COD GALBEN de ninsori, vânt și inundații emis de meteorologi pentru mai multe regiuni. Care sunt zonele aflate sub atenționare

COD GALBEN de ninsori, vânt și inundații emis de meteorologi pentru mai multe regiuni. Care sunt zonele aflate sub atenționare
Publicat: 01/12/2017, 15:09

„În cea mai mare parte a Carpaților Meridionali și Orientali, precum și în vestul Moldovei vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent, iar vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând zăpada, mai ales în zona înaltă de munte”, potrivit unui anunț al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În paralel, meteorologii au emis și o informare meteo, valabilă de vineri, de la ora 21.00, până sâmbătă, la ora 18.00. Vor apărea ploi moderate cantitativ, precipitații mixte, predominant ninsori la munte și intensificări ale vântului, în majoritatea regiunilor.

„În Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15…20 l/mp și pe arii restrânse 25…30 l/mp. În Transilvania și Maramureș, precum și la munte, vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat se va semnala polei”, precizează sursa citată.

În nord-estul Moldovei vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări temporare, spulberând zăpada.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul Moldovei, Dobrogea și Bărăgan, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte, mai ales pe creste, precum și pe litoral, vor fi rafale de 60…70 km/h, potrivit ANM.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben și pentru inundații, care va intra în vigoare vineri, la ora 18.00, și va fi valabilă până duminică, la ora 10.00, pentru opt bazine hidrografice.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Desnățui, Motru, Gilort, Olt – afluenți bazin mijlociu și inferior, Argeș – bazin superior, Ialomița, BuzÓ‘u – bazin superior și Putna, potrivit hidrologilor.

Sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Astfel, atenționarea este valabilă de vineri, la ora 18:00, până sâmbătă, la ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Desnățui (județele: Mehedinți și Dolj), Motru-bazin superior și afluenți (județele Gorj și Mehedinți), Gilort – bazin superior (județul Gorj), Olteț – bazin superior (județele Gorj și Vâlcea), afluenții Oltului aval confluență Lotru – amonte Drăgășani (județele Gorj și Vâlcea), Teslui (afluent al Oltului inferior) – județele: Dolj și Olt.

Începând de vineri, de la ora 22.00, până sâmbătă, la 10.00, Codul Galben va fi valabil pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții de stânga ai Oltului aferenți sectorului aval s.h. Sfântu Gheorghe – amonte s.h. Sebeș Olt (județele: Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), râurile mici din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele: Argeș și Dâmbovița), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Prahova – bazin superior și afluenți (județele: Dâmbovița și Prahova), BuzÓ‘u – bazin superior (județele: Brașov, Covasna și BuzÓ‘u), Putna – bazin superior și afluenți (județul Vrancea).

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Dâmbovița, Prahova și Brașov”, precizează meteorologii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația