Când se opresc ploile în Capitală? Avertizarea meteorologică în vigoare pentru o mare parte din țară

Când se opresc ploile în Capitală? Avertizarea meteorologică în vigoare pentru o mare parte din țară
METEO. Cod galben de ploi în zece judeţe din țară
Publicat: 16/10/2021, 08:57
Actualizat: 16/10/2021, 09:04

Capitala și cea mai mare parte din zece județe din sudul României se află sub avertizare meteorologica tip cod portocaliu de ploi abundente, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

 O avertizare meteo cod portocaliu este în vigoare până la ora 14:00. Potrrivit meteorologilor, în județele Teleorman, Olt, Giurgiu, Călărași, Dolj, Ilfov și municipiul București și în special în jumătatea sudică a județelor Argeș, Dâmbovița, Vâlcea și Gorj va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40…60 l/mp.

În plus, până la ora menționată, în Oltenia, Muntenia, local în sudul Banatului și în Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură va ploua pe arii extinse și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

ANM precizează că în regiunile sudice temporar vântul se va intensifica, cu viteze de 45…55 km/h.

În acest context, și Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă pe carosabilul umed, adaptată condiţiilor de drum, să sporească atenţia şi să nu bruscheze comenzile vehiculului.

„În multe zone din țară, sunt semnalate tronsoane de drumuri naționale și autostrăzi pe care traficul se desfășoară în condiții de ploaie abundentă, cu rafale de vânt, împrejurări în care recomandăm creșterea distanței de siguranță între vehicule, asigurarea corespunzătoare înaintea schimbării benzii sau a direcției și evitarea staționării în apropierea copacilor”, a transmis Centrul INFOTRAFIC.

Urmează o lună cu vreme caldă

De săptămâna viitoare, vremea va fi caldă pentru această perioadă, iar ploile vor fi destul de slabe, după cum a anunțat Administrația Națională de Meteorologie, în prognoza pentru intervalul 18 octombrie – 15 noiembrie.

Săptămâna 18 – 25 octombrie

În perioada 18 – 25 octombrie, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-est, a anunțat, vineri, Administrația Națională de Meteorologie. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele montane.

Săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie

În săptămâna următoare, în săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile sudvestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 1 – 8 noiembrie.

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile estice, sudvestice și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 8 – 15 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase