Cod galben și cod portocaliu de vânt într-o mare parte din țară. Care sunt zonele vizate

Cod galben și cod portocaliu de vânt într-o mare parte din țară. Care sunt zonele vizate
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 31/01/2022, 09:14

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteo, tip cod galben și cod portocaliu de vânt puternic, valabile pentru o mare parte din țară.

Astfel, a fost emis un cod galben de vânt puternic valabil până luni la ora 10. În Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, și în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică (30 ianuarie) și în Banat și Crișana temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h, și pe suprafețe mici de peste 70 km/h.

La munte, rafalele vor depăși 90…100 km/h, zăpada spulberată, iar vizibilitatea scăzută.

De asemenea, pentru zona de munte, a fost emisă o avertizare tip cod portocaliu de viscol puternic și ninsori abundente în zonele montane mai înalte.

În intervalul menționat, la munte, la altitudini de peste 1.600 m vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută. Local ninsorile vor fi abundente îndeosebi în Carpații Orientali, avertizează ANM.

Sursa: ANM
Sursa: ANM

Cod roșu de viscol și ninsori la munte

Meteorologii au emis duminică o avertizare nowcasting cod roșu de viscol și ninsori ce vizează zona de munte (peste cota 1800 m) din județele Caraş-Severin și Hunedoara.

Codul roșu a fost în vigoare până duminică seară la ora 23:00.

Conform avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie, în aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 130…140 km/h, ninsoare puternic viscolită și zăpada troienită, care determină scăderea vizibilității spre zero.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase