VREMEA. De ce avem 30 de grade de 1 MAI, ZIUA MUNCII. PROGNOZA METEO până la jumătatea lui mai

VREMEA. De ce avem 30 de grade de 1 MAI, ZIUA MUNCII. PROGNOZA METEO până la jumătatea lui mai
Publicat: 01/05/2013, 08:42
Actualizat: 06/07/2016, 21:05

Meteorologii spun că temperaturile ridicate din luna aprilie nu sunt ceva neobișnuit pentru această perioadă. Au mai fost perioade călduroase în 2012, 2000 și 2003.

„Au mai fost astfel de perioade în ultima decadă a lunii aprilie. Au mai fost recorduri de temperatură în aprilie. Și anul trecut și în 2000 și 2003″, a spus Florinela Georgescu, directorul Centrului de Meteorologie și Prognoza de la ANM.
Meteorologul susține că vremea cu 10 grade mai caldă decât normalul perioadei este de fapt consecința unui blocaj al aerului cald în partea sud-estică a Europei.

„Sigur, climatologii urmăresc această tendință de încălzire. Dar ce putem spune este că aerul cald vine din Nordul Africii și Asia Mică. La noi e foarte cald, dar în partea de Vest a Europei este frig din cauza unui blocaj al aerului rece. În următoarele 10 zile nu va exista o răcire importantă a vremii. Vor mai fi zile cu ceva ploi, dar regimul termic nu se va schimba”, a mai spus meteorologul.

SURPRIZA PE CARE MILIOANE DE ROMÂNI AU AVUT-O DE ZIUA MUNCII

Cum va fi vremea în perioada 1-12 mai

Potrivit prognozei realizate de Administrația Națională de Meteorologie în intervalul 29 aprilie – 12 mai, temperaturile vor fi cuprinse între 15 grade în Banat și 30 de grade în Muntenia și Dobrogea. Estimarea este realizata pe baza datelor de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Banat

În primele zile ale intervalului temperaturile medii se vor menține cu mult peste valorile normale climatologic, maximele situându-se între 28 și 30 de grade, iar minimele fiind în crestere spre 14, 15 grade. Începand cu data de 3 mai se va produce o răcire ușoara, dar vremea se va menține caldă până spre 6 mai, când mediile maximelor vor atinge 24 de grade. În intervalul 7 – 12 mai, regimul termic nu va avea variații importante, maximele diurne aflându-se în jurul unei medii de 20…21 de grade, apropiată de valorile normale ale perioadei. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 2 mai, dar aversele vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 6 – 8 mai.

Crișana

Până pe data de 2 mai vremea se va menține deosebit de caldă, cu maxime diurne ce vor atinge, în medie, 28-30 de grade și minime nocturne de 12-14 grade. În intervalul 3 – 6 mai, o ușoară răcire va determina scăderea valorilor termice cu aproximativ 4 grade, pentru ca, după 7 mai, până la sfârșitul intervalului de prognoză, temperatura aerului să se apropie de valorile climatologic normale pentru această perioadă. Mediile maximelor vor fi de 20- 21 de grade, iar ale minimelor de 8-10 grade. După data de 2 mai, vor fi precipitații, mai ales averse, înșoțite și de descărcări electrice. Cantități de apă mai însemnate sunt de așteptat în intervalul 6 – 8 mai.

Transilvania

În primele zile, valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge, în medie, 28-29 de grade și minime ce vor urca spre 12 grade. Ulterior, în intervalul 3 – 6 mai, o ușoară răcire va conduce la temperaturi maxime cu 3-4 grade mai scăzute, în timp ce minimele se vor menține relativ constante. După data de 6 mai, scăderea valorilor termice va continua, determinând maxime diurne de 18-19 grade și minime nocturne de aproximativ 6 grade. Precipitațiile, mai ales averse însoțite de descărcări electrice, își vor face apariția pe arii restrânse și vor fi slabe cantitativ, exceptând zilele de 6 si 7 mai, când se pot înregistra cantități de apă mai mari.

Maramureș

Maximele termice se vor situa între 26 și 29 de grade în primele zile ale intervalului, când și minimele nocturne vor marca o creștere de la 10 la 13 grade. După data de 3 mai, regimul termic va fi în ușoara scădere, mai ales la valorile diurne, ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 24 de grade. În intervalul 6 – 12 mai, temperaturile vor continua sa scada usor, spre valori normale ale acestei perioade a anului, respectiv 19-20 de grade ziua și aproximativ 8 grade noaptea. Probabilitatea de apariție a averselor, posibil însoțite și de descărcări electrice, va crește după 1 mai, dar cantități de apă mai importante sunt de așteptat în zilele de 3, 6 și 7 mai.

Moldova

În intervalul 29 aprilie – 6 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 25 și 29 de grade, iar minimele nocturne vor fi de 12-14 grade. După 7 mai, valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20 de grade în timpul zilei și aproximativ 9 grade noaptea. Precipitațiile vor fi puține și slabe cantitativ, dar cu o probabilitate mai mare de apariție în zilele de 6 și 7 mai.

Dobrogea

Între 29 aprilie și 6 mai, regimul termic se va menține relativ constant, cu medii ale temperaturilor maxime de 23-24 de grade și ale minimelor de aproximativ 14 grade. După data de 7 mai, temperaturile vor scădea cu 3-4 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă a anului. Ploi slabe cantitativ și pe arii restranse sunt posibile după data de 6 mai.

Muntenia

În prima jumătate a intervalului de prognoză, vremea se va menține deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge în medie 26-29 de grade și minime de aproximativ 13 grade. După 7 mai, până la sfârșitul perioadei de prognoză, va avea loc un proces de răcire ușoară, care va determina un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime de 20-21 de grade si minime în jurul a 9 grade. Ploi slabe de scurtă durată se vor semnala cu o probabilitate mai mare în zilele de 6 și 7 mai.

Oltenia

Între 29 aprilie și 5 mai, temperatura aerului va fi cu mult mai mare decât în mod normal în această perioadă a anului, maximele diurne atingând, în medie, 28-29 de grade, iar minimele nocturne situându-se în jurul a 14 grade. După data de 6 mai, o ușoara răcire a vremii va determina temperaturi de aproximativ 20 de grade ziua și 10 grade noaptea, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei.
Probabilitatea de precipitații, mai ales averse însoțite și de descărcări electrice, va fi mai mare după data de 5 mai, dar cu precadere în zilele de 6 si 7 mai.

La munte

În prima jumătate a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie, 17-20 de grade și minime nocturne de 8-10 grade. În a doua jumătate a perioadei de prognoză, regimul termic va scădea în medie cu 6 grade, temperatura aerului apropiindu-se de cea climatologic normală pentru data din calendar. Probabilitatea de apariție a averselor însoțite de descărcări electrice va fi mai mare după data de 2 mai, îndeosebi în intervalul 5 – 8 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”