VREMEA. COD ROȘU declarat pentru 6 județe. Starea de alertă a fost extinsă. Mai multe drumuri rămân închise. Când se opresc ninsorile

Publicat: 30/01/2014, 07:37
Actualizat: 03/02/2019, 05:51

VREMEA. ANM a emis o avertizare de COD ROȘU pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea în intervalul 15.00-22.00. Premierul Victor Ponta a anunțat că va extinde starea de alertă pentru județele Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea, după ce această stare a fost declarată, luni, pentru județele Buzău, Brăila și Vrancea.

Joi, vântul va scădea în intensitate, dar temperaturile vor fi foarte scăzute, ajungând până la -15 grade.

În prezent, circulația este închisă pe A2, A3, A4 și tronsoane din 32 de drumuri naționale din sud-est.

Mâine, școlile rămân închise în București și în alte 14 județe. De asemenea, în alte 5 județe, școlile sunt închise parțial. Vezi aici LISTA

Vezi aici LISTA DRUMURILOR ÎNCHISE actualizată în timp real

VREME UPDATE 22:06 Un număr de 62 de localități sunt izolate, miercuri seară, din cauza viscolului, 25 de mașini sunt înzăpezite, alte autovehicule sunt oprite la filtrele organizate de Poliția Rutieră și toate drumurile sunt blocate, în județul Ialomița, aflat sub avertizare de cod roșu.

VREME UPDATE 22:04 Traficul feroviar în județul Brăila a fost închis și toate trenurile au fost anulate, miercuri seară, în condițiile în care în cursul zilei au fost închise toate drumurile județene și naționale din județ,

VREME UPDATE 21:00 Traficul rutier este întrerupt miercuri seară, din cauza condițiilor meteo, pe A2, A3, A4 și tronsoane din 32 de drumuri naționale din sud-est.

VREME UPDATE 20:45 Unul dintre vicepremieri sau ministrul Apărării va merge la Brăila, iar dacă se va constata că acolo sunt persoane fără autoritate ori competență, acestea vor fi înlocuite, a spus premierul Ponta, după ce subprefectul județului a afirmat că de o jumătate de zi este axat pe deszăpezirea prefectului.

VREME UPDATE 18:48 Peste 9.000 de persoane din patru localități prahovene sunt izolate, 11.000 de familii nu au curent electric, autostrada A 3 este în continuare închisă și cinci drumuri județene au fost blocate

VREME UPDATE 18:47 Toate drumurile naționale, județene și comunale din Constanța au fost închise începând cu ora 17.00, din cauza viscolului. Mai multe mașini sunt blocate pe DN 22.

VREME UPDATE 17:58 Peste 210 trenuri, majoritatea de pe rute din sud și sud-est, sunt anulate, joi, din cauza viscolului.

VREME UPDATE 17:50 Peste 100 de sate din 39 de comune din județul Buzău sunt izolate, miercuri după-amiază, din cauza viscolului, multe dintre ele fiind grav afectate de ninsori încă de la sfârșitul săptămânii trecute

VREMEA UPDATE 17:24 Un tren pe ruta Suceava-București staționează de aproape trei ore în gara Sihlea, județul Vrancea, după ce inițial a lovit un vehicul la o trecere la nivel cu calea ferată, apoi plugul locomotivei a fost avariat după a intrat într-un morman de zăpadă, călătorii urmând să fie preluați de alt tren.

VREMEA UPDATE 16:10 Ministrul Remus Pricopie a anunțat că elevii din București nu vor merge nici mâine la școală, după ce în prima parte a zilei se anunțase reluarea cursurilor începând de joi. Vezi aici lista tuturor județelor unde mâine nu se fac cursuri.

VREMEA UPDATE 16:01 Ninsoarea va continua miercuri seara în județele aflate în prezent sub cod roșu, iar vântul va fi intens, dar va scădea în cursul zilei de joi, pentru joi seara și vineri seara fiind însă așteptate, în sud-est, temperaturi foarte scăzute, de până la minus 15 grade Celsius, a anunțat directorul ANM.

VREMEA UPDATE 15:19Traficul rutier a fost închis, miercuri după-amiază, pe toate drumurile naționale din județele Călărași, Tulcea și Brăila, din cauza viscolului și a vizibilității reduse.În județul Călărași au fost închise, de la ora 14:15, drumurile naționale DN 21 Călărași – Drajna Nouă, DN 3 Belciugatele – Călărași, DN 31 Călărași – Oltenița, DN 3A Lehliu – Fetești-Gară (județul Ialomița), DN 3B Călărași – Fetești (județul Ialomița), DN 4 București – Oltenița și DN 41 Oltenița – Căscioarele, informează Centrul Infotrafic.

În județul Tulcea au fost închise, de la ora 14.20, DN 22 Daia – Smârdan, DN 22A Cataloi – Hârșova (județul Constanța), DN 22D Măcin – Horia și DN 22E Garvăn – I.C. Brătianu.

De asemenea, toate drumurile naționale din județul Brăila au fost închise începând cu ora 15.00, din dispoziția Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență.

VREMEA UPDATE 14:59 Prefectul de Buzău a fost înlocuit din funcție. În locul lui a fost numită Maria Buleandră, fost șef de serviciu în prefectură.

VREMEA UPDATE 14: 02 În București, joi se reiau cursurile. Vezi aici lista județelor unde școlile rămân închise și luni.

VREMEA UPDATE 13:36 Victor Ponta le sugerează primarilor și președinților de consilii județene să acceseze bani europeni pentru a cumpăra, pe viitor, utilajele de deszăpezire care le lipsesc.

VREMEA UPDATE 13:36 Victor Ponta a anunțat că va înființa un departament de intervenții în cadrul ministrului de Interne, care va fi condus de Raed Arafat

VREMEA UPDATE 13:05 ANM a emis alertă de cod roșu pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea în intervalul 15.00-22.00. În aceste județe va fi declarată stare de alertă.

VREMEA UPDATE 12: 27 Membrii comandamentului pentru situații de urgență se vor reuni la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alertă să fie extinsă și pentru alte județe afectate în mod deosebit de intemperii, a anunțat premierul Victor Ponta.

VREMEA UPDATE 12: 27 Trei drumuri naționale, 15 drumuri județene și mai multe tronsoane de drumuri comunale din județul Ialomița sunt închise, miercuri, din cauza viscolului.

VREMEA UPDATE 12: 26 Peste 240 de militari participă la acțiunile de deszăpezire în județele Vrancea, Brăila, Vâlcea, Buzău și Galați, fiind implicate 17 mijloace tehnice, pentru ajutorarea persoanelor din zonele afectate de căderile masive de zăpadă.

VREMEA UPDATE 11:39 Două drumuri naționale – DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila și DN 2 C Buzău-Slobozia – sunt închise, miercuri, în județul Buzău, în timp ce pe DN 2 (E 85) și DN 2 B Buzău-Brăila se circulă cu restricții, sub supravegherea polițiștilor, din cauza viscolului

VREMEA UPDATE 11:38 Un tren cu 100 de persoane a fost blocat la Călărași. Aproximativ 60 de oameni au plecat deja spre case, iar ceilalți se află în grija primarului din Plătărești, unde vor rămâne până când condițiile meteo se vor îmbunătății, potrivit prefectului județului Călărași.

VREMEA UPDATE 11:30 Peste 200 de locuințe din Buzău, Vrancea și Brăila au fost deszăpezite de jandarmi, pompieri, militari și polițiști, în unele localități din județul Buzău fiind distribuite medicamente, apă și alimente, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

VREMEA UPDATE 11:25 Trei localități din județul Galați sunt încă izolate, miercuri, din cauza ninsorilor, un drum național – DN 24 D – și două drumuri județene fiind blocate, în timp ce în județul Brăila sunt izolate 15 sate din șapte comune, fiind închise sau cu trafic restricționat 24 de drumuri județene.

VREMEA UPDATE 11:24 Guvernul va aproba, miercuri, acordarea de ajutoare umanitare de urgență pentru persoanele afectate de zăpadă din județele Brăila, Buzău, Galați, Vaslui și Vrancea. Ajutoarele vor fi acordate sub forma unor produse, scoase din rezervele de stat.

VREMEA UPDATE 11:23 Autostrada Soarelui va fi foarte afectată de viscol, deoarece este total expusă direcției dominante a vântului, au afirmat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

VREMEA UPDATE 11:03 Avertizarea cod roșu ar putea fi emisă începând cu ora 15:00 și ar putea dura până în primele ore ale nopții, potrivit Florinelei Georgescu, director executiv ANM. Aceasta a precizat că intensitatea viscolului va scădea începând de mâine, dar că în intervalul următor vremea va fi geroasă, cu minime de -10-20 de grade.

VREMEA UPDATE 10:48 Probabilitatea ca Administrația Națională de Meteorologie (ANM) să emită, miercuri după-amiază, cod roșu de ninsori și viscol pentru anumite zone este foarte mare, a anunțat directorul ANM, Ion Sandu. Pentru a emite cod roșu, trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să depășească 50 cm, viteza vântului să depășească 80km/h, iar intensitatea căderii zăpezii să fie de 10-15 cm/h.

VREMEA UPDATE 10:32 O femeie în vârstă de 33 de ani din Bârlad a născut în tren, miercuri dimineață, într-o gară din apropierea municipiului Vaslui, șeful de tren fiind cel care i-a tăiat cordonul ombilical copilului.

VREMEA UPDATE 10:23 Autostrăzile A3 București – Ploiești, A2 București – Lehliu și DN 2, pe tronsoanele Sinești-Ciocârlia, județul Ialomița și Buzău-Mihăilești-Glodeanu, județul Buzău, au fost închise miercuri dimineață

VREMEA. Jumătate de țară sub avetizare de vreme rea

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița.

Potrivit avertizării cod portocaliu, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70 de kilometri pe oră. În județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 – 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Miercuri sunt sub avertizare cod galben de viscol județele Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj și Mehedinți, precum și jumătatea de nord a județelor Dâmbovița și Argeș.

În Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-55 kilometri pe oră, temporar viscolind și troienind zăpada, potrivit avertizării cod galben.

VREMEA.Când se opresc ninsorile

Climatologul Roxana Bojariu a spus la Gândul Live că în intervalul 1-4 februarie vom asista la o încălzire a vremii, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). De asemenea, specialistul a explicat motivele pentru care fenomenele specifice lunii decembrie se manifestă în intervalul ianuarie-februarie.

În perioada 1-4 februarie, se va produce o încălzire a vremii, motiv pentru care vom putea avea și precipitații mixte, potrivit Roxanei Bojariu.

„Apoi urmează iarăși o răcire, dar lucrurile ajung la normal la finalul lunii februarie. Până acum am avut primele două decade ale acestei luni (ianuarie – n.r) extrem de călduroase, cu temperaturi pozitive record. După această perioadă foarte caldă am reintrat în normal în ceea ce privește iarnă. Aș spune că anormalitatea nu este atât viscolul, cât această trecere foarte bruscă de la o perioadă caldă, fără precipitații”, a spus Roxana Bojariu.

Specialista a precizat că nu e exclus ca în perioada de iarnă să avem astfel de fenomene extreme.

De ce nu mai ninge în decembrie

Climatologul Roxanei Bojariu a explicat și de ce instalarea iernii în România se face în lunile ianuarie-februarie, și nu în luna decembrie, așa cum eram obișnuiți.

„Nu avem încă un mecanism care să ne explice lucrurile, dar există ipoteze, și ipoteza luată în seamă este are legătură cu schimbarea climatică, care nu înseamnă numai schimbarea climei în medii, ci modificări multiple în întreg sistemul. Se reconfigurează felul în care componentele sistemului climatic schimbă energie între ele și, din această cauză, trebuie să analizăm semnele schimbării inclusiv în statisticile fenomenelor extreme, în durata anotimpurilor, în ritmurile intrasezoniere, dinăuntrul anotimpurilor, pentru că apar astfel de fenomene și acolo””, a explicat Roxana Bojariu.

VREMEA.PROGNOZA pentru joi

Începând de miercuri, ora 23.00, va intra în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, la ora 10.00.

Avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 județe, respectiv Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați.

„Viscolul puternic va continua în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă”, potrivit avertizării cod portocaliu emise pentru intervalul miercuri, ora 23.00 – joi, ora 10.00.

De asemenea, de miercuri noapte până joi dimineață va fi prelungită avertizarea cod galben pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Iași, Vaslui, Bacău și Covasna.

„În intervalul menționat, local în jumătatea vestică a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei, precum și în centrul Moldovei, va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada”, potrivit ANM.

Joi vor mai fi unele intensificări ale vântului în sud-estul țării, dar la cote mai reduse, temporar cu rafale de până la 40 – 50 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada deja depusă.

De asemenea, joi și vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice și centrale, cu precădere dimineața și noaptea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU