PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în perioada 1-13 octombrie, în fiecare regiune a țării

PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în perioada 1-13 octombrie, în fiecare regiune a țării
Publicat: 01/10/2013, 18:25
Actualizat: 21/08/2014, 23:08

PROGNOZA METEO. Administrația Națională de Meteorologie a emis un raport prinvind prognoza meteo pentru intervalul 30 septembrie – 13 octombrie, utilizând produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

În prima săptămână a intervalului, vremea va fi deosebit de rece penetru această perioadă din an. Valorile termice maxime se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade Celsius, și chiar ușor mai scăzute pe 3-4 octombrie. În ceea ce privește valorile minime, acestea vor fi în scădere accentuată, astfel că în diminețile din 4 și 5 octombrie se vor apropia de 0 grade Celsius.

În cea de-a doua parte a intervalului analizat, temperaturile vor crește ușor, ajungând la valori apropiate celor normale pentru această perioadă: minime de 7-8 grade Celsius și o maximă de aproximativ 18 grade Celsius.

Între 7 și 10 octombrie, sunt posibile ploi slabe cantitativ.

CRIȘANA

În săptămâna 1-6 octombrie, vremea se va răci semnificativ. Pe 3 și 4 octombrie, temperaturile maxime vor scădea de la o medie de 15 grade Celsiu, spre 10-11 grade Celsius. În timpul nopților, scăderea ce mai accentuată se va produce pe 4 și 5 octombrie, când minimile se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Începând cu 6 octombrie însă, tendința va fi de încălzire ușoară și treptată. Astfel, temperaturile înregistrate în timpul zilei se vor situa în jurul valorii de 16-17 grade Celsius, în vreme ce în timpul nopții vor fi de aproximativ 6 grade Celsius.

TRANSILVANIA

În perioada 1-6 octombrie, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an, abaterea termică față de mediile climatologice urmând a fi de aproximativ 10 grade Celsius. Astfel, media regională a maximelor va fi de 8 grade Celsius.

Nopțile vor fi mai reci în a doua parte a acestei săptămâni, când se vor înregistra minime predominant negative, în jurulmediei de -2 grade Celsius.

În cea de-a doua săptămână a intervalului analizat, temperaturile vor crește, maximele ajungând la circa 14 grade Celsius, iar minimele, la 3-4 grade Celsius.

Pe 8 și 9 octombrie, în regiune vor fi condiții slabe de ploaie.

MARAMUREȘ

Începând de marți, 1 octombrie, și până duminică, 6 octombrie, temperaturile maxime medii vor fi în scădere în această regiune, ajungând până la 9-10 grade Celsius. Valoarea temperaturilor minime va atinge -2 sau chiar -1 grad în timpul nopții, pe 4 și 5 octombrie.

Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că în perioada 7-13 octombrie maximele termice vor fi de aproximativ 16 grade Celsius, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 5 grade Celsius.

Ploi slabe cantitativ se vor semnala în primele trei zile ale lunii octombrie și după data de 8 octombrie.

MOLDOVA

În prima săptămână a lunii octombrie, vremea va continua să se răcească, astfel încât temperaturile maxime nu vor depăși în medie 8-10 grade Celsius. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5-6 grade Celsius în primele două nopți și de 1-2 grade Celsius în intervalul 3-6 octombrie.

După data de 5, vremea se va încălzi treptat, iar în perioada 8-13 octombrie se vor înregistra maxime termice cuprinse între 13 și 15 grade Celsius. Temperaturile din timpul nopții vor fi în creștere după data de 7 octombrie, până la o medie regională de 5-6 grade Celsius.

Probabilitata pentru ploi va fi redusă cu excepția primei zile a lunii, când în jumătatea sudică a regiunii se vor înregistra cantități însemnate de precipitații.

DOBROGEA

În intervalul 2-8 octombrie, vremea va fi deosebit de rece în Dobrogea. Maximele termice se vor situa în jurul valorii de 9-10 grade Celsius, iar minimele din timpul nopții vor fi de circa 4 grade Celsius.

În următoarea săptămână, tendința va fi de încălzire. Astfel, în intervalul 8-13 octombrie, se va ajunge la o medie regională a maximelor de aproximativ 16 grade Celsius și a minimelor, în mediem, de 7-9 grade Celsius.

Până miercuri, 2 octombrie, pe arii extinse va ploua și se vor cumula cantități mari de apă. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

MUNTENIA

Vremea va fi deosebit de rece în prima jumătate a intervalului, valorice termice maxime estimate până în data de 4 octombrie urmând să se situeze în jurul valorii de 10 grade Celsius. În ceea ce privește minimele termice, acestea vor fi în scădere accentuată, până la 1-2 grade Celsius în timpul nopții, în intervalul 4-6 octombrie.

La sfârșitul acestei săptămâni, vremea se va încălzi ușor, astfel că estimările pentru perioada 8-13 octombrie indică maxime cuprinse între 16 și 18 grade Celsius și minime între 6 și 8 grade Celsius.

Începând cu 2 octombrie, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor. Condiții de ploi slabe vor mai fi în jurul datei de 9 octombrie.

OLTENIA

În prima săptămână a intervalului analizat, vremea va fi rece, temperaturile diurne ajungând la 10-12 grade Celsius, iar cele din timpul nopții coborând până la o medie regională de 2 grade Celsius în data de 4 și 5 octombrie.

Din 7 octombrie, temperatura va crește ușor, maximele ajungând până la 15-17 grade Celsius, iar minimele, la 6-8 grade Celsius.

În primele zile ale acestei săptămâni, se vor semnala ploi pe arii extinse, după care acestea se vor reduce treptat. Probabilitatea pentru ploaie va crește în intervalul 7-10 octombrie, dar cantitățile de apă vor fi slabe.

LA MUNTE

Tendința de scădere a temperaturilor se va menține până în jurul de 4 octombrie, când valorile din timpul zilei vor fi în medie de 0-2 grade Celsius, iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de minus 5 grade.

După această dată, vremea se va încălzi treptat, până la medii maxime de 10 grade Celsius și minime de 1-2 grade Celsius.

Pe 2 și 3 octombrie, precipitațiile vor fi slabe, pe arii restrânse, dar vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Condiții de precipitații slabe sub formă de ploaie vor fi și după 7 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern