Cod verde de vreme bună în toată țara. Cum vor fi temperaturile și cât de mult va ploua în următoarele patru săptămâni

Cod verde de vreme bună în toată țara. Cum vor fi temperaturile și cât de mult va ploua în următoarele patru săptămâni
Publicat: 06/09/2022, 11:33
Actualizat: 06/09/2022, 11:34

Temperaturile vor fi apropiate de mediile normale pentru această perioadă, după cum arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (AN) pentru perioada 5 septembrie – 3 octombrie.

Nicio avertizare de vreme rea nu este emisă pentru ziua de luni, în toată țara.

În această săptămână, 5 – 12 septembrie, valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, arată ANM.

Cu excepția regiunilor sudice, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în extremitatea de nord-vest a țării.

În săptămâna 12– 19 septembrie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

În ultima parte a lunii, 19 – 26 septembrie, de asemenea, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna în care începe luna octombrie, 26 septembrie – 3 octombrie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. De asemenea, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale, în toate regiunile.

Când a fost cea mai călduroasă lună septembrie

FOTO – Caracter ilustrativ: Pixabay

În documentul publicat de Administrația Națională de Meteorologie privind caracterizarea climatică a lunii septembrie sunt incluse cele mai mari și cele mai mici temperaturi înregistrate în această lună, dar și cele mai ploiase sau secetoase perioade de la inceputul toamnei.

Astfel, potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase