Cod portocaliu de vânt, lapoviță și ninsoare, în Carpații Meridionali va fi viscol. Pentru ce zone au fost emise avertizări meteorologice

Cod portocaliu de vânt, lapoviță și ninsoare, în Carpații Meridionali va fi viscol. Pentru ce zone au fost emise avertizări meteorologice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/11/2021, 11:26

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, marți dimineața, mai multe avertizări de tip cod galben și portocaliu, ce vizează fie intensificări ale vântului, fie ninsori abundente, în diferite regiuni, de marți, până miercuri după amiaza. În București, după o răcire accentuată, de Ziua Națională vremea se va încălzi.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare tip cod portocaliu, pentru intervalul 30 noiembrie, ora 10:00 – 01 decembrie, ora 20:00, privind intensificări temporare ale vântului, precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Zonele cu cod portocaliu

Potrivit ANM, în intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ. În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare. La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă.

Un cod galben este în vigoare, de marți, ora 10:00, până la ora 20:00, privind intensificări ale vântului în Dobrogea, sud-vestul Olteniei, în Carpații Meridionali și de Curbură la altitudini de peste 1.500 de metri. Astfel, în intervalul menționat, în Dobrogea, precum și în vestul și sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări, cu rafale cuprinse între 55 și 75 km/h. Intensificări ale vântului vor fi și la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridonali și de Curbură, cu viteze ce vor depăși 75…85 km/h și va ninge viscolit.

În zona de litoral a județului Constanța este în vigoare, marți, între orele 12:00 – 18:00, un cod portocaliu, de intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80…90 km/h.

În plus, de marți seara, ora 20:00, până miercuri după-amiază, ANM a emis un cod galben ce vizează intensificări ale vântului și ninsori. Astfel, în acest interval, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea.

Un cod portocaliu a fost emis începând de marți, ora 23:00, până miercuri, ora 11:00, pentru zonele din nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, unde va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 metri, rafalele vor depăși 75…85 km/h și va fi viscol. Până în dimineața zilei de 1 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice, precizează ANM.

Vremea din Capitală

În București, de marți, ora 10:00, până miercuri, ora 8:00, vremea se va răci accentuat, astfel încât temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de -3…0 grade. Cerul va avea înnorări, iar pe parcursul zilei trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 35…40 km/h, arată ANM.

Miercuri, de la ora 8:00, până la ora 20:00, vremea se va încălzi, iar temperatura maximă va fi de 9…10 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat, trecător cu intensificări de 35…45 km/h.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului