Fenomenul rar din prima zi de Crăciun. Cum se schimbă vremea în doar 24 de ore și care e prognoza meteo pentru Revelion

Publicat: 24/12/2014, 12:25

Florinela Georgescu, director ANM, a declarat pentru gândul că în perioada Sărbătorilor de Crăciun sunt așteptate zile calde cu temperaturi în zona sudică de până la 18 – 19 grade Celsius. După Crăciunînsă, vremea se răcește, urmând să apară precipitații sau ninsori. „Iarna iarnă” va veni din a doua decadă a lunii ianuarie, iar în luna februarie sunt așteptate viscole în anumite regiuni din țară.

„Așteptăm zile foarte calde pentru această perioadă a anului, respectiv 24 și 25 decembrie când nu ar fi neobișnuit sau de neașteptat să avem temperaturi de până 18 – 19 grade în dealurile Olteniei și ale Munteniei. În schimb, după această perioadă în care și precipitațiile vor fi foarte puține așteptăm o modificare destul de importantă în aspectul vremii începând cu 26 decembrie vremea se va răci în toate regiunile țării, urmează să avem o perioadă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute și posibil cu temperaturi predominant negative pe parcursul nopților înspre sfârșitul anului”, a spus Georgescu pentru gândul.

Directoarea ANM a precizat că este de așteptat ca „precipitațiile să cuprindă cea mai mare parte a țării”, dar că este „destul de greu de apreciat dacă vor fi numai ninsori”.

„Este de așteptat să fie și precipitații mixte în jumătatea de sud a teritoriului, aceasta neexcluzând și pentru sud pe anumite perioade să predomine ninsoarea. O prognoză mai detaliată asupra acestui aspect al vremii va fi realizată chiar în ziua de Crăciun. În ziua de Crăciun, vom ști cum va fi vremea în ultimele cinci zile ale anului”, a spus Florinela Georgescu.

Vremea se va răci, iar nivelul precipitațiilor va fi excedentar în lunile ianuarie, februarie și martie.

„Estimările pentru trei luni, ianuarie, februarie, martie arată un semnal al precipitațiilor excedentare. În ianurie și februarie, vorbim mai ales de ninsori, acest excedent al precipitațiilor urmând să se înregistreze îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului, ceea ce ar putea însemna că avem circulații ale aerului din Europa Centrală, mai degrabă decât din regiunile estice”, a subliniat directoarea ANM.

Potrivit acesteia, asociind semnalul precipitațiilor cu cel al temperaturilor, „care în luna februarie pot fi mai scăzute decât norma, nu este exclus ca dincolo de jumătatea lui ianuarie și în luna februarie, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, să avem episoade de viscol mai serios, urmate și de perioade cu ger, cu temperature minime sub minus zece grade”.

Luna ianuarie și februarie urmează să fie cele mai reci din an, cu temperature foarte scăzute, mai ales în timpul nopții.

„Și în anii trecuți s-a întâmplat acest lucru și iarna cu adevărat iarnă a început dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Iarna ne-a mai lăsat răgaz și este posibil să își arate fața cu adevărat mai aspră după jumătatea lunii ianuarie. Trebuie să spunem când vorbim de astfel de estimări sezoniere că în niciun caz nu se poate preciza când sunt perioadele cu vremea cea mai severă, pe de altă parte este în firescul evoluției de la noi din țară ca în luna ianuarie și februarie să apară astfel de fenomene. Partea cea mai expusă este cea din sud-est, zona Carpaților de Curbură, sudul Moldovei. Nu ar fi cu totul ieșit din comun să avem astfel de episoade, gravitatea fenomenului fiind, din păcate, accentuată de condițiile locale, de felul în care comunitățile locale, mai ales comunitățile mici se pregătesc sau nu posibilitatea apariției unui astfel de fenomen”, a spus Florinela Georgescu.

Ea a ținut să avertizeze comunitățile, mai ales pe cele din zona rurală, să fie pregătite pentru astfel de condiții severe de iarnă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...