VIDEO România, țara dozelor fără număr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „România are de plată 1,3 miliarde de euro pentru dozele achiziționate. Nu putem să mai primim vaccinul, nu avem unde să-l mai depozităm”

Publicat: 27/04/2022, 00:01
Actualizat: 27/04/2022, 00:03

Prof. Dr. Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și fost reprezentant al României la OMS, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Alexandru Rafila a vorbit despre dozele de vaccin fără număr achitate de România în perioada pandemiei. La un simplu calcul, România are de plătit peste 1,3 miliarde de euro pentru cele 90 de milioane de doze de vaccin achiziționate.

Dincolo de banii pe care țara noastră trebuie să-i achite, actualul ministru al Sănătății a ridicat și o altă problemă: nu mai avem locuri de depozitare pentru tranșele viitoare de vaccin. Întrebarea care se ridică în acest context este: ce facem cu ele și cine se mai vaccinează?

90 de milioane de doze de vaccin achiziționate de România

„Marius Tucă: Care a fost calculul pentru ca România să achiziționeze  90 de milioane de doze de vaccin?

A. Rafila: E un subiect mai complex puțin care nu se referă numai la România. Se referă la modul în care Comisia Europeană a negociat aceste contracte pentru statele membre. Dvs. știți că în 202o nu existau încă vaccinurile autorizate, ele au fost autorizate abia spre sfârșitul anului 2020, iar aceste acorduri practic stabileau o posibilitate ca pe măsură ce vaccinurile sunt autorizate să ajungă cât mai repede la statele membre. Intenția probabil că a fost bună la început. (…)

UE a ajuns în situația să cumpere mai vaccinuri decât populația Uniunii, cu o posibilitate de opțiune însă pentru statele membre. În anumite momente, cota parte care revenea fiecărei țări ca și proporție din populație,  putea să fie refuzată. Singura chestiune este că era totul sau nimic, nu puteai să refuzi o anumită cantitate dintr-o anumită tranșă.

M. Tucă: Când a fost contractat acest număr foarte mare de vaccinuri?

A. Rafila: A fost contractat în două etape: în etapa inițială, în 2020 și, ulterior, după ce în 2020 s-a stabilit calendarul de livrări pentru anul 2021. Pe 10 mai 2021, a existat o propunere pentru livrările din anii 2022-2023. (…) Contractele UE au fost încheiate pentru vaccinarea populației din uniune cu fiecare dintre vaccinuri. Așa au fost contractele inițiale.

M. Tucă: Care au fost calculele? Care este suma totală pe care România trebuie s-o achite pentru aceste 90 de milioane de doze?

A. Rafila: Probabil că depășește bine un miliard de euro. Probabil, 1,3 miliarde de euro. Până acum am plătit în jur de 400 de milioane de euro. Mai avem de plătit 900 de milioane de euro. Pentru toate tipurile de vaccin.

M. Tucă: Și când vom plătit acești bani?

A. Rafila: Nu știu și problema mea este legată nu numai de plată, ci de faptul că noi ar trebui să primim în continuare tranșe perioada următore. Am informat și membrii Guvernului. Nu avem unde să-l depozităm pentru că avem circa 8 milioane de doze depozitate în România.

Două milioane de doze au expirat. În 45 de zile, eu am reușit să vând 7,5 milioane de doze de vaccin și asta înseamnă o economie pentru statul român de 150 de milioane de euro. Dincolo de plată, nu avem unde să-l depozităm. Este o problemă logistică foarte serioasă.”

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.