VIDEO| Povestea cutremurătoare a Silviei, alpinista din Brașov care a murit în Munții Bucegi, cu doar o zi înainte să împlinească 38 de ani

VIDEO| Povestea cutremurătoare a Silviei, alpinista din Brașov care a murit în Munții Bucegi, cu doar o zi înainte să împlinească 38 de ani
Sursă foto: Facebook
Publicat: 13/01/2022, 17:55
Actualizat: 13/01/2022, 18:11

O cunoscută alpinistă din Brasov a murit, miercuri, pe un traseu din Munții Bucegi, cu doar o zi înainte să împlinească 38 de ani. Silvia M., care are o soră geamănă, a vrut să o sărbătorească parcurgând traseul Albișoara Gemenelor, însă nu a mai apucat să ajungă la destinație.

Alpinista a pornit singură la drum, pentru că nu și-a găsit niciun partener de traseu, după cum mărturisea în postările pe pagina de Facebook. Pe la amiază, Silvia nu a mai răspuns la telefon, iar familia ei s-a îngrijorat.

Salvamontiștii din Bușteni și Prahova au primit apelul de urgență in jurul orei 18.00. O echipă aflată pe platou a încercat imediat să plece spre Vârful Caraiman, însă viscolul puternic cu transport de zapadă a făcut imposibila deplasarea.

O altă echipă a plecat din Bușteni pe urmele fetei, dar când a ajuns în zona de creastă, vântul puternic a șters urmele celei disparute și aceasta nu a putut să fie găsită.

Trupul alpinistei nu a putut fi recuperat de pe munte

În dimineața zilei de joi, o altă echipă a reusit să o localizeze pe tânăra alpinistă. Era căzută pe un versant SE-stic, fără semne vitale. Pentru ca terenul este foarte accidentat si accesul este dificil, s-a solicitat ajutorul unui elicopter. După mai multe încercări de extragere prin troliere, misiunea a fost anulată din cauza rafalelor puternice și a riscului de avalanșă generat de elicopter.

Salvamontiștii au anunțat că actiunea de recuperare a trupului alpinistei va fi reluată imediat ce conditiile meteo vor permite acest lucru.

Silvia cunoștea foarte bine traseul deoarece îl parcursese în urmă cu aproape o săptămână, tot de una singură.

Planul era să urc Albișoara Crucii 2A (…) dar am nimerit în Albișoara Gemenilor 2A. Și am continuat așa! Am ales să urc pe porțiunea cu gheață și puțină zăpadă evitând porțiunea cu mai multă zăpadă. Îmi place așa, deși teoretic e riscant. Amintesc faptul că 2A e cota Româneasca e greu de înțeles ce înseamnă. Traseele 2A sunt total diferite în experiență și dificultate”, a scris ea pe blogul personal.

Pe 8 ianuarie, într-un mesaj pe Facebook, Silvia a scris că ar vrea să repete experiența din Munții Bucegi.

”Ce experiență solo. Vreau sa mă mai duc să mai încerc o data căci condițiile mi s-au părut foarte foarte bune și faine. Poate solo sau poate se oferă cineva sa vine cu mine ….”, a scris ea pe Facebook.

În trecut, Silvia a stat în comă

În aprilie 2014, tânăra alpinistă a suferit un accident, în zona Cheile Prăpăstiile Zărneștiului. Atunci i-a căzut un bolovan în cap și a stat în comă o perioadă.

Au fost mulți ani în care a urcat neîncetat și fără teamă, pe cele mai înalte trasee de alpinism și escaladă din România. Are un extraordinar palmares și a scris foarte mult despre toate aventurile ei. A fost, este și va rămâne o vie inspirație pentru întreaga comunitate montană. Poveștile scrise de ea ne-au ghidat pe toți către multe rute.A avut un accident acum câțiva ani, a urmat o recuperare dificilă și cu toate că nu mai era același om extrem inteligent și puternic, a continuat să urce la fel de des în munți. A urcat în echipă, dar și singură. Singură a fost și acum şi din păcate, de data asta nu s-a mai întors acasă”, a mai scris un apropiat pe Facebook.

„Îmi doresc foarte mult să fac o echipă feminină şi am tot căutat anul trecut fete cu care să lucrez la modul cel mai serios. La Costila, pe Valea Prahovei, există nişte trasee foarte interesante. Îmi doresc să reuşesc să fac, timp de trei zile consecutiv, trei tresee diferite, cu câte o coechipieră în fiecare zi”, declara Silvia în 2015, într-un interviu pentru Adevărul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale