Ninge la munte în prima zi de vară: A început deszăpezirea pe Transfăgărășan și Transalpina – VIDEO

Ninge la munte în prima zi de vară: A început deszăpezirea pe Transfăgărășan și Transalpina - VIDEO
Transfăgărășan și Transalpina, șosele acoperite de zăpadă în prima zi de vară / Sursă FOTO: captură video - Facebook
Publicat: 01/06/2021, 13:46
Actualizat: 01/06/2021, 13:46

Prima zi de vară a venit cu zăpezi în zonele montane din țară, în timp ce în anumite zone de șes plouă. Direcția Regională de Drumuri şi Poduri acționează cu utilaje de deszăpezire pe Transfăgărășan și Transalpina.

Administrația Națională de Meteorologie a lansat avertizări meteorologice de cod galben de ploi însemnate cantitativ și cod portocaliu de ploi abundente în zonele în care se află Transfăgărășan și Transalpina.

Ploile de la şes se transformă în ninsoare la altitudini mari

„Am fost adesea întrebaţi în aceste zile dacă ploile din ultima perioadă ne ajută la deszăpezirea Transfăgărăşanului. Ei bine răspunsul este NU! Din simplul motiv că ploile de la şes se transformă în ninsoare la altitudini mari. Cu toate acestea continuăm zi de zi eforturile de a curăţa şoseaua de zăpadă astfel încât să vă puteţi bucura de frumuseţea ei cât mai repede”, au transmis, pe Facebook, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov.

De asemenea, și pe Translpina au fost trimise echipaje de deszăpezire.

„Chiar dacă pe Transalpina, la peste 1900 de metri altitudine, ploaia s-a transformat în ninsoare, lucrările de deszăpezire continuă. Se acţionează cu două încărcătoare de mare capacitate şi o autofreză”, a anunțat, pe Facebook, reprezentanții Companiei Naționale de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii în nouă județe, cod galben în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți două avertizări, cod galben și cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică. Astfel, codul galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică accentuată este valabil de marți, ora 10:00, până miercuri, la ora 10:00.

În intervalul menționat, în Dobrogea, în estul și nord-estul Munteniei și în jumătatea de sud a Moldovei va ploua însemnat cantitativ. În Oltenia, vestul Munteniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Banatului, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și, izolat, grindină.

În aceeași perioadă (de marți, ora 10:00, până miercuri, la ora 10:00) este valabil și un cod portocaliu de ploi abundente, avertizare care vizează Dobrogea și Carpații Meridionali. Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în județele Tulcea, Constanța și în zona de munte a județelor Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat peste 70 l/mp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase