ANM: Avertizări meteo pentru mai multe regiuni din țară. Prognoza pentru București

ANM: Avertizări meteo pentru mai multe regiuni din țară. Prognoza pentru București
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 02/04/2022, 14:24

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare tip cod galben de intensificări ale vântului pe parcursul întregii zile.

Zonele afectate sunt Dobrogea și regiunea de est a Munteniei.

În aceste regiuni, temporar vântul va avea intensificări cu rafale de 55…65 km/h şi izolat peste 70…75 km/h.

De asemenea, a fost emisi și un cod galben de ninsori însemnate cantitativ, valabil de duminică până luni în Carpații Orientali, Carpații Occidentali, dar și în zonele joase de relief din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț și Suceava.

Codul galben este valabil în intervalul 3 aprilie, ora 03:00 – 4 aprilie, ora 03:00, iar în această perioadă se va depune strat de zăpadă.

ANM: Averse și descărcări electrice în București

ANM informează că în cursul zilei de sâmbătă, în București, vremea va fi ușor instabilă, iar valorile termice vor fi în continuare peste cele normale perioadei actuale, cu toate că sunt mai scăzute decât temperaturile înregistrate vineri.

Prognoza specială emisă de către Administrația Națională de Meteorologie arată că spre seară se vor accentua înnorările, iar spre noapte se vor înregistra averse și descărcări electrice.

Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, când la rafală se vor înregistra viteze în general de 45…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 21…22 de grade, iar cea minimă de 6…7 grade.

Duminică, răcirea vremii va continua, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat cu intensificări pe parcursul zilei cu viteze la rafală de peste 55…65 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar noaptea temperatura aerului va scădea spre 3 grade.

Recomandările IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis pe Facebook o serie de recomandări pentru populație, în vederea evitării producerii de incidente periculoase în perioadele de vreme severă. Acestea sunt:

  • Pentru prevenirea situațiilor de urgență care pot pune în pericol viața și bunurile, recomandăm populației curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu le traversați și nu vă apropiați de malurile acestora.
  • În situația manifestării vântului puternic, rămâneti în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
  • Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obtinute prin intermediul portalului fiipregatit.ro
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase