ANM, avertizare în a doua zi de Crăciun. Cod galben de ninsori și viscol în 13 județe!

ANM, avertizare în a doua zi de Crăciun. Cod galben de ninsori și viscol în 13 județe!
ANM, avertizare în a doua zi de Crăciun. Cod galben de ninsori și viscol în 13 județe! / Sursa FOTO: https://www.radioresita.ro
Publicat: 26/12/2020, 11:16

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă, 26 decembrie, o atenţionare meteorologică Cod galben de ninsori moderate cantitativ, viscol și intensificări ale vântului pentru 13 judeţe.

Avertismentul este valabil de duminică, ora 06:00, până luni, 28 decembrie, la ora 10:00.

Unde va ninge viscolit

În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va sufla tare, cu rafale în general de 80-90 km/h, iar pe creste peste 100-120 km/h, viscolind puternic ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în Munţii Banatului şi în zona joasă a judeţului Caraş-Severin, unde vor fi viteze la rafală ce vor depăşi 70-90 km/h, iar precipitaţiile vor fi mixte.

În zilele de luni şi marţi (29 decembrie) vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde va spulbera zăpada, precizează ANM.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea.

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat informarea meteo de precipitaţii şi intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă, ora 10:00, până luni, la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, la munte vor predomina ninsorile, în special la altitudini de peste 1.500 de metri şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Pe parcursul zilei de duminică (27 decembrie) vântul va avea intensificări, în special pe creste, unde rafalele vor depăşi 80-90 km/h şi va fi viscol.

Vânt puternic în Oltenia și Muntenia

În jumătatea de sud a ţării, temporar vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, local se vor depăşi 15-25 l/mp şi izolat 30 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, exceptând seara de sâmbătă (26 decembrie) şi noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie), când în sudul Banatului, al Transilvaniei şi al Moldovei şi pe alocuri în Oltenia şi Muntenia, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă.

Începând din cursul zilei de duminică (27 decembrie), vântul se va intensifica treptat şi în restul teritoriului, iar local mai ales în Oltenia, Muntenia şi Transilvania va atinge la rafală viteze în general de 50-55 km/h. În zona montană pe spaţii restrânse este posibil să se formeze polei sau gheţuş, precizează ANM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase