VREMEA. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni, pe regiuni

VREMEA. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni, pe regiuni
Publicat: 16/05/2016, 13:29

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade și de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor crește ușor și treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua și 11…12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menține relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei.

Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra și cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 24 -29 mai.

BANAT

În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15…17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22-24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creștere, până la 10-12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni și spre sfârșitul celei de-a doua.

CRIȘANA

În perioada 16-18 mai vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai și până spre sfârșitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creștere ușoară și treptată și vorajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 și 23 de grade, iar cele minime între 8 și 10 grade.Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

TRANSILVANIA

La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13-17 grade, iar a minimelor nocturne de 2-6 grade. Din data de 20 mai și până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creștere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20-22 de grade și a celor minime de 5-9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început și din nou în cea de-a doua săptămână.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne și nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13-15 grade, iar a celor minime de 3-7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată,
urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât și nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19-22 de grade, iar cele minime de 7-10 grade.Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13-18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20…22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6-8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor crește și din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10-12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.

DOBROGEA

În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creștere ușoară și treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variații semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 și 22 de grade, iar cele minime între 9 și 13 grade. Aversele se vor semnala local și cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și după data de 24 mai.

OLTENIA

În primele zile, atât temperaturile diurne cât și cele nocturne vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16-18 grade și de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va crește ușor și treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14
grade și minime de 11 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variații semmnificative. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare la începutul și sfârșitul intervalului de referință. În rest, acestea vor fi sporadice și slabe cantitativ.

LA MUNTE

Primele patru zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime și în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului