Orice val de căldură trebuie tratat ca un fenomen extrem. Expert: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi și vor fi peste 50 de grade Celsius, în România”

Orice val de căldură trebuie tratat ca un fenomen extrem. Expert: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi și vor fi peste 50 de grade Celsius, în România”
Caniculă Foto caracter ilustrativ / Sursa: Profimedia
Publicat: 21/07/2022, 17:46

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, afirmă că „orice val de căldură trebuie tratat ca un fenomen extrem”, el spunând că există prognoze care indică faptul că, în România, verile vor fi din ce în ce mai lungi, vor fi peste 50 de grade Celsius. „Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi, poate, noul normal”, adaugă el.

„Trebuie să ne îngrijoreze aceste fenomene pentru că este vorba despre un val de căldură, însă nu va fi vorba despre un val de căldură în România la fel cum a fost cel din Marea Britanie. Vom avea temperaturi puțin mai mici. E adevărat că în Marea Britanie, impactul valului de căldură e posibil să fi fost mai mare pentru că în zona respectivă apar valuri de căldură mai rar.

Noi avem valuri de căldură mai des și atunci suntem mai obișnuiți. Totuși, trebuie să tratăm orice val de căldură ca pe un fenomen extrem și populația trebuie să respecte toate recomandările făcute de experți. Deci vom avea un val de căldură nu la fel de intens ca cel din vestul Europei”, a spus Bogdan Antonescu, la Euronews România.

Caniculă  Foto caracter ilustrativ / Sursa: Profimedia
Caniculă
Foto caracter ilustrativ / Sursa: Profimedia

„Valurile de căldură sunt acum puternic influențate de schimbările climatice”

Bogdan Antonescu a adăugat că, în fiecare an, avem în România valuri de căldură care pot avea diferite perioade.

„Ce s-a întâmplat în Marea Britanie și în partea de vest a Europei, în special în Portugalia și Spania, este un fenomen neobișnuit. Valurile de căldură nu mai reprezintă un fenomen care ține neapărat de o realitate naturală. Valurile de căldură sunt acum puternic influențate de schimbările climatice.

Asta pentru că a crescut temperatura medie globală față de perioada pre-industrială cu 1,1 – 1,2 grade Celsius, iar asta înseamnă că am schimbat caracteristicile valurilor de căldură. Acestea sunt mult mai frecvente, mult mai intense și au un timp de viață mai lung”, a adăugat expertul în fenomene meteo extreme.

„În România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în anumite regiuni”

Conform sursei citate, fenomenele extreme care au loc în prezent vor deveni, probabil, „noul normal”.

„Verile vor fi din ce în ce mai lungi și există studii care arată că în emisfera Nordică vara se va prelungi, în anumite regiuni, până la o jumătate din an. Asta înseamnă că sezonul de iarnă va fi mai redus și implicit vom avea mai puține precipitații, iar asta va duce la o reducere a rezervei de apă.

Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există chiar scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în anumite regiuni, în perioada anilor 2050 – 2100. Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi, poate, noul normal”, a conchis Bogdan Antonescu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult