiește din amintiri, ci din investiții și din cuvântul „da”.

Cu ocazia acestei retehnologizări, după 58 de ani de funcționare continuă, se schimbă toate cele patru hidroagregate. Se va schimba sistemul electromecanic, sistemul automatizare SCADA. Vor avea loc lucrări la prizele de aducțiune, de aceea se va goli puțin lacul, lucrări care de 58 de ani nu s-au mai făcut niciodată. Este o minune că centrala produce an de an servicii de sistem și energie electrică acestei țări. În primul an și jumătate are loc partea de proiectare”, a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

Ceremonia de semnare de la CHE Vidraru

Obiectivele retehnologizării sunt:

  • creșterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menținerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală);
  • creșterea randamentelor hidroagregatelor și implicit a randamentului global al amenajării;
  • creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial;
  • creșterea fiabilității, a disponibilității și a siguranței în exploatare pentru toate echipamentele și instalațiile Amenajării, dar și asigurarea volumului și a calității serviciilor de sistem furnizate de CHE;
  • introducerea unui sistem care să permită monitorizarea și comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilității monitorizării funcționării CHE;
  • pregătirea echipamentelor și instalațiilor din CHE Vidraru și de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcționare.

În cadrul evenimentului au participat prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, Marija Kapitanovic, ambasaborul Croației în România.

„Privim cu toții acest baraj impresionant. Vă mărturisesc că simt o uriașă mândrie față de trecut și o încredere totală față de viitor. Privesc cu încredere în viitor pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit și construit într-un ritm mai susținut ca acum. Asigur Hidroelectrica de tot sprijinul Guvernului României, susținem orice investiție majoră în energie curată, pentru că este cea mai bună investiție în viitorul acestei țări”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Retehnologizarea CHE Vidraru va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile și va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic național”, a spus și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja, despre retehnologizarea hidrocentralei Vidraru: ,,Pentru toți românii înseamnă perspectiva unor facturi mai mici

Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vasile Bănescu, după ”show-ul” făcut de Șoșoacă: Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează...
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
VIDEO. Violențe între români și polițiști în Anglia. „Să vină mascații de la București, că...
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima....
Dureros: Shannen Doherty a finalizat divorțul cu o zi înainte să moară. Ce acord a...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce a scos la iveală necropsia în cazul dentistei ucise în Brăila! Ce a luat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Aplicația ce detectează radarele mobile ale Poliției. Cum activezi funcția?
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Insula Iubirii, sezonul 8. Reacția lui Robert Braia după ce s-a scris că i s-a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Victimele unei escrocherii! Un cuplu de români a trăit un adevărat coșmar în Grecia: "Ne-a...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Un nou microcontinent a fost descoperit între Groenlanda și Canada