VIDEO | Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului. „Să cinstim jertfa iubitoare a lui Dumnezeu și să așteptăm cu nădejde lumina Învierii”

Publicat: 14/04/2023, 09:00

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Se mai numește și Vinerea Neagră pentru că în această zi a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc.

Ziua de vineri este și printre puținele zile aliturgice din timpul unui an bisericesc.

Tot în această zi are loc denia Prohodului, care cuprinde o serie de cântări împărțite în trei stări.

Răstignirea lui Iisus Hristos (FOTO: crestinortodox.ro)

„Să așteptăm cu nădejde lumina Învierii lui Hristos”

Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, a vorbit, pentru Gândul, despre importanța zilei de vineri pentru creștinism și a explicat ce semnifică Săptămâna Patimilor.

„Dumnezeu se coboară cu puterea infinită în împărăția morții, în iad, să salveze și sufletele protopărinților noștri aflați acolo. Multe semne s-au făcut în Ierusalim după ce Mântuitorul și-a dat duhul pe Crucea Golgotei și multe trupuri ale sfinților au înviat și s-au arătat în sfânta cetate.

Această asumare, de bunăvoie, dintr-o iubire infinită a lui Dumnezeu, este alegerea noastră ca în vinerea aceasta atât de sfântă să contemplăm și noi cu recunoștință la jerfa Domnului nostru. Și recunoștința se manifestă prin fapte bune, rugăciune, în postire, simțindu-L cu adevărat pe Dumnezeu aici, în viața noastră, știind și fiind conștienți că El este de-a pururi cu noi și lângă noi și vorbim nu numai despre Dumnezeu, ci vorbim mai ales cu Dumnezeu. Și atunci ne transformăm și noi puțin din oameni îndoielnici, din oameni ezitanți, din oameni mai puțin credincioși, din oameni foarte întrebători, în persoane care capătă chipul sfânt al Domnului Iisus Hristos, iubitorul nostru cel mai înalt și cel mai sfânt.

De aceea, pentru că suntem în aceste zile cu atâta profunzime și știm că, până la urmă, dincolo de rânduiala aceasta strictă a trecerii noastre prin timp, care este o rânduială ce ține de spațiul atemporal, dincolo nu mai este timp. Pentru că timpul este o unitate de măsură creată de Dumnezeu ca să ne măsoare, cum spunea cineva, trecerea prin lumea aceasta.

Acolo, fiind spațiu, atemporal și infinit, este sărbătoare mereu, pentru că Dumnezeu Însuși este o sărbătoare pentru noi. Trebuie să cinstim cu recunoștință jertfa iubitoare a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi – pentru că se referă cu adevărat la fiecare în parte – și să așteptăm cu nădejde lumina cea mare ce va să fie, lumina Învierii lui Hristos„, a spus, pentru Gândul, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București.

”Trecerea pe sub Sfânta Masă, care simbolizează mormântul lui Iisus Hristos”

Părintele Emil Cărămizaru spune că slujba din Vinerea Patimilor are o încărcătură emoțională profundă, pentru că, de fapt, este slujba de înmormântare a Domnului Iisus Hristos.

„După ce, în seara zilei de joi, am săvârșit Denia celor 12 Evanghelii, care zugrăvesc în sine toată această participare afectivă și toată această suferință asumată a Domnului Hristos, inclusiv Cina cea de Taină și instituirea Sfintei Împărtășanii ca un legământ dintre cer și pământ, prin cuvintele Domnului «aceasta s-o faceți spre pomenirea mea», Sfânta Cruce este scoasă în naosul bisericii, se pune Sfântul Epitaf – o pânză unde este zugrăvită scena punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos – așezat pe o masă unde vin credincioși și sărută.

Există acest ritual pios de a trece pe sub Sfânta Masă care simbolizează mormântul lui Iisus Hristos. Trecerea pe sub această masă așezată special la mijlocul bisericii simbolizează tocmai această părtășie a noastră cu înmormântarea Domnului Iisus Hristos, făcându-ne și noi părtași la aceste evenimente cosmice și atât de sfinte”, a explicat părintele paroh.

„Denia Prohodului este slujba de înmormântare a Domnului”

În seara zilei de vineri se face Denia Prohodului, la procesiunea în jurul bisericii se rostesc rugăciuni și credincioșii țin în mâini lumânări aprinse.

”Se face Denie seara, care este o slujbă specială, îi spunem noi de priveghere, de chemare a lui Dumnezeu prin rugăciune, de asumare conștientă a jerfei Sale mântuitoare.

Se face la un moment dat o procesiune în jurul bisericii, rostindu-se ectenii, adică rugăciuni, și purtând Sfântul Epitaf, crucea, prapuri, lumânări aprinse. Se face această procesiune în jurul bisericii chemând puterea lui Dumnezeu să ne mântuiască, să ne ocrotească, să ne dea mai multă credință, să ne dea mai multă pace, să ne dea mai multă înțelegere a ceea ce suntem și cine suntem pe acest trecător și efemer pământ.

Slujba în sine a Prohodului este formată din rugăciuni, din cântări. Noi unim atât de frumos în timpul ritualului liturgic rugăciunea cu cântarea. Ne rugăm cântând și cântăm rugându-ne.

Muzica este invenția Tatălui Ceresc. El a creat armonia din univers și a creat și această armonie pe care noi o denumim muzică, făcând-o accesibilă urechilor noastre, cele exterioare, dar și cele interioare, ca să o înțelegem.

Atunci când cântăm rugându-ne sau ne rugăm cântând, se înfiripează rugăciunea mai ușor, urcă spre cerul lin și sfânt al lui Dumnezeu și ne simțim noi mai plini de liniște, de pace, de armonie. Ne simțim cu toții într-o comuniune sfântă și binefăcătoare și de aceea biserica și participarea la aceste sfinte slujbe este binefăcătoare.

Sunt și mulți tineri care vin la biserică și nu numai la aceste slujbe, la denii, așa cum sunt ele denumite, ci și în general și în alte zile de sărbătoare sau în duminici. Până la urmă, aceasta este metoda cea mai eficientă ca lumea aceasta să se salveze”, a mai spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Mărturii despre Vinerea Mare. Părintele Vasile Ioana: „Eram atât de căzuți încât trebuia să vină un Salvator”

EXCLUSIV VIDEO | Săptămâna Mare: Ce ar trebui să facem înainte de a lua Lumină și când este a doua Înviere

VIDEO EXCLUSIV | Părintele Vasile Ioana, despre minunea de Paște din Biserica Sfântului Mormânt: „Am pus lumina la stomac ca să-mi vindec ulcerul și de atunci nu m-a mai durut niciodată”

EXCLUSIV | Profesorul Mihail Jianu face dezvăluiri din culisele practicii medicale. “Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult